Digitalna ekonomija

PRVI U HRVATSKOJ Ekonomski fakultet u nastavu uveo primjenu softverskih rješenja

Ingrid Šestan Kučić

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Digitalizacija je korjenita promjena i zahtijeva prilagodbu u poslovanju i načinu upravljanja poslovnim sustavom, a mi nastavnici želimo studentima pružiti znanja i vještine o najsuvremenijim rješenjima kako bi bili spremni na izazove koji ih čekaju na radnim mjestima, kaže voditeljica prof. dr. Neda Vitezić



RIJEKA – Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci prva je hrvatska obrazovna ustanova koja svoje studente već od prve godine studija upoznaje s najnovijim softverskim rješenjima u svijetu.


Naime, prepoznajući važnost digitalizacije ekonomije Ekonomski je fakultet za studente ove akademske godine u nastavne programe uveo obaveznu primjenu softverskih rješenja koje nudi svjetski poznata njemačka kompanija SAP.


Globalni program


Kao treći najveći proizvođač softvera u svijetu i lider u softverskim poslovnim aplikacijama namijenjenim kompanijama, financijskim institucijama i ostalim dionicima prisutan je na tržištu već dugih 46 godina u 130 zemalja s 95 tisuća zaposlenih, a integracija novih digitalnih rješenja u obrazovne sustave diljem svijeta realizirana je kroz osnivanje SAP University Alliances (SAP Sveučilišni savez), globalnog programa u kojem sudjeluje 3.500 institucija iz 115 zemalja s ciljem uključivanja najnovijih SAP tehnologija u nastavne programe.




Nastavni materijali koje nudi SAP kroz svoja rješenja omogućuje obrazovnim institucijama pripremiti buduće generacije pružajući im znanja i vještine za digitalno doba.


Svjesni činjenice da su digitalizacija i digitalna ekonomija imperativ 21. stoljeća, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Alen Host sa suradnicima je podržao ideju da zajednički sa SAP-om kroz projektni pristup ponude studentima najsuvremenija rješenja koje nudi ova softverska kuća.


Prvi put u Hrvatskoj provodi se projekt pod nazivom Edukacija upravljanja poslovnim procesima u konceptu Industry 4 korištenjem SAP informacijske tehnologije, čiji su voditelji prof. dr. Neda Vitezić s riječkog Ekonomskog fakulteta te dr. sc. Uwe Lebfromm, SAP edukator i konzultant iz Njemačke.


Navodeći kako digitalna ekonomija ima značajan rast u posljednjih nekoliko godina i veliki utjecaj u kreiranju poslovnih strategija prof. dr. Host ističe da je upravo to bio glavni razlog zbog kojeg se riječki Ekonomski fakultet odlučio potpisati sporazum sa Sveučilišnim centrom kompetencija, Magdeburg (SAP University Competence Center Magdeburg – UCC) koji je omogućio dobivanje licence za korištenje SAP-ovih softverskih rješenja koja su razvijena kroz znanstveno-nastavne materijale, a u svrhu pomoći u nastavi i istraživanju.


– Sporazum je potpisan s ciljem da se studentima poslovne ekonomije osigura široko i dobro utemeljeno znanje o poslovnim procesima, poslovnim odnosima i integraciji pojedinačnih poslovnih aplikacija.


Dodatna korist potpisivanja ovog sporazuma je i mogućnost detaljnijeg uvida u SAP usluge, povezivanje s ostalim nastavnicima, studentima SAP partnerima i kupcima diljem svijeta, prisustvovanje raznim događanjima, konferencijama i seminarima, pojašnjava dekan.


Dodajući kako je cilj projekta implementacija najsuvremenijih SAP-ovih aplikacijskih rješenja u nastavne programe kroz vježbe na kolegijima poslovne ekonomije od prve do pete godine studija, prof. dr. Neda Vitezić ističe da su riječki studenti od ove jeseni započeli već na prvoj godini s upoznavanjem i primjenom najsuvremenijeg rješenja koje nudi SAP.


– Inteligentni integrirani ERP sustav (Enterprise Resource Planning) radi na principu in-memory baze podataka te kao inovativno softversko rješenje objedinjuje razne poslovne procese koji su povezani kroz aktivnosti pojedinih poslovnih funkcija – primjerice nabave, skladištenja, upravljanje zalihama, prodaje, financiranja i drugo.



Konzultant i suradnik na projektu dr. sc. Uwe Lebfromm navodi da studenti kroz SAP-ova prilagođena rješenja uče kako koristiti visoko integriran poslovni informacijski sustav što im omogućava da po završetku obrazovanja posjeduju znanje kako takvim sustavom vješto upravljati u praksi. Poduzeća u Hrvatskoj, kaže, mogu od diplomiranih studenata Ekonomskog fakulteta očekivati da će uspješno upravljati poslovnim procesima tvrtke i znati koristiti suvremena informacijska rješenja koja nudi SAP ili drugi slični operativni informacijski sustavi.



Bazirano na scenario i praktičnim nastavnim programima, nastavnici i studenti mogu steći cjelovito znanje o korisnosti informacijskih rješenja u raznim poslovnim transakcijama.


Digitalizacija je korjenita promjena i zahtijeva prilagodbu u poslovanju i načinu upravljanja poslovnim sustavom, a mi kao nastavnici obavezni smo i želimo našim studentima pružiti znanja i vještine o najsuvremenijim rješenjima kako bi bili spremni na nove izazove koji ih čekaju na radnim mjestima.


Cjelokupni konfigurirani SAP sustav koristi se kroz virtualno poduzeće »Global Bike Inc.«.


Cjelovit poslovni proces obuhvaćen je tako da postoje mogućnosti kombiniranja raznih poslovnih transakcija kroz 19 modula koji su međusobno povezani, kao što su prodaja i distribucija, upravljanje materijalom i slično.


Svaki modul sadrži uvodne prezentacije, vježbe i završno case-ove te pitanja što omogućava nastavnicima i studentima procjenu razumijevanja povezanosti poslovnih procesa.


S obzirom na to da studenti rade na računalima u manjim grupama ostvarena je interaktivnost kroz učenje na primjerima pojedinog poslovnog procesa kao i rasprava u manjim grupama, pojašnjava prof. dr. Vitezić.


Novi profil stručnjaka


Ujedno napominje i da se stvara novi profil stručnjaka kao kombinacija poslovnog analitičara ili kontrolera, informatičara i matematičara – »data scientist«. Razlog tome je što raspoloživost informacija i brzina komunikacija omogućavaju promptno reagiranje na promjene.– Sve je usmjereno na predviđanje budućeg poslovanja pa retrospektivne analize i nisu više toliko tražene. U tom pravcu ide i evolucija kontrolera, a za to su pored ekonomskih potrebna statističko-matematička i informatička znanja. Ekonomski fakultet je kroz svoje diplomske i poslijediplomske specijalističke programe prepoznao nužnost prilagođavanja suvremenim trendovima i potrebama na tržištu. Upravo se upisuje i obrazuje već 10. generacija specijalista za kontroling- poslovnih analitičara koji kroz inovirani program na poslijediplomskom specijalističkom studiju Kontroling stječu najsuvremenija znanja iz tog područja, kaže prof. dr. Vitezić.