Predavanje Željka Bartulovića

POZNAJETE LI RIJEČKU POVIJEST? Kako je car Karlo potaknuo industrijski razvoj Rijeke

Damir Cupać

Rijeka danas dosta toga radi, bitan je sklad između institucija na lokalnoj razini međusobno i onda usklađenost s državnom politikom kako bi se u kontekstu Europske unije stvorile pretpostavke za daljnji razvoj luke i grada, zaključio je Bartulović.



RIJEKA – Profesor Željko Bartulović održao je predavanje “Državni i pravni aspekti akta o proglašenju Rijeke slobodnom lukom 1719.” koje je održano u Gradskoj vijećnici u povodu obilježavanja 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom.


– Riječ je o tome da je 1719. vladar odlučio dati Rijeci status slobodne luke, a što bi bilo najbliže današnjoj slobodnoj carinskoj zoni u kojoj se ne plaćaju porezi i carine, osim u minimalnom dijelu. U drugom dijelu proglasa car Karlo VI. poziva trgovce, obrtnike da dođu u što većem broju kako bi potaknuo gospodarski razvoj Rijeke. To je doba turskih ratova, proglašenje slobode Jadranskim morem. Osnovana je i orijentalna kompanija za trgovinu, jedno priprosto trgovačko društvo. Iako nekada mislimo da je austrijska monarhija u to doba bila divna i da je sve cvalo, ta kompanija je propala nakon određenog doba godina. Bankrotirala je, naveo je Bartulović. On je istaknuo važnost gradnje prometnice Lujzijana, ali jednako tako važan je bio niz upravnih reformi kako bi država centralizirala razvoj trgovine.


– Sredinom 18. stoljeća Nizozemci osnivaju još jednu orijentalnu kompaniju u danas poznatoj Palači šećerane koja se obnavlja. Događanja iz tog vremena jasno dokazuju da Rijeka ne može sama napraviti jaku luku. Čak ni Beč nije imao dostatan novac da izgradi mornaricu pa im je propao projekt u Kraljevici. Samo skladnim djelovanjem različitih čimbenika i dovođenjem stranih ulagača, kao i sretnim okolnostima, što je u to doba uspjelo može se krenuti naprijed, pojasnio je Bartulović. On je dodao da je i prije 300 godina bilo prepreka razvoju jer neke velike sile, kao što je Engleska, nisu bile naklonjene razvoju riječke luke.




– Rijeka danas dosta toga radi, bitan je sklad između institucija na lokalnoj razini međusobno i onda usklađenost s državnom politikom kako bi se u kontekstu Europske unije stvorile pretpostavke za daljnji razvoj luke i grada, zaključio je Bartulović.