Prihvaćena inicijativa

Povijesnom trobojnicom i osvijetljenim dizalicama obilježit će se obljetnica riječkog grba

Damir Cupać

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Podsjećam da je Gradsko vijeće već donijelo odluku o tome da riječka trobojnica bude službena zastava Grada Rijeke, ali od nadležnih državnih tijela još uvijek nismo dobili suglasnost, rekao je Vojko Obersnel



Gradonačelnik Vojko Obersnel potvrdio je da podržava inicijativu da se 6. lipnja zavijori riječka trobojnica s balkona Korza 16.


– Podržavam inicijativu. Podsjećam da je Gradsko vijeće već donijelo odluku o tome da riječka trobojnica bude službena zastava Grada Rijeke, ali od nadležnih državnih tijela još uvijek nismo dobili suglasnost.


Što se tiče prijedloga da dizalice zasvijetle u bojama riječke trobojnice, iz tehničkih razloga to će biti teško odraditi, ali vjerujem da će biti moguće izvesti da one svijetle u najsličnijoj bordo boji, kazao je Obersnel.




Podsjetimo, Slobodna Država Rijeka, Lokalpatrioti Rijeka, Lista za Rijeku, Unija Kvarnera, Međunarodni Institut za Fijumanologiju, Zajednica Talijana Rijeka i Demokratska zajednica Mađara Hrvatske pokrenuli su inicijativu da se 6. lipnja ove godine na balkonu Korza 16 izvjesi povijesna riječka trobojnica.


– Tog dana navršava se 359 godina od kada je Rijeka dobila današnji gradski grb iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave. S obzirom na dobru dosadašnju praksu kojom Grad Rijeka obilježava značajne događaje, voljeli bismo kada bi se na simboličan način u obilježavanje ovog za Rijeku svakako značajnog datuma uključio i Grad Rijeka.


Predlažemo da se na spomenuti datum s balkona, ili na drugom prikladnom mjestu, gradske vijećnice zavijori riječka trobojnica.


Također, ukoliko tehničke mogućnosti dozvoljavaju, predlažemo da tog dana riječke dizalice zasvijetle u bojama trobojnice. Ukoliko je to nemoguće, onda u bordo boji riječkog grba, navode u inicijativi.