Svečana akademija

Posveta svim sadašnjim i bivšim učenicima: Sušačka gimnazija okončala proslavu 390. obljetnice

Ingrid Šestan Kučić

Svečanom akademijom okončana proslava 390. obljetnice Prve sušačke hrvatske gimnazije / foto   R. BRMALJ

Svečanom akademijom okončana proslava 390. obljetnice Prve sušačke hrvatske gimnazije / foto R. BRMALJ

Prva sušačka hrvatska gimnazija sinoć je svečanom akademijom i predstavljanjem Leksikona istaknutih učenika zaokružila niz događanja kojima je obilježila 390. godišnjicu



Svečanom akademijom i promocijom Leksikona istaknutih učenika Prva sušačka hrvatska gimnazija sinoć je zaokružila niz događanja kojima je obilježila 390. godišnjicu, a cjelokupna proslava odvijala se pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Navodeći da su najvažnija stvar zbog koje je škola tu – njeni učenici, ravnateljica Đudita Franko poručila je da stoga obilježavanje 390 godina kontinuiranog rada posvećuje svim sadašnjim i bivšim učenicima. Izdvajajući crtice iz bogate gimnazijske povijesti, ravnateljica je podsjetila da je na jučerašnji dan započeo s radom isusovački kolegij te je prije 390 godina upaljena luč znanja koja neprestance gori do današnjih dana.


Težnja izvrsnosti


– Gimnaziju danas pohađa 636 učenika u 24 razredna odjela u kojima izučavaju bogat gimnazijski program, no često i puno više od toga, jer pored nastave provodimo niz aktivnosti – kazala je ravnateljica.


Dodajući kako je Sušačka gimnazija uvijek težila izvrsnosti u svim segmentima učeničkog života, ravnateljica je istaknula da učenički rezultati tu školu svrstavaju u sam vrh hrvatskog školstva. Škola je nedavno, zahvaljujući Primorsko-goranskoj županiji koja je financirala preuređenje, dobila na upotrebu cijeli zgradu, a za uvjete u kojima sada radi Sušačka gimnazija Franko je ocijenila da im samo nebo može biti granica.




Predstavljeni Leksikon rad je pokojnog profesora povijesti i latinskog jezika Ratka Duševića, objedinjuje osamstotinjak značajnih osoba koje su pohađale upravo Sušačku gimnaziju i njezine prethodnice, a predstavili su ga urednici Boris Petković, Maja Polić i Irvin Lukežić te gosti Marko Medved i Ines Konestra.


Tri izložbe


Samo neke od osoba iz Leksikona su: Ivan Mažuranić, njegov brat Antun Mažuranić, Giovanni Kobler, Ivan pl. Zajc, Andrija Mohorovičić, Drago Gervais, Janko Polić Kamov, Eugen Kvaternik te Giovanni Simonetti, a biografski portreti desetorice velikana predstavljeni su i izložbom »Učenici…«. Riječ je o jednoj od tri izložbe postavljene u povodu velike obljetnice, a sinoćnja svečana akademija okupila je sadašnje i bivše učenike, među kojima su i Petar Strčić, Vjekoslav Bakašun, Katica Ivanišević, Ivan Brnelić, Ivan Šiber, Lela Margitić, Željko Fučkar te Antun Vujić. U svečanom programu uz sadašnje, sudjelovali su i bivši učenici, pjevač Marko Tolja te operni solisti Bojan i Olga Šober, a u povodu 390. obljetnice osnivanja i neprekidnog rada Prve sušačke hrvatske gimnazije tiskano je i posebno izdanje godišnjaka, Izvješće gimnazije koje arhivskim dokumentima svjedoči da je ta gimnazija nasljednica Isusovačkoga kolegija osnovanog 1627. godine.