Neprodani stanovi - u najam

Podstanarstvo skupo: Za najam zainteresirani samo studenti i stranci

Ljiljana Hlača

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Biti podstanar u Rijeci znači biti spreman izdvojiti od 250 do 500 eura na mjesec. Cijene bolje uređenih stanova startaju od 450 eura pa na više. Domaći se pak ljudi rjeđe odlučuju za najam, njima je važno imati svoju nekretninu, kažu u riječkoj agenciji Dogma



RIJEKA  Ako se stan ne može zbog krize dobro prodati, može ga se dati u najam. Čini se da se većina vlasnika riječkih nekretnina upravo odlučila na tu opciju – a potvrđuju to i podaci Porezne uprave koja bilježi blagi porast rješenja s utvrđenim dohotkom na iznajmljenu imovinu u odnosu na prošlu godinu za područje Rijeke, odnosno Primorsko-goranske županije. Tako je lani za Rijeku izdano 3.951 rješenje, a ove godine dosad 4.033,  dok je za Primorsko-goransku županiju lani izdano 8.857 rješenja, a tijekom 2015. godine 9.552.


A biti podstanar u Rijeci znači biti spreman izdvojiti od 250 do 500 eura na mjesec, koliko uglavnom iznosi podstanarina. Pritom cijena primarno ovisi o stanu i lokaciji. Bolje uređeni stan je skuplji i cijena takve nekretnine starta od 450 eura pa na više. Ima i slučajeva gdje se stan od 110 kvadrata primjerice nudi za 950 eura.


– U posljednih godinu dana bilježimo porast upita za najam nekretnina malo većih cjenovnih razreda, a riječ je o uglavnom o strancima, poslovnim ljudima. Za najam su zainteresirane i strane obitelji. Njima nije problem izdvojiti 500 eura za lijepi stan, stoga moj je savjet iznamljivačima da lijepo opreme svoje nekretnine jer takvi stanovi brže pronalaze podstanara. Dovoljno je početi s namještajem, koji ne treba biti skup, ali glavno da je nov, funkcionalan, kaže Branko Papeš iz riječke agencije Dogma.




– Za najam su zainteresirani i studenti, i njihove upite zaprimamo već tijekom srpnja te smo sada već pri kraju s tom kategorijom naših klijenata. Najbrže planu nekretnine od 220 pa do 300 eura kojih je sada jako teško pronaći, iako studentima nije problem iznajmiti stan ni od 500 eura, budući da u takav aranžman onda ulazi više osoba i troškovi se dijele. Domaći se pak ljudi, čini se, rjeđe odlučuju za najam. Kod nas je još uvijek jako važno posjedovati nekretninu, ulaziti u kredite, i taj trend ne možemo uspoređivati sa Zapadom gdje je normalno biti podstanar, često mijenjati sredinu, gradove, čak i države, dodaje naš sugovornik.



Prema podacima Porezne uprave, koja ne raspolaže podacima o ukupnom broju kupoprodaja nekretnina, već samo o onima za koje je utvrdila porez i izdala rješenje, utvrđuje se pad prodaje nekretnina za područje Rijeke i PGŽ-a. Stoga, prema evidenciji Uprave, na području Rijeke lani je prodano 967 stanova, a na području PGŽ-a 2.260. Do sada (do 18. rujna 2015.) prodan je 621 stan u Rijeci, a u županiji 1.222.



DUUDI-jevi stanovi


I DUUDI je vidio šansu u najmu, pa je na natječaj raspisan u travnju za 18 stanova (Rijeka, Senj, Crikvenica) zaprimio 97 ponuda, od kojih je 88 bilo valjanih,  dok ih 9 nije ispunjavalo uvjete natječaja. Najviša postignuta cijena iznosila je otprilike 197 kuna po metru kvadratnom, a najniža oko 22 kune za metar četvorni. Nije poznato o kakvim je stanovima riječ glede njihovog stanja i opremljenosti, ali u Rijeci ih je iznajmljeno ukupno 12 od ponuđenih 16.


– Naše stanove su iznajmile dvočlane ili tročlane obitelji s tim da se, od navedenih 12, u tri stana nalaze samci.  Gledajući dobnu strukturu, u šest stanova nalaze se najmoprimci godišta od 1985. do 1991., dok su u preostalima oni godišta od 1934. pa do 1977., otkrivaju u  DUUDI-ju.


Iako uvijek u lošoj konotaciji zbog stanja interijera, i gradski stanovi imaju »dobru prođu«. Konkretno, Grad Rijeka u ovom trenutku u svojim evidencijama vodi ukupno 1.821 stan, od čega je 1.761 stan iznajmljen, dok su ostali u postupku utvrđivanja vlasništva, uređenja minimalnih uvjeta za stanovanje ili u postupku prodaje. Prema riječima ravnatelja Agencije za poticanu stanogradnju Vladimira Benca, unatoč »bumu« stambene izgradnje kojem smo svjedočili posljednjih 15-ak godina, potreba za najamnim stanovima ne jenjava. I taj će se tzv. najamni fond razvijati.



U sklopu socijalnog programa, Grad Rijeka već godinama podmiruje dio troškova najamnine za stan u vlasništvu fizičke osobe (podstanarina). No, prema dostupnim podacima, u toj kategoriji bilježi se pad pa je tako broj korisnika u prvih šest mjeseci 2014. godine  bio 568, a za isti period 2015. godine evidentirana su 544 korisnika. U 2015. godini do kraja lipnja isplaćeno je 2.559.404 kuna subvencija za podstanarinu, a u istom periodu lani 2.698.978 kuna te je riječ o padu od 5,2 posto.



Grad bi gradio


– Grad Rijeka prepoznao je ovu potrebu te je još 2007. godine krenuo s gradnjom dva višestambena objekta s ukupno 124 stana na Rujevici izgrađena u programu POS-a, na način da je iste otkupio i priključio svom stambenom fondu te ih iznajmio temeljem odredbi Odluke o najmu stanova kao i sve druge stanove kojima upravlja, dakle uz identičnu visinu najamnine koja je za stanove Grada Rijeke određena u visini od 8,71 kuna za metar četvorni, otkriva nam Vladimir Benac.


– Zadnjih godinu dana intenzivno se na razini države razrađuju modeli gradnje većeg broja stanova kojima bi se značajno uvećao najamni stambeni fond. Ovaj program namjerava se provoditi putem POS-a. Grad Rijeka se naravno odmah uključio u planiranje ove gradnje budući da za razliku od nekih drugih gradova ima i jasno kvantificiranu potrebu (preko 600 zahtjeva putem liste) za najamnim stanovima, ali i osigurane lokacije za buduću gradnju. No, nije sve tako jednostavno, naime gradnja stambenog fonda zahtjeva golema financijska sredstva pa će opseg ovog projekta prvenstveno ovisiti o mogućnostima proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu, kada on bude donesen, vjerojatno u prvom kvartalu 2016. godine, kaže Benac.


Prednosti najma, prema Bencu, u odnosu na kupnju nekretnine ogledaju se u većoj mobilnosti (iznajmljeni stan može se zamijeniti, vratiti ili otkupiti) i manjoj izloženosti problemima u slučajevima gubitka ili smanjenja primanja.