EP u vaterpolu

Popričali smo s riječkim stručnjakom Davidom Burburanom, TV komentatorom nastupa Barakuda na Euru

Edi Prodan

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Premijera mi je i četvrtog puta dobro prošla, ambicije hrvatske izabrane vrste su uvijek jako velike, uvijek u borbi za medalje, što i prijenose utakmica čini privlačnim za gledatelje, kaže Burburan



RIJEKA – Velika je niska popularnih televizijskih novinara i voditelja čije su temeljne profesionalne odrednice stvarane u Rijeci, a koji danas rade u hrvatskoj metropoli. Dvije Ane, Radišić i Strizić, pa Uršula Tolj, Romina Knežić…


Ono što je pak simptomatično, jako su televizični i ljudi s riječkom adresom koji se na tv-ekranima pojavljuju u ulogama stručnih sukomentatora. Svi se sjećamo vrlo zanimljivih nastupa, istovremeno stručno-sadržajnih kao i duhovito-emotivnih, rukometaša Mirze Džombe, da bi se od srijede u toj ulozi opet počeo isticati – David Burburan. Kako je poznato, ovaj nekadašnji riječki vaterpolist danas je posvećen radu s najmlađim uzrastima, kako na domaćem, gradskom, tako i nacionalnom terenu.


Temelj budućnosti


Osim što s najmlađom ekipom vaterpolista Primorja Erste Bank postiže jako dobre rezultate, on je i izbornik hrvatske U14 reprezentacije tako da ga se može smatrati jednom od najvažnijh osoba u stvaranju temelja hrvatske vaterpolske budućnosti.




– Kao i već tri godine unazad, i ove sam godine od srijede i našeg četvrtfinalnog ogleda s Grčkom sukomentator nastupa Hrvatske na Europskom vaterpolskom prvenstvu u Budimpešti. Premijera mi je i ovog, četvrtog puta dobro prošla, ambicije hrvatske izabrane vrste su uvijek jako velike, uvijek u borbi za medalje što i prijenose utakmica čini jako privlačnim za gledatelje.


Format u kojem uz profesionalne televizijske sportske novinare nastupamo i mi, iskusni sportaši, pokazao se vrlo uspješnim u svim kolektivnim sportovima. Od nogometa, preko rukometa, do vaterpola zaključak gledatelja je kako struka daje onu dodanu vrijednost koju prijenos pojedinog nastupa Hrvatske inače ne bi imao, ističe nam Burburan koji se za televizijske nastupe jako studiozno priprema.


– Znate, utakmice ekipa kao što je i naša nacionalna vaterpolska vrsta traje poprilično dugo tako da morate biti jako koncentrirani da biste gledateljima u uvodu prije i zaključku nakon utakmice mogli dati – dodanu vrijednost, naglasiti im ono što se događa u bazenu i oko njega.


More je to podataka koje posjedujete i koje morate iscrpno iznositi. I biti apsolutno točni. Ono što ću ja u svakom slučaju istaknuti za ovih prijenosa jesu i refleksije na Rijeku kao grad sporta, pa tako i vaterpola, baš kao i na činjenicu da u njoj svega sedam dana nakon Europskog prvenstva u vaterpolu počinje EPK proces, dakle vrijeme u kojem će uz značajnu sportsku ulogu, Rijeka igrati i svoje europsko prvenstvo u – kulturi, zaključio je Burburan kojem je dakako želja da Hrvatska nakon današnjeg polufinalnog ogleda ide – do vrha, do zlata.


Malo praznovjerja


Budimo i malo »praznovjerni«. Burburanu je ovo četvrto sukomentatorstvo, u paru s Borisom Jelavićem. Osim po svojoj stručnosti, oni su i jedna od odrednica što jamče uspjeh – kad su u studiju, medalje uvijek dolaze. Burburan je tako bio sukomentator i na svjetskom prvenstvu 2017. godine kad je Hrvatska postala svjetskim prvakom u vaterpolu.


Gdje? Pa baš u Budimpešti! Čini se kako on »nosi sreću«. Pa bi tako bilo lijepo da se i ovog puta sve zajedno posloži na jednaki način, da Hrvatska u nedjelju postane najboljom vaterpolskom selekcijom Europe.