35. međunarodni riječki karneval

POTPORA PGŽ-a Županijski novac za prijevoz svih karnevalskih grupa

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Primorsko-goranska županija i ove je godine osigurala financijska sredstava u iznosu od 95 tisuća kuna, isto kao i lani, za sufinanciranje 35. međunarodnog riječkog karnevala. Tim je povodom  u sjedištu Županije održana svečanost potpisivanja ugovora o sufinanciranju 35. međunarodnog riječkog karnevala, kojoj su prisustvovali, prigodno maskirani, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, ovom prigodom nazvana Prva Mohikanka, voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj, odnosno Ona koja trči s vukovima, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, zvani Maškarpone, Meštar Toni, kao aktualni riječki gradonačelnik i kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran. Ugovor su potpisali Marina Medarić i Petar Škarpa.


Veliko finale


– Još uvijek smo u petom godišnjem dobu, kada svi poludimo i kada imamo priliku ismijavati se surovoj stvarnosti i pobjeći u nešto drugo, ali se brzo dozovemo pameti i spalimo onoga tko je kriv za sve. Županija sa zadovoljstvom svake godine sufinancira Riječki karneval, a i ove godine iznos je jednak prošlogodišnjem te je namijenjen izboru Kraljice Riječkog karnevala, da nam Meštar Toni bude zadovoljan, kao i prijevozu karnevalskih grupa koje na Riječki karneval stižu autobusima s otoka, Gorskog kotara i drugih udaljenijih dijelova naše županije, kazala je Prva Mohikanka Medarić.


Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, Maškarpone, izrazio je zadovoljstvo suradnjom sa Županijom te kazao kako je još pet dana ostalo do velike međunarodne povorke riječkim Korzom, u kojoj će, dodao je, sudjelovati 104 karnevalske grupe, među kojima osamdesetak s područja Primorsko-goranske županije, s ukupno više od deset tisuća karnevalista. Vremenska prognoza najavljuje nam lijepo i sunčano vrijeme i predivan vikend, kazao je Škarpa Maškarpone.Veliko finale petog godišnjeg doba, 35. međunarodna karnevalska povorka, održat će se u nedjelju, 11. veljače, a tisuće i tisuće karnevalista predvodit će aktualni riječki gradonačelnik Meštar Toni i 23. Kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran iz Karnevalske udruge Vavek parićani iz Matulja. Predviđa se kako će ih pratiti više od sto tisuća domaćih i inozemnih gledatelja.

Budućnost karnevala


– Sretni smo da je s nama danas na potpisivanju ugovora Prva Mohikanka, bolje i ljepše nego Bik koji bježi, našalio se Meštar Toni, koji je pozvao sve da dođu na veliku međunarodnu karnevalsku povorku, koja bi kao i prošlogodišnja mogla potrajati devet sati. Prije desetak dana održana je i dječja karnevalska povorka koja je po brojnosti karnevalskih grupa i djece sudionika pokazala kako Riječki karneval svakako ima svoju budućnost, kazao je Meštar Toni, dok je Kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran također pozvala sve željne zabave i maškaranja da dođu u nedjelju na riječki Korzo i provedu nezaboravan dan.Tradicionalni međunarodni riječki karneval jedan je od najvećih u Europi. Utemeljen je na višestoljetnoj tradiciji domaćeg kraja, a od 1982. godine održava se organizirano u današnjem obliku. Riječki karneval predstavlja manifestaciju koja kombinacijom lokalnog folklora i mitologije starih Slavena pridonosi prepoznatljivosti Županije kao turističke destinacije.