Županov kolegij

Planirani proračun PGŽ-a za 2017. godinu 314 milijuna kuna

Tihana Tomičić

Snimila Tihana Tomičić

Snimila Tihana Tomičić

Oprezno planiramo u dobroj vjeri da će ministar financija održati riječ da će država izravnim potporama u 2017. godini nadoknaditi razlike koje će proizvesti porezna reforma, naglasio Komadina



RIJEKA  Proračun Primorsko-goranske županije za 2017. godinu projiciran je na 314 milijuna kuna što je, kako je izjavio župan Zlatko Komadina na redovitom press kolegiju, »malko manje nego ove godine«.


– Oprezno planiramo u dobroj vjeri da će ministar financija Zdravko Marić održati riječ koju je dao, a to je da će država izravnim potporama u 2017. godini nadoknaditi razlike koje će proizvesti porezna reforma, a da će u 2018. godini biti donesen novi zakon, kojim će cjelokupan porez na dohodak pripasti regionalnoj i lokalnoj samoupravi, pa daljnjih kompenzacijskih mjera neće trebati biti – rekao je Komadina.


On je najavio boravak predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u PGŽ-u ovih dana, rekavši kako će se ona danas sresti s čelnicima Županije, Grada Rijeke i lokalnih jedinica, te udrugama i samim građanima, a iduća tri dana će provesti u Gorskom kotaru – prvo u Čabru, pa u Vrbovskom te na kraju Delnicama.




– Bit ćemo domaćini predsjednici u zgradi u Slogin kuli – najavio je župan.


On je rekao kako je njegov kolegij odlučivao proteklog tjedna i o rasporedu sredstava za rad udruga civilnog društva:


– Tu vam ima svega, od manifestacije Brgud po starinski i Dana sjećanja na žrtve Vukovara do mladih rukometaša Zameta koji putuju u Dubai. Svima njima pomažemo sa 9,5 milijuna kuna godišnje, i to je najveći iznos koji neka županija izdvaja za nevladin sektor, rekao je župan Komadina.


Pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan najavio je javne natječaje za EU projekte za tri programa: energetske akcijske planove, potom za program tzv. urbane mobilnosti te za širokopojasni internet za lokalne jedinice, posebno Gorski kotar, koje ne mogu same financirati takva ulaganja.


– Naših 26 gradova i općina je spremno za taj natječaj, pa pozivamo Vladu i Ministarstvo prometa da raspiše taj natječaj. Neka nas slobodno tretira kao pilot-projekt, jer mi u pripremi tih natječaja i jesmo pioniri u Hrvatskoj – rekao je Krpan.