Zov reformista

Pola vodstva kastavskog HNS-a prelazi Čačiću

Andrej Petrak

Osim Zemira Delića, inicijativu za osnivanje nove stranke potpisali su i Mauro Pecorari, potpredsjednik te velik broj mladih na čelu s Bornom Buzarinovim



KASTAV » Kastavski gradski vijećnik Zemir Delić izašao je iz HNS-a, potpisivanjem inicijative za osnivanje Narodne stranke – reformista Radimira Čačića, te će do formalnog osnivanja nove stranke u Vijeću nastaviti djelovati kao nezavisni vijećnik. Zajedno s Delićem iz HNS-a su istupili, a inicijativi za osnivanjem Reformista pristupili, polovica članova predsjedništva kastavskog HNS-a, uključujući potpredsjednika Maura Pecorarija, te velik broj mladih HNS-ovaca na čelu s Bornom Buzarinovim.


Istupanjem velikog broja istaknutih članova iz stranke HNS je u Kastvu ostao bez jedinog gradskog vijećnika, ali i oba člana mjesnih odbora, te dijela članova odbora gradskog vijeća. Delić objašnjava da je u tijeku »prelazak« Reformistima još drugih članova i članica. HNS doduše ostaje zastupljen u izvršnoj vlasti kroz zamjenika gradonačelnika Šehrizada Begića.


   Ovu su odluku brojni bivši HNS-ovci pripremali već neko vrijeme, a ubrzala su ju »određena nestatutarna ponašanja koja nisu u skladu s dobrim demokratskim običajima od strane sadašnjeg vodstva, prvenstveno predsjednika podružnice Šehrizada Begića«, kaže Zemir Delić.




   – Odstupanjem od dobrih demokratskih običaja predsjednik podružnice marginalizirao je polovicu predsjedništva i većinu vrlo aktivnih mladih članova. Izbori za Žensku inicijativu provedeni su potpuno nestatutarno. Valja napomenuti da su svi ti nestatutarni akti čelnika podružnice provođeni uz, moglo se osjetiti, ne samo prešutnu, podršku županijske organizacije, objašnjava Delić.


   Dodaje da su zbog osobnih odluka čelnika podružnice, Šehrizada Begića, i članovi vladajuće SDP-ove koalicije, morali podsjećati HNS da poštuju ono što su potpisali u koalicijskom sporazumu. Delić pritom aludira na Begićevu svojedobnu odluku da svoj mandat zamjenika kastavskog gradonačelnika profesionalizira, od čega je brzopotezno odustao, kad se to pitanje poteglo na Gradskom vijeću.


   No, bilo kako bilo, kastavski Reformisti najavljuju da se ne namjeravaju baviti polemikom s HNS-om.


   – Došlo je vrijeme da se raziđemo u dva različita smjera. Na sukobu s HNS-om nećemo ni slučajno graditi svoju poziciju. Stvaramo stranačku organizaciju od ljudi kojima politika ne služi za osobne ciljeve, već je vide kao alat za postizanje društvenih ciljeva. Okupljamo nezavisne ljude, koji od politike ne očekuju ništa za sebe, a spremni su nešto dati, kako na lokalnoj razini, tako i šire. Riječ je o dokazanim ljudima, koji žive od svojeg rada i sposobnosti, a ne traže uhljebljenje, već žele poboljšati životne uvjete, rekao je Delić, pozivajući zainteresirane Kastavce da im se pridruže na ovim principima.


   Zemir Delić najavljuje da će kao nezavisni gradski vijećnik podržavati politiku vladajuće SDP-ove koalicije, bit će konstruktivan u radu Vijeća, a nakon osnivanja Narodne stranke – Reformista zatražit će formalno pristupanje SDP-ovoj koaliciji. Na pitanje što u koaliciji kažu na tu namjeru, Delić odgovara da je s partnerima u koaliciji već razgovarao i da nitko nije reagirao negativno.


   – Koalicija se s time slaže. Svi se mi dobro poznajemo, znamo tko je kakav i koliko je tko učinio za funkcioniranje te koalicije u ovom i prošlom mandatu, kaže Delić.