Tradicionalno druženje

Piknik na invalidskoj plaži Kostanj: Problem nam nije naša invalidnost, nego parkiranje zdravih osoba

Sanja Gašpert

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Društvo tjelesnih invalida grada Rijeke organiziralo je tradicionalni piknik na invalidskoj plaži Kostanj, koju je Grad Rijeka uredio prije više od dvadeset godina. Invalidska plaža Kostanj inače je jedna od najljepših takve vrste u Hrvatskoj, tijekom ljeta je puna kupača, a posebna je i po tome što je u cijelosti prilagođena invalidnim osobama.


– Ovo je jedna od naših tradicionalnih manifestacija, koju organiziramo početkom i krajem ljetne sezone. To je dan neformalnog druženja, zabave uz živu glazbu sa sastavom Šu Šu, a malo se i počastimo domaćom hranom i pićem. Uz ovaj piknik, već 22 godine organiziramo susret osoba s invaliditetom Republike Hrvatske, idemo na izlete, ali i susrete osoba s invalidtetom u drugim krajevima Hrvatske, kao i godišnju skupštinu u Češkom domu. Također, 3. prosinca, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom organiziramo prigodni program. U prizemlju zgrade Ivana Ćikovića Belog 8A imamo uredske prostorije, a odnedavno i prostor za druženje, radionice i psihosocijalnu pomoć naših članova, kaže Marijana Kraljić, tajnica Društva tjelesnih invalida grada Rijeke. Kraljić dodaje kako Društvo danas broji više od 600 članova uglavnom starije životne dobi s područja Rijeke, ali i drugih gradova Primorsko-goranske županije, financira se proračunskim sredstvima Grada Rijeke i Županije, kao i kroz projekte raznih ministarstava.


– Mi smo zadovoljni našim statusom u Rijeci, iako bi se još moglo poraditi na tome, primjerice da se još više prilaza javnim ustanovama uredi za invalide, više parkirnih mjesta, a najave su već duže vrijeme da će se i invalidska plaža širiti. Nama često problem ne predstavlja naša invalidnost, nego zdrave osobe koje nerijetko parkiraju na nogostupima, pa invalidne osobe u kolicima ili sa štapovima ne mogu proći, ali i parkiraju na mjestima određenim za invalide. Također, nerijetko je parking oko invalidske plaže Kostanj pun automobila osoba koje koriste okolne plaže, tako da naši invalidi koji se teško ili nikako kreću ne mogu prići plaži. Posebno je takva situacija bila izražena ovoga ljeta. Mi nemamo ništa protiv da našu plažu koriste i drugi, ali da ipak prednost daju invalidima, ističe Kraljić.