Claustra

Povratak u antičko doba: Ni kiša nije zaustavila Rimljane u Studeni

P. N.

Foto P. Kurschner

Foto P. Kurschner



STUDENA Ni kiša ni loše vrijeme nisu zaustavili ove subote Rimljane da obrane Claustra Alpium Iuliarum na sektoru Studena. Vojnici su hrabro postavili svoj tabor, čuvali stražu i dočekivali posjetitelje kako bi ih na kratko vratili u kasnoantičko doba. A kako hrabre sreća prati, zasjalo je i sunce.


Uz rimske vojnike KD Vespasjan koji su došli iz Slovenije te Legio I Italica iz Italije, s raznovrsnom opremom i igrama, na lokalitetu Vranjeno, kod lovačke kućice u Studeni, tu je bio i organizator Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka s promotivnim materijalima o Claustri te replikama odjeće i predmeta iz svakodnevnog života. Tako su i mali i veliki na trenutak mogli iskusiti kako je to izgledalo biti rimski vojnik te nositi svu tu tešku opremu na sebi. Sam lokalitet približilo je stručno vodstvo arheologa, a Claustru u cjelini dramska predstava Dramaca iz Guvera te dokumentarni film Claustra Udruge Žmergo i Ukus. Uz sve navedeno, posjetitelji su mogli i degustirati rimsku hranu i piće.


Rimska noć u Studeni dio je projekta Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum, koji se provodi uz financijsku podršku Europske unije – Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Program suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020., Općine Kostrena te partnera samih.