Društveno poticana stanogradnja

Počela prodaja POS-ovih stanova na Hostovom bregu

Damir Cupać

Okvirna cijena metra kvadratnog na Hostovom bregu iznosi 7.200 kuna, a konačna može biti do sedam posto veća od kalkulativne



RIJEKA Ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke Vladimir Benac i predstavnici nekoliko banaka predstavili su u Gradskoj vijećnici projekt društveno poticane stanogradnje (POS) i uvjete kreditiranja na Hostovu bregu. Prezentacija je izvršena za 150 potencijalnih kupaca koji se nalazi na listi prvenstva za kupnju POS-ovih stanova i na kojoj se nalazi oko 400 građana.


– Na Hostovom bregu gradi se jedna višestambena građevina s 95 stanova, pet ulaza, riječ je o površini od 6.656 kvadrata, okvirna cijena metra kvadratnog iznosi 7.200 kuna, a ukupna je vrijednost investicije oko 48 milijuna kuna, izjavio je Benac.



Što se tiče kvalitete izgradnje, ona je vrlo solidna i projekt na Hostovom bregu je zamišljen na način da će zgrada imati »A« kategoriju energetske učinkovitosti što uključuje »demit« fasadu, toplinsku izolaciju krovova i izolaciju stubišta, postavit će se prozori s termopan staklima, etažno plinsko grijanje, hlađenje prostora putem »split« uređaja, plinska instalacija sa zasebnim brojilima, predviđena je izgradnja 146 parkirnih mjesta, te izgradnja i uređenje dječjeg igrališta.





On je pojasnio da je projekt POS zamišljen na način da se građanima omogući kupnja nekretnine po najpovoljnijim tržišnim uvjetima, a to je moguće zbog toga što država osigurava kredit u visini od 1.500 kuna po kvadratu stana kojima se financira projektiranje, početak gradnje i nadzor gradnje, jedinica lokalne samouprave osigurava kredit u visini vrijednosti zemljišta, komunalnog doprinosa i troškova priključenja na komunalnu infrastrukturu, a kupci osiguravaju sredstva vlastitim učešćem i stambenim kreditom koji uzimaju od poslovne banke. Uvjeti kreditiranja utvrđeni su temeljem Sporazuma o poslovnoj suradnji između APOS-a Grada Rijeke i četiri poslovne banke, te jedne stambene štedionice – Erste banka, Spliska banka, Karlovačka banka, Privredna banka i HPB stambena štedionica.


Iako je izgradnja stanova poodmakla, još uvijek se barata s okvirnom cijenom metra kvadratnog, a konačna cijena utvrdit će se po okončanom obračunu svih troškova izgradnje, te može biti do sedam posto veća od kalkulativne.


– Konačna cijena stana utvrđuje se u visini stvarnih troškova izgradnje po završetku objekta i ishođenju uporabne dozvole. Rok dovršetka radova je jesen 2014. godine, rekao je Benac.