Dodijeljena tradicionalna nagrada Novog lista

Ples delfina u srcu Kastva: Trofej “Ivica Jobo Kurtini” vaterpolistima “Primorja”!

Denis Frančišković

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Evo, trofej nam se vraća kući! Jobo Kurtini je legenda našeg kluba, a kad znamo tko je sve konkurirao za ovu prestižnu nagradu i kad vidimo prethodna 22 osvajača i koje su to sportske veličine, onda nam je ovo priznanje još puno draže – rekao je Zoran Roje, sportski direktor »Primorja EB«



KASTAV  Ples delfina akademskog kipara Josipa Diminića u rukama je riječkih vaterpolskih delfina! Večer puna simbolike i brojnih poveznica u srcu Kastva, a »Trofej Ivica Jobo Kurtini« u sjećanje na proslavljenog riječkog sidraša kao da je dugo čekao taj trenutak i premijerno završio u rukama vaterpolista »Primorja Erste banke«. Osvajali su ga i Samir Barać (2011.) i Igor Hinić (2012.), svjetske vaterpolske veličine, ali nikada momčad »Primorja EB«.


Foto Damir ŠKOMRLJ


Foto Damir ŠKOMRLJ



A iza »primorjaša« je uistinu još jedna impresivna godina. I to na četiri fronta! Po drugi put zaredom momčad s Kantride osvojila je naslov državnih prvaka, a u klupske vitrine stigao je i četvrti Kup Hrvatske. Šlag na torti bili su međunarodni uspjesi, naslov najbolje momčadi regionalne Triglav lige i srebro s elitnog nadmetanja najboljih momčadi Europe. »Primorje« je bilo sinonim za snagu hrvatskog vaterpola u elitnom izlogu širom kontinenta…


Iskoristiti potencijal




– Ovo je bila naša najuspješnija sezona, a sama nagrada znači nam jako puno. Uz Riječki sportski savez, nagradu PGŽ-a, ovo je za nas najprestižnija nagrada – istaknuo je Predrag Sloboda, prvi tvorac vaterpolskog čuda s Costabelle posljednjih godina. – Jako smo zadovoljni, a sve je veliki poticaj da se i dalje dobro radi. Što očekivati u 2016? Kao i uvijek borit ćemo se da pobijedimo. Međutim, i druge se u bazenu nešto pita. Istina, navijači su se navikli na trofeje, a mi igramo puno finala. A ona su takva da mogu otići i na jednu i na drugu stranu. Dobar primjer je i zadnje finale Kupa s »Jugom«… Izgubilo se. Imali smo dosta ozljeda, dugo nismo trenirali kompletni. Međutim, idemo dalje.



Lani Zbašnik i Tei Ivančić Jokić posebne plakete


Uz glavnu nagradu Novi list dodijelio je sinoć i dvije posebne plakete, priznanje za mlade i sportaše s invaliditetom. Na prijedlog uredništva sportskog priloga »Viktorija« skijašici Lani Zbašnik dodijeljena je plaketa kao najboljoj mladoj sportašici iz Primorsko-goranske županije. U Laninoj odsutnosti zbog treninga nagradu je preuzeo brat Niko (inače skijaš i nogometaš) iz ruku Nenada Hlače, glavnog urednika Novog lista i Ivane Vaupotić, urednice priloga »Viktorija«.


Riječ je o 16-godišnjoj riječkoj skijašici, članici hrvatske B reprezentacije koja je već dobitnica nagrade Dražen Petrović u kategoriji najveće nade hrvatskog sporta HOO-a za 2015. godinu. Lana je osvojila prvo mjesto u veleslalomu na Trofeju Topolino, neslužbenom Svjetskom prvenstvu za mlađe uzraste te tom pobjedom zaokružila seriju uspjeha u kadetskom uzrastu, nakon što je slavila na četiri najveće utrke – Loka Pokalu, Topolinu, Pinocchiju i Val d’Isereu.


Druga plaketa pripala je Tei Ivančić Jokić, članici Stolnoteniskog kluba osoba s invaliditetom (STKOI) »Rijeka« kao najboljoj sportašici osoba s invaliditetom, a uručio ju je Neven Klarin, predsjednik Uprave Novog lista. Tea je nastupila u deveteročlanoj ekipi STKOI »Rijeka« (kat. 6) koja je ekipno osvojila prvo mjesto na Igrama mladih u Varaždinu.



Zadovoljstvo nije krio niti Zoran Roje, sportski direktor riječkih »kapica«, čovjek zadužen za struku, ali nerijetko i osoba koja uskače za kormilo momčadi.


– Evo, trofej nam se vraća kući! Jobo Kurtini je legenda našeg kluba, a kad znamo tko je sve konkurirao za ovu prestižnu nagradu i kad vidimo prethodna 22 osvajača i koje su to sportske veličine, onda nam je ovo priznanje još puno draže. Meni osobno trofej još više znači jer sam Jobov štovatelj i dugogodišnji prijatelj obitelji Kurtini. Ali, vjerujte mi, i igračima, stručnom stožeru i ljudima koji vode klub – rekao je Roje te se potom nadovezao:


– Želje u 2016.? Prije svega iskoristiti potencijale ove ekipe što je više moguće. Uz to da kroz stručni rad stvorimo atmosferu dostojnu naše kvalitete i da nam to onda nosi trofeje. Teško će biti ponoviti 2015. godinu, jer ona je vrhunska, senzacionalna. Ipak, ako bilo kakav trofej dođe u naše vitrine, bit ćemo više nego zadovoljni.


»Primorjaši« su sinoć bili u »prepolovljenom« igračkom sastavu zbog brojnih reprezentativnih obveza. Jer… Kad u svojim redovima imate i svjetske doprvake (Burić, Muslim, Šetka), nešto mora patiti. Pa i ovakve prigode kad je teško skupiti momčad na dodijeli jednog priznanja.


Bit će i bolje


– Hvala žiriju i svima u Novom listu na ovom izboru, on će nam sigurno biti veliki poticaj za dalje. Ovo je bila jedna od naših najboljih godina, a vjerujem da će sve biti još puno bolje – ustvrdio je kapetan momčadi Ivan Krapić.


»Primorjaši« su se tako prvi put našli na listi dobitnika nagrade koja nosi ime njihovog legendarnog člana, ponajboljeg vaterpolista svih vremena. Žiri je konsenzusom odlučio pobjednika iako nije bilo lako, konkurencija se iz godine u godinu zaoštrava, a već je neko vrijeme zamjetno da regija dominira u spotovima kao što su vaterpolo, streljaštvo, boćanje… Naravno, uz poneki bljesak nogometa.


– Iza nas je 115 godina Novog lista u kojem je sport oduvijek zauzimao važnu ulogu – istaknuo je Neven Klarin, predsjednik Uprave Novog lista i dodao:


 – Sportski rezultati su iz domene »ili jesi ili nisi«, tu nema dogovora, kompromisa… A sami sportaši najbolje znaju koliko su vremena i truda uložili u svoje rezultate. To je vjerodostojna i časna priča, a mi u ove božićne dane dajemo nagrade koje su na neki način primjerene, koje su sa stvarnim osjećajem za rezultate. Sportaši su naši najveći amasadori na međunarodnim borilištima. Hvala im, svima čestit Božić i sretna Nova, puno radosti, zdravlja i mira u srcu!