Vijeće

Predsjednik Općinskog odbora za urbanizam Kostrene projektant nelegalne zgrade?

Barbara Čalušić

Foto B. Čalušić

Foto B. Čalušić

Proračun će iznositi sveukupno 74,3 milijun kuna, a razlog povećanja su i dosad najveća neiskorištena sredstva iz tekuće godine, ukupno čak sedam milijuna koja bi iduće godine trebala biti investirana u već započete projekte



Kostrenski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici usvojili dosad najveći proračun Općine Kostrena koja će u predstojećoj godini raspolagati sa sveukupno 74,3 milijuna kuna proračunskih sredstava. Razlog povećanja proračuna su i dosad najveća neiskorištena sredstva iz tekuće godine, ukupno sedam milijuna koja bi iduće godine trebala biti investirana u već započete projekte poput stambenih cesta u naselju Paveki.


Realno, razvojno


Kostrenski načelnik Dražen Vranić konstatirao je da je proračun uravnotežen, realan i razvojan.


– Proračun je veći nego prošlogodišnji jer su ugrađeni iznosi za nastavak investicija započetih u 2019. godini, kao i iznosi za neke nove investcije od kojih će neke biti gotove već u 2020. godini. Proračun je uravnotežen, realan i socijalno osjetljiv, a istovremeno i razvojan, što se vidi po planiranim projektima. Prihodi su veći u odnosu na ovogodišnji proračun, a dijelom i zbog dobrog rada općinske uprave koje su aplicirale na europske fondove i tako proračunu priskrbile 4,5 milijuna za razne projekte, rekao je Vranić najavljujući da će se Kostrena u idućoj godini kreditno zadužiti kako bi izgradila vatrogasni dom i pomoćno nogometno igralište u Žuknici.




– Za rad našeg komunalnog odjela koji vodi niz kapitalnih ulaganja predviđen je iznos od 51 milijun kuna. Uskoro će biti završeni radovi na reciklažnom dvorištu i stambenim cestama Paveki koji su preduvet za izgradnju vatrogasnog doma. Keće se s realizacijom drugih važnih projekata kao što je proširenje groblja u Svetoj Luciji koji kreće odmah na početku godine, a vrijedni su 7,5 milijuna kuna i trebali bi biti gotovi do ljeta, naveo je Vranić koji je izrazio nadu da bi u sljedećoj godini mogla krenuti izgradnja kuće kostrenskih pomoraca koja je u međuvremenu postala strukturni projekt kao dio aglomeracije Rijeka.


Unija Kvrnera podnijela je amandman za povećanje sredstava za izgradnju doma za starije na milijun kuna, a HDZ povećanje sredstava za poticanu stanogradnju s 50 tisuća na milijun kuna. Oba amandmana su odbijena s obrazloženjem da projekt poput doma za starije vrijedan 100 milijuna kuna, milijun neće bitno pomaknuti prema realizaciji, dok je HDZ-ovcima objašnjeno da će APN preuzeti daljnje investiranje u poticanu stanogradnju.


Neambicioznost


Troje vijećinka Unije Kvarnera glasalo je protiv proračuna za 2020. godinu dok je vijećnici HDZ-a bili suzdržani.


– Potpuna neambicioznost proračuna pokazuje svu nesposobnost ove vlasti pa će tako prema projekcijama Kostrena u sljedeće tri godine izgraditi 1,45 kilometara novih nerazvrstanih cesta, urediti jedno igralište, ugraditi 20 novih rasvjetnih tijela i povećati održavane zelene površine za 200 četvornih metara i to se sve za oko 200 milijuna kuna, rekao je Tomislav Matić iz HDZ koji je vladajućima spočitnuo da se u planiranju proračuna ponašaju poput pijanih milijunaša, da slažu predizborne proračune te da se u planiranju budžeta jasno očituje njihova nervoza da na sljedećim izborima više neće osvojiti 11 glasova prednosti.


– Prozivate nas se ponašamo kao pijani milijunaši, a pritom imate nepodmiren račun za razbijeno vozilo od KD Kostrena od 150 tisuća kuna i ne planirate ga platiti. Čudim vam se kao diplomiranom ekonomistu da ne znate da je zaduživanje za dom za starije osobe iziskuje ogroman novac i zapošljavanje isključivo deficitarnog kadra. Da zadužim općinu za 100 milijuna kuna ja bih vam prepustio mjesto načelnika bez nervoze, a vi biste onda bili jako nervozni, odgovorio je Vranić.


Proračun za iduću godinu predviđa i milijun kuna više za plaće, što je vijećnicima objašnjeno izdacima za otpremnine za troje općinskih službenika koji idu u mirovinu, povećanjem plaća u dječjem vrtiću i osnivanjem još jednog proračunskog korisnika u idućoj godini.


Vijećnica Unije Kvarnera Mirela Marunić na aktualnom je satu upozorila na izgradnju višestambene zgrade koja ima građevinsku dozvolu izdanu ove godine, a gradi se na području na kojem izmijenjeni prostorni plan ne predviđa gradnju višestambenih objekata. Najzanimljiviji dio je što je projektant zgrade inače i predsjednik Općinskog odbora za urbanizam i prostorno planiranje Žarko Potočnjak.


– Postoji osnovana sumnja da ta zgrada nema građevinsku dozvolu sukladno našem Prostornom planu. Zato tražimo dokumentaciju da se pokaže da je zgrada u skladu s planom te da se predsjednik općinskog odbora Žarko Potočnjak o tome očituje, poručila je Marunić.


Načelnik Vranić odgovorio je da građevinske dozvole ne izdaje Općina Kostrena, već Županija te je Općina nemoćna u rješavanju problema da se unatoč novom planu koji je bitno ograničio kapacitete izgradnje u Kostreni i dalje gradi po starom Prostornom planu. Dodao je kako će zatražiti očitovanje predsjednika općinskog odbora, no što se tiče prijave građevinskoj inspekciji, to je prepustio Uniji Kvarnera.