Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Sigurnost

Planinarski dom Hahlić dobio videonadzor

Foto: Damir Zamlakar
Foto: Damir Zamlakar
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2019. u 11:00 2019-02-27T11:00:25+01:00

Kamere snimaju objekt i prostor, a zahvaljujući električnoj energiji, a omogućen je i stalni nadzor kamera putem mobilne aplikacije i računala s bilo koje pozicije

JELENJE Općina Jelenje i Planinarsko društvo Obruč početkom godine uveli su videonadzor u Planinarski dom Hahlić, koji se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine. Kamere snimaju objekt i prostor, a zahvaljujući električnoj energiji koja je uvedena sredinom listopada prošle godine, omogućen je stalni nadzor kamera putem mobilne aplikacije i računala s bilo koje pozicije. Kako poručuju iz Općinske uprave Jelenje, time se uvelike pridonijelo sigurnosti objekta, kao i nadzoru samog područja, a uskoro stiže i web kamera namijenjena prvenstveno u turističke svrhe.

– Veoma je zanimljivo vidjeti Hahlić prekriven bijelim pokrivačem koji je u jednom dijelu zimskog perioda gotovo pa svakodnevica na relativnoj velikoj nadmorskoj visini. Stoga ćemo uskoro omogućiti i web kameru s planinarskog doma, kao i Trga Mlikarice, kako bi mještani u svakom trenutku mogli vidjeti trenutnu situaciju i planirati svoj dolazak – kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako će navedena funkcija uskoro biti ugrađena na internetsku stranicu www.jelenje.hr.

Što se planinarstva tiče, u PD-u Obruč ističu kako će se ovime uvelike pridonijeti sigurnosti, kao i planiranju puta, jer će mještani, ali i gosti iz topline svoga doma moći kvalitetno planirati rutu, gledajući uživo trenutno stanje na Hahliću ili u Dražicama. Trenutno je ta opcija omogućena samo vlasniku i korisnicima objekta. Načelnik Marčelja zahvalio je članovima PD-a Obruč koji na adekvatan način brinu o planinarskom domu te neprestano uvode moderne tehnologije u suradnji s Općinom Jelenje.

Tako su vrijedni planinari PD-a Obruč, početkom veljače, instalirali meteostanicu na stup vjetrogeneratora koji se nalazi u blizini planinarskog doma. Aktualni meteopodaci, odnosno kompletna vremenska prognoza, padaline, brzina vjetra, temperatura, u svakom trenutku dostupni su svim mještanima, kao i putnicima namjernicima koji planiraju svoju rutu prema Hahliću, a mogu se pogledati na internetskim stranicama Općine Jelenje u rubrici Ostalo – Vrijeme na Hahliću, kao i na naslovnici jelenje.hr.

Podsjetimo, Planinarski dom Hahlić je nakon gotovo 100 godina, sredinom listopada, dobio struju pomoću obnovljivih izvora energije – sunca i vjetra, kako bi boravak u prirodi svima bio što ugodniji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.