Društveno poticana stanogradnja

Počinje gradnja 80 POS-ovih stanova na Drenovi

Damir Cupać

Miroslav Matešić (HNS) tvrdi da je na taj način HNS ostvario predizborno obećanje iz koalicijskog programa stranaka na vlasti u Rijeci



RIJEKA Predsjednik riječkog HNS-a i dogradonačelnik Miroslav Matešić najavio je početak gradnje 80 POS-ovih stanova na Drenovi za početak sljedećeg tjedna. Njegovo je mišljenje da je na taj način HNS ostvario predizborno obećanje iz koalicijskog programa stranaka na vlasti u Rijeci. 


   – Pred birače smo izašli s obećanjem o gradnji stanova po povoljnim uvjetima. Zalagali smo se se za konkretne programe i njihovu operacionalizaciju i realizaciju, a jedan od njih je stanogradnja. Broj izgrađenih stanova je relativno mali, ali u kontekstu gospodarske krize, ipak je riječ o solidnim brojkama. Projekt POS-a za bivše je vlasti gotovo pa ugašen, a HDZ nije dao nikakvu alternativu. Očekujemo da će s novom vlašću on biti intenziviran u Rijeci pa očekujemo da će se do kraja godine raspisati javni poziv za 120 stanova na Martinkovcu koji bi se trebali početi graditi sljedeće godine, izjavio je Matešić. 


   Novinari su primijetili da nije korektno optuživati HDZ-ovu vladu za sporost gradnje POS-ovih stanova u Rijeci jer ona za to nije kriva, već gradska vlast koja je prolongirala početak gradnje za više od dvije godine zbog imovinsko-pravne pripreme, a onda i zbog rušenja natječaja za izvođača radova. Osim toga, iako je obećana gradnja 500 stanova u četverogodišnjem mandatu, izgradit će se ukupno 160, s tim da će se ključevi na Drenovi dijeliti nakon izbora. 




   – Nisam mislio samo na Rijeku kada sam ocijenio da je HDZ gotovo pa ugasio projekt izgradnje POS-ovih stanova. Situacija s kašnjenjem gradnje na Drenovi je rezultat ne najbolje uređene procedure javne nabave. Da je bilo drugačije, najsretniji bi bili oni koji te stanove čekaju, rekao je Matešić. 


   Marin Filčić i Gordan Pavlin iz HNS-ovoga podmlatka pozdravili su zakonske prijedloge kojima bi se trebalo omogućiti mladim obiteljima dobijanje POS-ovih stanova u najam na način da oni plaćaju najamninu, a ako se nakon nekog vremena odluče na kupnju stana, najamnina bi im se uračunala u cijenu. Matešić je pojasnio da se očekuje da se te zakonske novine prihvate po hitnom postupku pa bi dio stanova u Martinkovcu mogao u najam za mlade obitelji.