Edukativni eksponati

Park znanosti u parku Mlaka: Postavljeni Glazbena ograda i Zvučno zrcalo

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



RIJEKA U južnom dijelu parka Mlaka postavljeni su edukativni eksponati – glazbena ograda i zvučno zrcalo. Eksponati su postavljeni u sklopu »Parka znanosti«, autorskog projekta Luke Vevereca kojeg je ostvario Grad Rijeka, a pored svakog eksponata je postavljena opisna ploča na hrvatskom i engleskom jeziku te objašnjava kako i zašto pojedini eksponat funkcionira.


Koncept i struktura »Glazbene ograde« pruža posjetiteljima »Parka znanosti« doživljaj sviranja određene melodije. Udaranjem metalnih cijevi uzduž ovog eksponata posjetitelj može u hodu odsvirati »Odu radosti« Ludwiga van Beethovena. »Zvučna zrcala« su izvedena na način da se riječi izrečene šapatom u žarištu jednog »Zvučnog zrcala« čuju u drugom, udaljenom 20 metara. Funkcija ovog eksponata u povijesti je korištena u mehanizmima komunikacije na daljinu. »Zvučna zrcala« predstavljaju fizikalni fenomen, a eksponat pruža atraktivan efekt.


Vrijednost eksponata je 52 tisuće kuna, a sam »Park znanosti« je autorski projekt koji je zamišljen s ciljem da se javna površina oplemeni interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama. Posjetiteljima pruža priliku da na interaktivan i zanimljiv način pokreću i osluškuju eksponate edukativnog sadržaja te tako spoznaju zašto i kako svaki od njih uspješno funkcionira. Uz zanimljivu, interaktivnu prezentaciju znanosti u sklopu igre i istraživanja eksponata parka, znanstvene se spoznaje lako usvajaju i postaju dio općeg obrazovanja svih korisnika.