Eko stožer Marišćina

PROSVJED PRED ODLAGALIŠTEM Ekoplus stavio lokot na Marišćinu. Tu se više ništa ne može popraviti

Biljana Savić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Naša dva zahtjeva su da župan Zlatko Komadina konačno zatvori Marišćinu, nema više razgovora da će se nešto popravioti, jer mi to slušamo 6 godina."



MARINIĆI – Nakon što su se prošle subote građani Marčelja spontano okupili ispred Županijskog centra za odlaganje otpada Marišćina i pokušali onemogući vozilu »Čištoće« ulazak na odlagalište otpada, a ono je bez problema ušlo na jedan od triju sporednih ulaza, Udruga krizni eko stožer Marišćina organizirala je prosvjed i blokiranje sva četiri ulaza ŽCGO Marišćina.


Okupilo se oko 150 građana, što članova Udruge, što građana Viškova koji više nemaju strpljenje za smrad smeća pod nosom.


Iako je prosvjed najavljivan gotovo tijekom cijeloga proteklog tjedna, 150 prosvjednika je malo, posebice uzme li se u obzir da na području Općine Viškovo živi oko 16 tisuća ljudi. No, vozila »Čistoće« su, kako doznajemo, znajući za jučerašnji prosvjed u petak radili u dvije smjene i obavili posao za subotu. Iako, jedno je vozilo u tijeku prosvjeda stiglo, no okrenulo se i otišlo.




Također, uprava Ekoplusa lokotom i žicama zatvorila je ulaze u Marišćinu. Zapravo, samo su blokirali sve ulaze, što je posebno razveselilo prosvjednike koji su konstatirali da se ŽCGO sama blokirala.


– Naša dva zahtjeva su da župan Zlatko Komadina konačno zatvori Marišćinu, nema više razgovora da će se nešto popravioti, jer mi to slušamo 6 godina. Tu se popraviti više ništa ne može. Ako Komadina želi pomoći ljudima, zatvorit će Marišćinu, ako ne može zatvoriti Marišćinu, neka odstupi od mjesta župana. To je naš prvi zahtjev, poručio je predsjednik Udruge krizni eko stožer Marišćina Josip Begonja, uputivši drugi zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.



– Ministarstvo ne želi dijeliti kontejnere za bio-otpad jedinicama lokalne samouprave. Ministra Tomislava Ćorića pozivamo da podijeli kontejnere za biootpad ili neka i on odstupi, poručio je Begodnja, ocijenivši da nije problem u predsjedniku uprave Ekoplusa Josipu Dediću.


– Dedić je dsamo osoba koja je tu postavljena i radi po uputama vlasnika i problem je u upravo u vlasnicima centra, a to su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Općina Viškovo i KD Čistoća, oni time barataju i trebali bi ovo zatvoriti, ustanovio je Begonja.



Član ove udruge Josip Katalinić kazao je da su u Udruzi već nekoliko puta podnosili kaznene prijave, ali da su one prebacivane u prekršajne.


– Kaznena prijava protiv »Čistoće« ovaj put nije prebačena u prekršajnu, ostala je kaznena prijava i ostaje nam nada da će ipak ovaj put dobro završiti, ocijenio je Katalinić i naglasio da sumporov dioksid trostruko premašuje dozvoljene granice, i to iz dana u dan.



Na prosvjedu su bili i »živozidaši« Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar. Sinčić je poručio da tehnologija koja se koristi u Marišćini nije prihvatljiva, da je taj projekt u potpunosti promašen te da predstavlja ekonomsku, finacijsku i ekološku katastrofu.


– Ova tehnologija se ne može i ne smije koristiti nigdje u Hrvatskoj, davno je napuštena u Europi, moramo se okrenuti modernim i ekološkim rješenjima. Pozivam na odgovornost sve one koje su doveli do ove katastrofe, a to su prije sve ga Zlatko Komadina, Vojko Obersnel i nadležni u Općini Viškovo, prozvao je Sinčić i ustanovio da je ova bitka je pred dobivanjem i da je sad već općepoznata stvar.