Vikend akcija

Plava čistka: Vikend u znaku čišćenja podmorja

Ljiljana Hlača

Plava čistka održat će se u Bakru, Opatiji, Lovranu, Kostreni i Preluku, a detalji se mogu saznati na www.zmergo.hr



RIJEKA » Ovog vikenda 10. i 11. svibnja duž hrvatske obale održat će se eko akcija Plava čistka u sklopu koje će se čistiti morsko dno i priobalje, a kako bi ovaj projekt koji je dio kampanje »Let’s do it Mediterranean« uspio, jučer su volonteri Udruge Žmergo upriličili promotivno-edukativni događaj pod nazivom »More«. Cilj »Mora«, koji se sastojao od niza zanimljivih interaktivnih igara poput »Spasi ribicu«, bio je da privuče zaniteresirane da se uključe u Plavu čistku.


   – Udruga Žmergo poziva sve ljubitelje Mediterana i naše obale da se pridruže Plavoj čistki. Sjedišta i lokacije koje se čiste mogu se pronaći na internetskoj stranici www.zmergo.hr, najavila je Helena Traub iz ove organizacije.


   Na upit kakav je interes građana za čišćenje mora na području Rijeke i okolice, Traub je rekla da je on za sada manji od potrebnog, a za neka mjesta kao što je Cres ili Dobrinj nema niti jednog prijavljenog volontera.




   – More i prirodne ljepote su osnova za održivi turizam Hrvatske, ali još uvijek malo brinemo o tom našem biseru. More nesebično daje, sve je ugroženije i opterećenije. Sve ono što se u njega baci na kraju završi na našem tanjuru. Stoga nam je cilj da potaknemo svijest građana o potrebi zaštite morskog okoliša, od kojeg se živi i uz kojeg živimo, dodala je Traub.


   Plava čistka održat će se u Bakru, Opatiji, Lovranu, Kostreni te Preluku. Prema saznanjima, morska dna najčešće se zagađuju komadima namještaja i automobilskim gumama, a obale opušcima, plastičnim čašama, bocama i čepovima. Znanstvenici već dugi niz godina upozoravaju na problem »plastifikacije mora«, koja nastaje razgradnjom odbačenih plastičnih predmeta na obali i u moru. Naime, odbačeni se plastični predmeti s vremenom raspadaju na vrlo sitne čestice dok u raspadanju potpomaže djelovanje soli, morskih valova i sunca. Plavu čistku podržavaju Grad Opatija, Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša.