Za svaku pohvalu

Parkovi plus i Drvna industrija Klana prvaci su u zapošljavanju invalida

Andrej Petrak

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

U DI Klana trenutačno je zaposleno 16, a u Parkovima plus pet osoba s invaliditetom. Njihovim zapošljavanjem poslodavci imaju priliku ne samo pomoći ljudima da si osiguraju egzistenciju, već i napraviti nešto za opće dobro, kaže direktor Parkova plus Robert Rašetina



RIJEKA/KLANA Parkovi plus i Drvna industrija Klana dvije su primorsko-goranske tvrtke koje su nedavno primile vrijedno priznanje, nagrađene su kao poslodavci godine za osobe s invaliditetom u kategorijama srednjeg i velikog poslodavca. Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom nagradio ih je za izjednačavanje mogućnosti i poticanje ravnopravnog sudjelovanja osoba s invaliditetom na tržištu rada. Važan kotačić sustava Parkova plus čine pet zaposlenika s invaliditetom.


Nadvladali hendikepe


Oni, napominje direktor Parkova Plus Robert Rašetina, svojom predanošću poslu i dodatnim naporom koji svakodnevno ulažu uspijevaju zaobići i nadvladati svoje hendikepe i dati ravnopravan doprinos zajedničkom rezultatu cijelog kolektiva.


– Ova nagrada najvećim je dijelom rezultat njihovog prolivenog znoja i to osobito cijenimo. No, ovom se prilikom, osim njima, moram zahvaliti i svim našim ostalim zaposlenicima koji su omogućili pozitivno i tolerantno radno okruženje, a osobito mojoj kolegici, koja je, uz veliku pomoć Centra za profesionalnu rehabilitaciju u Rijeci, njima također veliko hvala, prevladala administrativne prepreke prilikom zapošljavanja novih djelatnika s invaliditetom, ali i reguliranja statusa postojećih.




Također bih zahvalio Udruzi gluhih i nagluhih osoba u Rijeci koja nam je pomogla u pronalasku kvalitetnih zaposlenika do kojih bi inače teško došli. Posebno zahvaljujemo Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Zagrebu, koji su nas posjetili i prepoznali našu tvrtku kao svijetli primjer. Nastojat ćemo ovo priznanje i u budućnosti dodatno opravdati zapošljavanjem novih osoba s invaliditetom, ističe direktor Parkova plus Robert Rašetina.


Parkovi plus prošle su godine proslavili 65 godina od osnivanja, a posljednjih 25 godina nalaze se u privatnom obiteljskom vlasništvu. Tvrtka zapošljava 55 djelatnika, a okosnicu poslovanja čini održavanje i uređenje zelenih površina, uključujući projektiranje, izgradnju, izradu sustava navodnjavanja i rasvjetu okoliša te vrtni centar u Rijeci.


Idealan poslodavac


U Parkovima plus već 14 godina kao skladištar radi Drago Ravlić, koji bi svoju tvrtku, kaže, preporučio kao idealnog poslodavca svim osobama s invaliditetom.


– Javio sam se na javni natječaj, došao i evo ostao u tvrtki već zadnjih 14 godina. S poslom nemam nikakvih problema. Radim u dostavi i skladištu, vozim viličar. Preporučio bih i svima ostalima koji trebaju posao da ovdje dođu, rekao je Drago Ravlić.


Osvrćući se na iskustvo svoje tvrtke pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, Robert Rašetina želi svim ostalim poslodavcima, koji imaju, ali i onima koji nemaju obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom, preporučiti da ovoj tematici pristupe otvorena uma i s pozitivnim stavom.


– Ako u svom radnom kolektivu nađu barem teoretsku mogućnost zapošljavanja osoba s invaliditetom te im potom pruže priliku, siguran sam da će im oni dano povjerenje opravdati i iskazati se kao marljivi i odani zaposlenici. Kvotno zapošljavanje, koliko god se na prvi pogled i nama činilo kao uteg u poslovanju, zapravo je izvrsna prilika pronalaska kvalitetnog kadra, što u današnje vrijeme postoji sve veći problem, objašnjava direktor Parkova plus.



Često se sami nađemo kako se žalimo na neke svakodnevne probleme i situacije, sve dok ne vidiš kako se ljudi sa stvarnim problemima nose sa svojom situacijom i još se na poslu smiju od uha do uha. Iskustvo rada s Dragom Ravlićem i ostalim našim kolegama je neprocjenjivo, naglašava Robert Rašetina.



Na korist svima


Dodaje da poslodavci zapošljavanjem osoba s invaliditetom imaju priliku ne samo pomoći ljudima da si osiguraju egzistenciju, već i napraviti nešto za opće dobro.


– Svima to služi na korist, cijelom društvu. Kvotno zapošljavanje obveza je za sve tvrtke koje imaju više od 20 zaposlenih, takvih je na tisuće u cijeloj državi, ali statistike pokazuju da samo sedamdesetak firmi premašuje svoju kvotu. Većina firmi izgleda zadovoljava se plaćanjem penala umjesto zapošljavanja osoba s invaliditetom, što smatramo velikom izgubljenom prilikom i za poslodavce i za radnike. Postoji određena mentalna barijera koju bi trebalo prijeći, jer zapošljavanje osoba s invaliditetom nije nikakav trošak niti problem za poslodavca, što pokazuje i naš primjer, zaključuje direktor Parkova plus Robert Rašetina.


Dočekali mirovinu


S njegovim iskustvom itekako se slažu i u Drvnoj industriji Klana, gdje imaju tradiciju zapošljavanja kvalitetnih radnika, koje su osobe s invaliditetom, još od osamdesetih godina minulog stoljeća. Direktorica financija u DI Klana Mira Kulušić ističe da su mnogi od njih u DI Klana proveli cijeli radni vijek i tu dočekali i svoju mirovinu, kao vrijedan dio cijelog kolektiva.


– Trenutno zapošljavamo 16 osoba s invaliditetom, upisanih u očevidnik, što je značajan broj, a vjerujemo da je ova naša dugogodišnja praksa bila presudna da nas Zavod nagradi ovim lijepim priznanjem. Godinama surađujemo s udrugama osoba s invaliditetom, a svakome radniku pri dolasku potrudimo se pronaći adekvatno radno mjesto, gdje će se moći dokazati. Riječ je redom o dobrim, vrijednim, predanim i zahvalnim radnicima, koji uvijek daju svoj maksimum.


Naša radna okolina lijepo ih prihvaća. Važan je element u cijeloj priči upravo to da ih kolege prihvate, nakon čega se brzo uklope u radnu okolinu. Potencijalnim poslodavcima poručila bih da od njih uvijek mogu očekivati maksimalan trud, a svaka tvrtka ima poneko radno mjesto gdje osobe s invaliditetom mogu itekako pridonijeti cjelokupnom radnom procesu, objašnjava Mira Kulušić.


Cijenjeni majstori


U DI Klana rade tjelesni invalidi, invalidi rada, ratni vojni invalidi, gluhonijeme osobe i osobe s oštećenjem sluha i to kao cijenjeni majstori, tapetari, stolari, tokari. Andreja Iskra u DI Klana je već 19 godina, a zadnjih godina radi u tapetariji.


– Imam već 30 godina staža, od toga više od polovice odrađenih u DI Klana. Kolege i šefovi odlično su me primili već od prvog radnog dana. Svi smo prihvaćeni, a što je najvažnije, okruženje je takvo da se svi gledamo kao jednaki. Svatko radi sukladno svojim mogućnostima. Onaj koji želi raditi u DI Klana može naći posla, samo treba željeti raditi. Plaća je uvijek uredna i na vrijeme, iskustvo je Andreje Iskra.


Denis Knežević u DI Klana je zaposlen već gotovo dvije godine, na poslovima montaže stolica.


– Jako sam zadovoljan poslom, okruženje je odlično, kolege su divni, a moram pohvaliti i šefove. Završio sam višu pomorsku i bio pomorac, sve dok zbog nastupanja invaliditeta nisam više mogao naći posao u svom fahu. Ranije stoga nisam radio na ovakvim poslovima, pa sam sve morao naučiti, ali to mi nije predstavljalo problem. Kolege su mi pomogle da se snađem, svi su mi izašli u susret, rekao je Denis Knežević.



I Drago Ravlić i ostali njegovi kolege s invaliditetom, napominje Robert Rašetina, zaraze okolinu svojim pozitivnim stavom i pristupom poslu, što je bonus i za njih i za sve ostale zaposlenike.


– Naši su najvjerniji zaposlenici, a od sebe uvijek daju ne sto već tristo posto. Prošle godine imali smo zaposlene tri osobe s invaliditetom, a ove godine dvije. Imamo ljude s oštećenjima sluha, kao i gluhonijemu osobu koja nema nikakvih problema u radu. Čita s usana, služi se mobitelom, SMS-om ili ako zatreba zapišemo poruku na papirić. Zaposlili smo čovjeka s oštećenom rukom, koji je 15 godina bezuspješno tražio posao, sad normalno kod nas radi. Posebno nam je drago da smo priliku dali mladom Tinu, osobi s autizmom, koji nas je sve oduševio svojim pristupom. Našli smo mu primjerenu radnu okolinu, a stalno radi zajedno s našim starijim vrtlarom, s kojim se otpočetka našao, objašnjava Robert Rašetina.



Tomislav Opatić radi u krojačnici, a poput Denisa Kneževića u DI Klana zaposlen je oko dvije godine.


– U početku je bilo malo teže, dok se nisam naučio poslu, ali sad sve ide bez problema i kao po špagi. Kolege su mi uvijek bile spremne pomoći dok se nisam snašao. Uvjeti za rad su sjajni, kaže Tomislav Opatić.


Bolje društvo


Marina Simčić iz Odjela ljudskih resursa DI Klana dodaje da se pri zapošljavanju osoba s invaliditetom naročita briga pridaje pronalasku odgovarajućeg radnog mjesta u ravnopravnom položaju s ostalim radnicima.


– Osobama s invaliditetom zapošljavanje donosi dodatnu korist, a to je socijalna integracija. Osobno, ni kod koga nisam vidjela toliku energiju, motivaciju i volju za rad kao kod naših zaposlenika koji su osobe s invaliditetom. Oni daju 200 posto od sebe u svoj rad, ističe Marina Simčić. Tvrtka već godinama stipendira jednu mladu osobu s invaliditetom, koja trenutno završava studij, a sa sličnom praksom namjeravaju nastaviti i ubuduće.


– Ponosni smo što je prepoznat trud naše tvrtke na zapošljavanju osoba s invaliditetom te njihovoj integraciji u radne procese. U svemu je najvažnije biti čovjek. Nadamo se da ćemo svojim primjerom potaknuti i druge poslodavce da daju priliku osobama s invaliditetom, jer bit će nagrađeni vrijednim radnicima. Pomoći će onima kojima je to potrebno i ujedno pridonijeti stvaranju boljeg društva, zaključuje Mira Kulušić.