Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Jednostrani raskid ugovora

Poljaci raskinuli ugovor s AZ fondom, država preuzima upravljanje Lukom Rijeka?

snimio Marko Gracin
snimio Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 7:09 2019-07-09T07:09:47+02:00

Raskidom ugovora, ostanu li stvari kakve trenutno jesu, niti jedan od dioničara Luke Rijeka zasebno, a niti grupacija koju sada čine OTL i Erste Plavi (s oko 35 posto dionica), nema većinski paket dionica pod kontrolom, a samim time nitko sam za sebe nema ni upravljačka prava. 

RIJEKA - Poljski OT Logistics (OTL), vlasnik najvećeg pojedinačnog paketa dionica Luke Rijeka d.d., jednostrano je raskinuo međudioničarski ugovor s AZ mirovinskim fondom. Naime, na temelju tog ugovora Poljaci su s AZ-om i Erste Plavim mirovinskim fondom kontrolirali većinski paket dionica Luke, a time i upravljanje tvrtkom.

Za sad nije poznato hoće li raskid ugovora završiti na arbitraži, ali ovim su potezom OTL-a, pod čijom je upravljačkom palicom Luka Rijeka u prošloj godini zabilježila gubitak od 30 milijuna kuna, širom otvorena vrata mogućnosti da Republika Hrvatska, koja drži 25 posto plus jednu dionicu tvrtke, zajedno s domaćim mirovinskim fondovima (osim AZ-a i Erste Plavog, u vlasničkoj strukturi je još i PBZ mirovinski fond), preuzme upravljanje Lukom, što je nedavno u razgovoru za Novi list najavio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izrazivši nezadovoljstvo poslovnim rezultatima i načinom na koji OTL upravlja Lukom.

Ostaje Grabovac

U upravljanju Lukom Rijeka d.d. za sad se službeno nije promijenilo ništa, a o raskidu ugovora nema ni obavijesti na Zagrebačkoj burzi, već je objavljena samo na poljskoj burzi. Na čelu uprave i dalje je Duško Grabovac, postavljen na to mjesto iz Nadzornog odbora, u kojemu je sjedio kao predstavnik mirovinskih fondova, nakon ostavke Poljaka Jedrzeja Mierzewskog, za čijih nešto više od godinu mandata je Luka zabilježila pad prometa i gubitke. Uz njega u upravi, barem dok se ne riješi pitanje raskida ugovora, odnosno mogući dogovor države i mirovinaca, ostaju i Tomislav Kalafatić i Batolomiej Pastwa koji je u upravu imenovan iz OTL-a.

Iako nitko iz Luke ni iz Ministarstva pomorstva nije službeno komentirao mogućnost da država i mirovinci zajednički preuzmu upravljanje Lukom (država i fondovi zajedno imaju oko 55 posto dionica), neslužbeno se o toj mogućnosti govori već neko vrijeme, a dodatni poticaj tim je špekulacijama dao govor ministra Butkovića u Rijeci, prošlog četvrtka, prilikom potpisivanja ugovora za rekonstrukciju i dogradnju željezničkog kolodvora za potrebe novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali. Butković je tom prilikom javno pohvalio novu upravu Luke Rijeka za postignute rezultate u konsolidaciji poslovanja tvrtke, izrazivši tako podršku Grabovcu, koji je na sadašnju funkciju došao s mjesta savjetnika uprave AZ-a.

Da je »ljubav« između AZ-a i poljskog OTL-a definitivno »pukla«, pokazuje i objava s poljske burze kako je AZ ponudio po cijeni od oko 16 milijuna eura OTL-u otkup svog paketa dionica (koji je OTL prema međudioničarskom ugovoru bio dužan otkupiti po cijeni od 60 kuna po dionici) i to istog dana kada je OTL jednostrano raskinuo ugovor, s obrazloženjem kako AZ nije »pregovarao u duhu međusobnog povjerenja i pokušavao nametnuti nepovoljna rješenja s točke gledišta poslovne strategije OT Logisticsa«, što je Poljake, kako je objavljeno na tamošnjoj burzi »sprečava lo u racionalnom i efektivnom upravljanju Lukom Rijeka«. 

Financijske nedaće

Predsjednik uprave OT Logisticsa Radoslaw Krawczyk izjavio je kako OTL nije obavezan otkupiti dionice AZ-a, s obzirom na to da je obavijest o raskidu ugovora, kako tvrdi, poslana nekoliko sati prije AZ-ovog zahtjeva OTL-u za otkup dionica, ali je naglasio kako ne odbijaju daljnje razgovore s AZ-om oko nastavka suradnje.

S obzirom da je OT Logistics u matičnoj Poljskoj zapao u ozbiljne gubitke i financijske probleme, zbog čega su dionice tvrtke postale gotovo bezvrijedne, a tamošnja burza čak je i zabranila trgovanje dijelom vrijednosnica kompanije, mogući motiv za jednostrani raskid ugovora je nedostatak sredstava kojima bi od AZ-a otkupili dionice. Prethodno su Poljaci objavili i kako su s Erste Plavim fondom postigli dogovor o jednogodišnjoj odgodi odredbe iz ugovora prema kojoj su dužni otkupiti dionice Erste Plavog. OTL je, kako neslužbeno saznajemo, od Erste fonda otkupio manji dio dionica, u vrijednosti od oko 800 tisuća eura, s plaćanjem u deset obroka.

Raskidom ugovora, ostanu li stvari kakve trenutno jesu, niti jedan od dioničara Luke Rijeka zasebno, a niti grupacija koju sada čine OTL i Erste Plavi (s oko 35 posto dionica), nema većinski paket dionica pod kontrolom, a samim time nitko sam za sebe nema ni upravljačka prava. S obzirom na rezultate Luke dok je glavnu riječ vodio OTL, odnose OTL-a i AZ-a, te poslovnu situaciju poljske tvrtke na matičnom tržištu, državi i mirovinskim fondovima otvorena je mogućnost dogovora o novom međudioničarskom ugovoru i preuzimanju upravljanja u Luci Rijeka. Za oporavak Luke, međutim, nužna su i ulaganja u zastarjelu infrastrukturu i opremu.

To se može realizirati po nekoliko modela, od kojih su najvjerojatniji onaj klasičnom dokapitalizacijom, odnosno povećanjem vrijednosti društva, pri čemu bi se u postocima umanjio vlasnički udio sadašnjih vlasnika ili pak kupovinom OTL-ovog udjela, no u tom slučaju novac od dionica ide Poljacima, a novi bi strateški partner morao uložiti i dodatna sredstva za investicije. Prodaja kontrolnog paketa dionica u vlasništvu države za sad nije izgledna, no u svakom slučaju sada je na potezu Vlada o čijim daljnjim postupcima će uvelike ovisiti budućnost Luke Rijeka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.