Bogat program

Počinje Festival tehničke kulture, predstavit će se 17 saveza i udruga

Sanja Gašpert

Očekuje se dolazak stotinjak sudionika, a posebno atraktivni programi bit će oni iz područja tehničko-sportskih aktivnosti koji će prilagoditi svoje programe prezentaciji aktivnosti u i na moru



RIJEKA – Skockane radionice, izrada raketnih modela s padobranom i lansiranje ispred šatora, vožnja automodela na daljinsko upravljanje, izrada modela jedrilice i pokazna vježba na moru, radionice stop animacije i igranog filma, upotreba ronilačke opreme, izrada maketa brodova od šperploče i papira te plastičnih maketa aviona, izrada robotskih kolica, izložba raketa i automodela, robotika za najmlađe, izložba maketa brodova, izložba radiokomunikacijske opreme, samo je dio bogatog višednevnog programa Festivala tehničke kulture, prvog takvog na moru, što će biti održan na Gatu Karoline Riječke i Botelu Marina u Rijeci, 24. i 25. listopada.


Jedinstven program


Organizator Festivala, kojemu je cilj promocija tehničke kulture kao obrazovne cjeline te njezine primjene u svim životnim segmentima, a na kojem će se predstaviti sedamnaest saveza i udruga, je Hrvatska zajednica tehničke kulture, suorganizator Zajednica tehničke kulture Rijeka, pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Grad Rijeka, a potporu programu dala je i Primorsko-goranska županija, rečeno je na konferenciji za novinare.


– Festival tehničke kulture je jedinstvena manifestacija koju Hrvatska zajednica tehničke kulture organizira sedmu godinu za redom u različitim dijelovima Hrvatske, s ciljem popularizacije raznolikosti tehničke kulture i poticanja uključivanje djece i mladih iz Rijeke i Primorsko-goranske županije u programe tehničke kulture u organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Rijeke i drugih dionika u tehničkoj kulturi. Uz Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i nacionalne saveze tehničke kulture, na Festivalu će se tijekom dva dana predstaviti ZTK Rijeka i domaćin Festivala 2020. godine, ZTK Zadarske županije. Na Festivalu se očekuje dolazak stotinjak sudionika iz Hrvatske, postavljanje radionica iz svih grana tehničke kulture pod vodstvom vrhunskih mentora, a posebno atraktivni programi bit će oni iz područja tehničko-sportskih aktivnosti koji će prilagoditi svoje programe prezentaciji aktivnosti u i na moru, kao što su jedriličari, ronioci, kajakaši i drugi, kazala je voditeljica programa Festivala Svijetlana Grubišić. Dodala je kako će u različitim besplatnim radionicama, demonstracijama i natjecanjima, djeca od vrtićke dobi, učenici, mladi i ostali zainteresirani građani upoznati različita područja tehničke kulture – modelarstvo, elektroniku, automatiku, raketno modelarstvo, informatiku, robotiku, radiokomunikaciju, CB komunikaciju, astronomiju, brodomaketarstvo, zrakoplovno modelarstvo, jedriličarsko modelarstvo, fotografiju, filmsko i videostvaralaštvo, učeničko zadrugarstvo, inovatorstvo, ronjenje i kajakaštvo, steći će nova znanja i iskustva te dobiti informacije o programima tehničke kulture za djecu i mlade koji se održavaju diljem Hrvatske.


Humanitarni program




U pratećem programu održat će se pokazna vježba Županijskog operativnog centra za zaštitu mora u Primorsko-goranskoj županiji u slučaju iznenadnog onečišćenja mora i demonstracija rada brodova čistača. Najavljen je i humanitarni program, u kojem će članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka dijeliti radove posjetiteljima. Također, najavljene su i edukacije i praktične vježbe, u sklopu čega i sigurno letenje s dronom.


Festival će biti otvoren 24. i 25. listopada od 10 do 18 sati, a svečano otvorenje je u četvrtak, 24. listopada u 11 sati na Botelu Marina.