Malinois klub Kvarner

Pokazali inteligenciju i spretnost: Na riječkom agility natjecanju 60 pasa s vodičima

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – Malinois klub »Kvarner« organizirao je uspješno unatoč lošem vremenu agility takmičenje na pomoćnom stadionu na Kantridi na kojemu je sudjelovalo oko 60 pasa sa svojim vodičima.


– Takmičenje ima natjecateljski karakter jer je riječ o 6. kolu Prvenstva Hrvatske, 5. kvalifikacija za svjetsko prvenstvo i 8. kvalifikacijama za europsko otvoreno prvenstvo. Ovo je drugi put da organiziramo ovakvo natjecanje. Psi su svrstani u tri kategorije po iskustvu i tri kategorije po visini. Boduje se brzina kojom se prođe staza i točnost, odnosno da se napravi što manje grešaka, pojasnila je Lana Šokota.


Organizatori su naglasili da je agility jnatjecanje u kojem mogu sudjelovati svi psi.




– Cilj agilityja je da psi, savladavajući različite prepreke na stazi, pokazuju i unaprjeđuju svoju inteligenciju, vodljivost i spretnost. Agility je sport u kojem sudjeluju psi sa svojim vodičima. Vodič usmjerava psa kroz stazu koja se sastoji od dvadesetak prepreka postavljenih određenim redoslijedom.


Suština agilityja je u odgojnoj i sportskoj aktivnosti koja ima svrhu poboljšati prilagodbu psa njegovom okruženju. Ovaj sport zahtijeva dobar odnos između vodiča i psa te za krajnji cilj ima njihovo savršeno razumijevanje, naveli su u Malionis klubu Kvarner.