Prisilna naplata

Planuli automobili na licitaciji: Hit dražbe mercedes E prodan za 93.000 kuna

Aneli Dragojević Mijatović

Oko 40 građana u jučerašnjoj je dražbi vidjelo povoljnu priliku, te je 15 vozila raznih godišta koja su se na dražbi našla prvi put odmah pronašlo nove vlasnike



RIJEKA » Veliki interes građana pobudila je javna prodaja zaplijenjene imovine, mahom automobila, koja se jučer održala u riječkoj Poreznoj upravi. Oko 40 građana, fizičkih osoba, obrtnika ili pak pravnih osoba, »lovilo« je eventualne povoljne prilike, te je 15 vozila raznih godišta, koja su se na dražbi našla prvi put, već tokom same licitacije pronašlo vlasnike.


Kao na filmu


Riječ je naravno o zaplijenjenim pokretninama zbog nepodmirenja poreznog duga što je u zadnje vrijeme i zbog krize i zbog pojačanog nadzora česta pojava – ovrhe su postale naša svakodnevnica pa su okupljeni u hodniku uoči početka same licitacije u šali komentirali da bi Riva 16 (adresa Porezne uprave) mogla postati najpopularniji shopping centar.


   Sam proces dražbe izgledao je »kao na filmu«, a procedura je bila takva da se nakon procijenjene vrijednosti, ponudi cijena ne manja od dvije trećine vrijednosti, pa tko nudi više, prvi put, drugi put i – prodano. Cijene su skakale i na dvostruke, čak i trostruke iznose od početnih, a svojevrsni »hit dražbe« bio je mercedes E klase, godište 2006., koji je bio procijenjen i ponuđen prvo za 70.000 kuna, licitacija je krenula s 47.000, a na kraju je prodan za čak 93.000 kuna. Gospodarsko vozilo Iveco Eurocargo inicijalno je procijeneno i ponuđeno za 50.000 kuna, licitacija je krenula s 33.500 kuna, da bi konačna cijena dosegla čak 96.000 kuna.




   Dok je dakle 15 vozila, koja su se inače mogla razgledati na Rabu, vlasnike već pronašlo, šest automobila kojima ovo nije bila prva dražba, ni jučer nisu izlicitirana, pa je procedura nalagala da su za njih davane pisane ponude zainteresiranih. Izabrane su potom najveće, međutim, rečeno je, naknadno će biti odlučeno hoće li uistinu i biti prodani po tim cijenama. Vlasnika u samoj licitaciji nije pronašla ni trgovačka oprema, koja se nudila prvi put, ali je za ugostiteljsku opremu bilo interesa, pa je utržena. Jučer je, procjenjuju djelatnici Porezne, bilo otprilike dvostruko više ljudi no što ih inače dođe na ovakve dražbe koje Porezna uprava organizira svakih mjesec do dva. Ukupno je pak, potvrđeno nam je, jučer utrženo oko 600 tisuća kuna, temeljem prodanih pokretnina.


   Pročelnica riječke Porezne uprave Višnja Felker veli da za njih ovo nije ništa neuobičajeno, a cilj javne prodaje zaplijenjenih pokretnina je naplata poreznog duga, s tim da ako se, tumači Felker, u licitaciji postigne manja cijena od iznosa poreznog duga osobe kojoj je imovina i zaplijenjena, dug joj se, normalno, za taj iznos umanjuje, a ako se slučajno imovina proda za više, onda se dug namiruje, te se vrši i povrat razlike.


Izuzete osobne stvari


– Javna prodaja pokretnina je u nadležnosti Porezne uprave kada se naplaćuje od poreznih dužnika prisilnim putem. Riječ je o prisilnoj naplati poreza, a zapljenjuju se najviše vozila, zalihe na skladištima poreznih dužnika i sl. Od zapljene su izuzete osobne stvari: odjeća, obuća, namještaj, knjige, dakle, osnovna sredstva za život, zaključuje Felker.