Gradit će se na Drenovi, Martinkovcu i Hostovu bregu

Počela izgradnja 80 POS-ovih stanova na Donjoj Drenovi, useljenje za 450 dana

Damir Cupać

Za te stanove već je formirana lista kupaca i oni mogu očekivati da će najkasnije za 20-ak dana dobiti obavijesti od Agencije i banaka kako bi potvrdili kreditnu sposobnost za kupnju stanova koje čekaju već dvije godine



RIJEKA Grad Rijeka do 2014. godine izgradit će 300-tinjak stanova po programu Društveno poticane stanogradnje (POS) na lokacijama Donja Drenova, Martinkovac i Hostov breg, za što je osigurano oko 150 milijuna kuna u gradskom i državnom proračunu. 


  Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević podsjetila je da se početkom 2000-ih godina Grad Rijeka aktivno uključio u program POS-a i da su do sada izgrađena 93 stana u Škurinjama, 114 stanova u Srdočima, 124 stana na Rujevici u prvoj fazi i 80 stanova na Rujevici u drugoj fazi, odnosno ukupno 411 stanova. 


  Ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Vladimir Benac kazao je da je početkom ovoga tjedna počela izgradnja 80 stanova na Donjoj Drenovi, a useljenje se očekuje za 450 dana. Za te stanove već je formirana lista kupaca i oni sada mogu očekivati da će najkasnije za 20-ak dana dobiti obavijesti od Agencije i banaka kako bi potvrdili kreditnu sposobnost za kupnju stanova koje čekaju već dvije godine. 




  – Na Martinkovcu će se graditi 120 stanova, a vrijednost investicije je 63 milijuna kuna. Trenutno se izrađuje projektna dokumentacija. Očekuje nas značajne ulaganje u infrastrukturu, a početak izgradnje očekujemo u proljeće 2013. godine. Ako sve bude kako treba, ti stanovi će se useliti ujesen 2014. godine. Budući da smo nakon preliminarnih ispitivanja utvrdili da je sve spremno za gradnju do 100 stanova na Hostovom bregu i za taj projekt je osiguran novac u gradskom i državnom proračunu. Vrijedan je 45 milijuna kuna, a gradnja bi također mogla početi u proljeće 2013. godine, izjavio je Benac. 


  Do kraja 2012. godine ili u siječnju 2013. godine očekuje se da će se za stanove na Martinkovcu i Hostovom bregu formirati nova lista potencijalnih kupaca stanova čija je cijena najpovoljnija na tržištu jer je zakonom limitirana gornja granica četvornog metra na 8.400 kuna. 


  Gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da je POS projekt koji ima prioritet. 


  – Na dinamiku je utjecalo puno faktora. Očekivali smo ranije početak gradnje stanova na Drenovi, ali najprije su nas kočili imovinsko-pravni odnosi, a poslije procedura javnog natječaja za izbor izvođača radova. Što se tiče Škurinjskog Plasa, procijenili smo da je racionalnije krenuti u realizaciju Martinkovca jer smo uspješno razriješili imovinsko-pravne odnose s grupom privatnih poduzetnika. Naime, za istu cijenu, kada je riječ o ulaganju u komunalnu infrastrukturu, dobit ćemo više stanova. Lokacija Škurinjskog Plasa sačekat će neka bolja vremena. Hostov breg kao lokacija se ukazao nedavno. Jasna je vlasnička struktura pa nema razloga da ne ide i taj projekt. Veseli me pojačan intenzitet aktivnosti naše Agencije za društveno poticanu stanogradnju. Još uvijek razmišljamo hoćemo li dio stanova ostaviti u gradskom vlasništvu kako bi ih dali u najam po listi prioriteta zbog toga što velik broj naših sugrađana nije kreditno sposoban za kupnju POS-ovih stanova, iako je njihova cijena najpovoljnija na tržištu, rekao je Obersnel. 


  Prema okvirnim izračunima Agencije za društveno poticanu stanogradnju, četvorni metar stana na Drenovi koštat će 8.310 kuna, na Martinkovcu 7.568 kuna, a na Hostovom bregu 7.984 kune.