Predsjednik Gradskoga vijeća

Poropat o sramotnoj epizodi riječke politike: Milinović i Čordašev zastrašuju vijećnike facebook objavama

Damir Cupać

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Predsjednik riječkoga Gradskoga vijeća Andrej Poropat (HNS) najavio je da bi se do kraja tjedna trebao održati sastanak klubova vijećnika u gradskome parlamentu kako bi se pronašao izlaz iz jedne od najsramotnijih epizoda riječke politike. Naglasio je da je spreman dati i ostavku ako ne bude dovoljno razuma za prevladavanje političke krize kako bi se raspustilo Gradsko vijeće i raspisali izbori. Kao najodgovornije vijećnike za bojkot kvoruma prozvao je vijećnika Akcije mladih i smijenjenoga predsjednika Gradskoga vijeća Tihomira Čordaševa i Ivonu Milinović (HDZ), pojasnivši da njih dvoje preko facebooka ucjenjuju ostatak kolega da će ih u slučaju da ne postupe po njihovim napucima prozvati SDP-ovim igračima.


Nagovor na bojkot


– Nije li tužno da vijećnici napuštaju sjednicu na kojoj mogu raspravljati o svakoj točki i braniti svoje stavove. Dio njih ni ne zna zbog čega su napustili sjednicu, odnosno zbog čega nisu došli na nastavak sjednice. Dio vijećnika je prvi dan opravdalo svoj odlazak, a onda je dvoje vijećnika nagovorilo ostale na bojkot. Nisu znali kako će to opravdati, uhvatila ih je panika pa su izmislili da je razlog točka o zaduženju Energa. O dnevnom redu postignut je dogovor s predsjednicima klubova vijećnika i on je jednoglasno prihvaćen na početku sjednice. A onda idu u bojkot i tako pokazuju kako se bore za svoj grad. Oporba koja u stvari ima većinu ruši sama sebi kvorum i onda optužuje ostatak vijećnika koji su došli raditi, a ne sjediti u kafiću. Ali svi su oni poslali ispriku e-mailom za nedolazak u subotu kako bi dobili vijećničku naknadu, naglasio je Poropat. On se zapitao što bi bilo da se takvi ljudi dočepaju većih pozicija i kako bi se tek tada ponašali.– Bune se protiv zaduženja Energa, a nitko im nije branio da pokažu većinu i da ne izglasuju tu točku dnevnog reda. Nije li sramota da vijećnik Josip Kukuljan godinama vodi borbu protiv Energa i na taj način dobije podršku birača, a onda ode iz vijećnice, da bi se u nastavku u subotu pojavio na galeriji s kokicama. Ne znam s kime se on to sprda i je li svjestan koliko je njegovo ponašanje neozbiljno. Cijela ova situacija je pokazala da uvijek isti stvaraju kaos u vijećnici.

Nužnost smjene


Dvojio sam treba li ići u smjenu tadašnjega predsjednika Gradskoga vijeća Tihomira Čordaševa, ali sada sam uvjeren da je to bilo neophodno. Čordašev je frustriran i gubi kompas, a objavama na facebooku zastrašuje vijećnike. Pozivam sve one odgovorne vijećnike da ne podliježu pritisku, a uvjeren sam da će većina pokazati ozbiljnost i da ćemo nastaviti s normalnim radom gradskoga parlamenta, ocijenio je Poropat.Na pitanje je li u bojkotu sudjelovala i Lista za Rijeku budući da je ta stranka podržala Poropatov izbor za predsjednika Gradskoga vijeća, on je odgovorio da mu se čini da Lista za Rijeku nije rušila kvorum i da je možda problem bio i u tome što je nastavak sjednice sazvan u subotu u 19 sati.– Moja je procjena da će odgovornost prevladati i da će Gradsko vijeće nastaviti s normalnim radom, zaključio je Poropat.