Klinički bolnički centar Rijeka

Posljedice požara u Lopači: Mnogi su zadobili opekline, a u bolnici je završio i vatrogasac

Sanja Gašpert

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Riječki gradonačelnik, koji je izvan Rijeke i na godišnjem je odmoru, poslao je također svoje predstavnike u Lopaču. Izjavu je u našu redakciju poslao mailom.



RIJEKA – U Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) Kliničkog bolničkog centra Rijeka – lokalitet Rijeka nalazi se jedan pacijent ozlijeđen u požaru što je planuo u petak poslijepodne u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, kada je jedna osoba smrtno stradala, a petnaestak ih je ozlijeđeno. Njegovo je stanje zbog zadobivenih opeklina teško i životno je ugrožen, ističu u riječkom KBC-u. Također, i u JIL-u na lokalitetu Sušak jedan je pacijent, koji je također zadobio opekline, međutim, njegovo je zdravstveno stanje bolje i trenutno je izvan životne opasnosti.


– Na Zavodu za pulmologiju liječe se četiri pacijenta, koji su vitalnih funkcija i nisu životno ugroženi, a zaprimljeni su zbog udisanja dima. Oni će iz bolnice biti otpušteni početkom sljedećeg tjedna. Također, na Klinici za psihijatriju primljena su 23 pacijenta, koja su, ustvari, evakuirana iz Psihijatrijske bolnice Lopača, a šestoro njih bit će tijekom vikenda zbrinuto u Psihijatrijsku bolnicu Rab, ističu u KBC-u Rijeka.


U požaru je ozlijeđen i jelenjski vatrogasac, tajnik DVD-a Ivan Zoretić Španac Jelenje Dino Piljić, inače i zamjenik načelnika Općine Jelenje, koji je u kasnim večernjim satima petka primljen na hitnu zbog problema s disanjem. Piljić je, naime, sa svojim kolegama, jelenjskim vatrogascima, prvi došao na teren i u gašenju požara proveo duže vrijeme te se nagutao dima. Kako doznajemo, njegovo je zdravstveno stanje dobro, primio je infuziju i kisik te je iste večeri otpušten kući.




Riječki gradonačelnik, koji je izvan Rijeke i na godišnjem je odmoru, poslao je također svoje predstavnike u Lopaču. Izjavu je u našu redakciju poslao mailom.


– Prije svega želim izraziti sućut obitelji poginule osobe i svima ozlijeđenima u požaru zaželjeti brz i uspješan oporavak. Isto tako, želim zahvaliti vatrogascima i zaposlenicima bolnice na brzoj i hrabroj reakciji, zahvaljujući kojoj su spašeni životi i spriječene dodatne tragedije. Treba reći i da su svi bolnički pacijenti zbrinuti na adekvatan način i imaju potrebnu medicinsku skrb. Istraga je u tijeku i očekujem da će za to nadležne stručne službe u kratkom roku pronaći i utvrditi uzrok požara. Zgrada u kojoj je izbio požar izgrađena je sredstvima Grada Rijeke prije desetak godina, nedavno je obnovljena i redovito održavana. Objekt je i osiguran, a sanacija će krenuti čim to bude moguće. Drago mi je da su u Lopaču došli i premijer Plenković, ministar zdravstva te državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Plazonić i zahvaljujem se na obećanoj pomoći, kazao je Obersnel.