Osvanule metalne ograde na Klobučarićevom trgu

Počinje više puta odgađana gradnja: Nova poslovno-stambena zgrada kod Kosog tornja

Ljiljana Hlača

Poslovno-stambena građevina gradit će se na privatnom zemljištu – tvrde u Gradu Rijeci / Foto  I. TOMIĆ

Poslovno-stambena građevina gradit će se na privatnom zemljištu – tvrde u Gradu Rijeci / Foto I. TOMIĆ

Kako navode u Gradu Rijeci, izgradnjom opisane građevine neće se smanjiti površina trga, kao što se neće poremetiti namjera vraćanja srednjovjekovnog zida, a što bi se trebalo dogoditi do kraja godine 



RIJEKA Dio javne površine na Kolbučarićevom trgu, preko puta zgrade Osnovne škole Nikole Tesla, uz zapadni rub ceste preko puta zida crkve Blažene Djevice Marije, ograđen je metalnom ogradom. Svrha te ograde, kako navode u Gradu Rijeci jest jer je 24. rujna 2015. prijavljen početak gradnje stambeno-poslovne građevine, investitora Projekt Stari grad Rijeka. Prijava početka građenja je proslijeđena građevinskoj inspekciji, inspekciji rada i ostalim tijelima prema odredbama Zakona o gradnji. 



Uređenje prostora ispred škole 


Da se investicija odgađala potvrđuje i jedan stari zapis iz lipnja 2010. godine u kojem stoji, a potpisuje ga riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, da će Grad Rijeka definirati obveze s navedenom tvrtkom koja bi trebala umjesto da plati ugovorne kazne za nepoštivanje roka izgradnje po ugovoru sklopljenom s EPU d.o.o. Rijeka još 2006. godine, o svome trošku urediti i opremiti dječje igralište površine do 178 metara kvadratnih po projektu uređenja koji će dostaviti Grad, a u sklopu namjere da se uredi javna površina Klobučarićevog trga. Zapis donosi katastarske čestice budućeg dječjeg igrališta, a vjerojatno je riječ o prostoru ispred škole. Ako se to ne dogodi Grad Rijeka ovlašten je te radove izvršiti samostalno, odnosno putem treće osobe, a troškove uređenja prema troškovniku radova potraživati i naplatiti od Projekta Stari grad Rijeka. Nije poznato kako se to kasnije definiralo i je li uopće jer se prostor ispred škole uređuje tek sada, i to u sklopu lokalnog partnerstva.





Na toj lokaciji planira se graditi građevina u jednom dijelu visine prizemlje plus četiri etaže, a u drugom prizemlje plus dvije etaže. U prizemlju bit će mjesta za šest ugostiteljskih objekata, na prvom i drugom katu nalazit će se deset ureda (ukupno dvadeset), a na trećem i četvrtom katu bit će devet, odnosno šest stanova (zgrade će imati ukupno petnaest stanova).Za ovu građevinu je izdana potvrda glavnog projekta još u listopadu 2011. godine dok je rješenje o produljenju njezinog važenja izdano 28. ožujka 2013. godine na period od još dvije godine (ova potvrda vrijedi zaključno do 7. listopada 2015.). Čini se da su upravo ti rokovi natjerali investitora da uđe u ovaj projekt.


Gradnja je odobrena sukladno Detaljnom planu uređenja Stari grad, te riječ je o građevinskoj čestici oznake M2-20. Početak realizacije investicije više se puta odgađao. Kako navode u Gradu, izgradnjom opisane građevine neće se smanjiti površina Trga, kao što se neće poremetiti namjera vraćanja srednjovjekovnog zida, a što bi se trebalo dogoditi do kraja godine.


Ovaj projekt se ne preklapa ni s projektom lokalnog partnerstva kojim se ove godine uređuje prostor ispred škole, jer se uređenje javnih površina putem lokalnog partnerstva odobrava samo na gradskom zemljištu. Poslovno-stambena građevina, naručitelja Projekt Stari grad, gradit će se na privatnom zemljištu, dalje navode u Gradu Rijeci. 


No, jedno je sigurno, nova građevina definitivno će promijeniti vizuru Trga, a nije sigurno kako će utjecati na zapadnu pješačku komunikaciju. Bit će tu i popratnih stvari, poput buke i slično. Komentar investitora nije bilo moguće dobiti jer iako je tvrtka registrirana u Rijeci (adresa Splitska 2), a svi istaknuti brojevi telefona nisu važeći. Navodno je riječ o tvrtki koja je u stranom vlasništvu.