Igra i učenje

Pravili kompost i suhozide: Zanimljive radionice u vrtu Waldorfske škole na Zametu

Ljiljana Hlača

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Uz odrasle, susret je privukao i mališane koji su izrađivali ukrase od drva i vune te od zemlje radili glinene loptice za gradnju drvenih kućica



RIJEKA Ovog vikenda u vrtu Osnovne Waldorfske škole na Zametu održane su dvije radionice – najprije o kompostiranju, a zatim i o obnovi suhozida. Vrt se nalazi ispod skejt parka na Zametu, a ustanova ga je dobila ovog proljeća od Grada Rijeke na korištenje. Na radionici o kompostiranju koja je privukla dvadesetak sudionika, voditeljica Cvjeta Bišćević govorila je kako se od kućnog organskog otpada može dobiti kvalitetan kompost koji se onda može kasnije koristiti za prehranu vlastitih biljaka u domu, vrtu ili za prehranjivanje zelenila oko zgrade.


U obnovi suhozida sudjelovala je Udruga Dragodid, koja je imala za zadatak svim sudionicima prenijeti informacije o tehnikama i pravilima takve gradnje te je tom prilikom obnovljen i jedan ogradni zid kod ulaza u vrt. Inače, cijela lokacija je omeđena starim suhozidima, koji su zbog dotrajalosti urušeni i zatrpani granjem.


– Kod obnove suhozidne gradnje važno je koristiti postojeći kamen, veći kameni uvijek idu u prvom redu, a svi ostali koji se kasnije slažu moraju biti ravni. Inače će se nakon nekog vremena zid ponovno urušiti. Tom prilikom ne koriste se nikakvi alati, samo ruke, rekao nam je Mario Zaccaria iz ove organizacije.




Uz odrasle, cijeli susret privukao je i mališane koji su tom prilikom bili animirani na waldorfski način: izrađivali su zanimljive ukrase od drva i vune, od zemlje radili glinene loptice koje će kasnije koristiti kod gradnje drvenih kućica – što je još jedan projekt ove škole – ali su se imali prilike poigrati i na onaj već zaboravljeni starinski način, okruženi prirodom.