Kraj jednog poglavlja

PRODAJE SE LA GUARDIA! Poseban riječki kafić koji je stekao nacionalnu slavu traži novog vlasnika

Andrej Petrak

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Ne znam gdje idem i to mi je super. Ta činjenica me raduje – put u nepoznato čini me sretnim. Avanturist sam po prirodi, kaže nam Marko Lečić



Prodaje se La Guardia! Marko Lečić, vlasnik jednog od posebnijih riječkih kafića, koji pažnju javnosti već godinama osvaja duhovitim i pametnim, ponekad i sarkastičnim porukama na ploči, postavljenoj uz jednu od najprometnijih gradskih ulica, odlučio je potražiti nove izazove.


U ovih šest godina La Guardiju je iz neugledne rupe, u kojoj je nekad djelovao kafić Medo, koji je među mnogima bio na zlu glasu, pretvorio u jedno od kultnih mjesta u Rijeci. Sastajalište susjeda iz cijelog kvarta, ali i brojnih drugih Riječana privučenih tamošnjom specifičnom atmosferom.


Stekao je i nacionalnu slavu kad je na pljačku svog kafića reagirao u svom stilu, ali i u specifičnom riječkom duhu, ispisujući poruke na čuvenoj ploči, poput „Ima još” i „Fališ mi”.




– Razbojnik me definitivno nije porazio! Dapače, dao mi je dodatan vjetar u leđa! Nisam pao u nesvijest, nisam se pokolebao, izvukao sam maksimum iz te mučne situacije, kaže Marko Lečić.


Što ga je onda navelo da prestane voditi La Guardiju? Smatra da je ovom mjestu dao najviše što trenutno može i da je vrijeme da učini rez i počne se u životu baviti nečim drugim.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



– Želim promjenu! Postigao sam ono što sam mogao s ovim prostorom. Posao ide dobro, ali želim nešto više i bolje učiniti u životu. Stvari se prodaju kad su u zenitu, na vrhu, tada postižu cijenu. Uostalom, smatram da je pomak bolji od stajanja na samom mjestu. To je u stvari u čovjekovoj prirodi. Čovjek je nomad. Moraš se seliti. Život je promjena, izazov, avantura, kako bi sutra imao što za ispričati. Treba slijediti srce, ispričao je Marko Lečić.


Zadovoljan je, kaže, što je postigao i što je spreman za promjenu.


– Ne bojim se izazova, znam da ću dati svoj maksimum gdje god išao i da će to drugi znati cijeniti, kako u poslu, tako i privatno, dodaje.


Kad je otvarao La Guardiju, prisjeća se, također se nalazio na životnoj prekretnici.


– Trebalo mi je tad sklonište od svega. Svašta mi se događalo tad u životu, niz nesretnih okolnosti. Morao sam napraviti promjenu, i to sam i učinio s La Guardijom, iako se nikad ranije nisam bavio ugostiteljstvom. Moje jedino iskustvo bilo je ono s druge strane šanka. Sada ono što sam učinio treba poštovati, muški odstupiti, pozdraviti, popiti piće i reći – a sada adio, ističe Marko Lečić.


Gdje onda Marko ide?


– Ne znam gdje idem i to mi je super. Ta činjenica me raduje – put u nepoznato čini me sretnim. Avanturist sam po prirodi. Znam da ću gdje god da odem uspjeti u onome čega se uhvatim. Tu potvrdu u životu sam dosad dobio od drugih, a ponajviše od sebe. Nije u pitanju ni promjena grada, države ni planeta – spreman sam u ovom trenutku promijeniti galaksiju. U Rijeku ću se kad-tad vratiti, to je moj dom. Ovo nije zbogom – već doviđenja, najavljuje.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Mnogi su ga pitali već, kaže, što će se dogoditi s porukama na ploči, jednom kad ode? Hoće li netko nastaviti izrađivati i magnetiće, od kojih prihod ide u humanitarne svrhe?


– Kad odem, to će biti dovoljno jasna poruka. Te poruke na ploči ostat će u sjećanju, postat će dio nekih gradskih priča, što je zapravo i najbolje što se može dogoditi, zaključuje Marko Lečić.


U svakom slučaju, oglas o prodaji La Guardije oglašen je tek u ponedjeljak pa će svi oni koji požele popiti kavu u svom omiljenom kafiću ili jednostavno doći na čašicu razgovora s Markom, imati dovoljno vremena to i učiniti.


Priču o La Guardiji, osebujnim gostima ovog lokala i njegovom vlasniku možete pročitati OVDJE