Novi uređaj

POČELO NARUČIVANJE Nakon dvije godine bez pregleda, u KBC-u Rijeka konačno proradio novi mamograf

Barbara Čalušić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Riječ je o suvremenom, digitalnom mamografskom uređaju s tomosintezom i stereotaksijom. Stereotaksijska biopsija i stereotaksijsko prijeoperacijsko označavanje sumnjivih lezija dojki, riječki je KBC kao prvi centar u Hrvatskoj uveo 1994. godine, no zbog čestih kvarova na starom, analognom mamografu riječka je bolnica ostala bez ove pretrage prije četiri godine



RIJEKA Nakon što je Klinički bolnički centar Rijeka gotovo dvije godine bio bez mamografa, a pacijentice i bolnički radiolozi cijeli su taj period premostili uz pomoć uređaja u Domu zdravlja, riječka bolnica napokon ima suvremeni, digitalni mamografski uređaj s tomosintezom i stereotaksijom. Stereotaksijska biopsija i stereotaksijsko prijeoperacijsko označavanje sumnjivih lezija dojki, riječki je KBC kao prvi centar u Hrvatskoj uveo 1994. godine, no zbog čestih kvarova na starom, analognom mamografu riječka je bolnica ostala bez ove pretrage prije četiri godine. Od 2014. godine do prije mjesec dana, pacijentice su zbog ove pretrage odlazile u druge hrvatske gradove.


– Uređaj je došao u prosincu i čim smo dobili odobrenje od Državnoga zavoda za nuklearnu sigurnost te kad su naši kolege iz Centra za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja proveli testiranja, odmah smo počeli s narudžbama pacijentica, objašnjava dr. Petra Valković Zujić, pročelnica Odjela za abdominalnu radiologiju i radiologiju dojke na koju je nedavno stigao uređaj Selenia, marke Hologic, američkog proizvođača koji proizvodi isključivo mamografe. Novi mamograf u riječkoj bolnici vrijedan je 1,5 milijuna kuna, a njegovu nabavu financiralo je Ministarstvo zdravstva.


Kako kaže dr. Valković Zujić, liste čekanja nema i u ovom se trenutku pacijentice naručuju za kraj travnja što je za redovan pregled uobičajena procedura.


Nacionalni program




– Za naše onkološke pacijente imamo otvorene termine, a o hitnoćama da ne govorimo. Čim se pacijentica uputi iz grudne ambulante s poliklinike, pregled se obavlja odmah. U jutarnjoj smjeni obradimo između 20 i 30 pacijentica, a u poslijepodnevnoj između deset i 15. Kad je riječ o ranom otkrivanju raka dojke u okviru Nacionalnog programa, povećali smo kvotu i ona sad iznosi 40 pacijentica dnevno. Naš Nacionalni program jako dobro funkcionira i želja nam je osvijestiti žene koliko je bitno odazvati se, dodaje dr. Valković Zujić i podsjeća kako neke županije u ovom trenutku imaju bolji odaziv od Primorsko-goranske županije.


Prema njezinoj procjeni, pet bolničkih radiologa u ovoj bi godini trebalo obaviti oko 7.500 dijagnostičkih mamografskih pregleda te oko 7.000 pregleda u sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Novost je tomosinteza koja je bila u startu namijenjena ženama s gustim dojkama, no danas već ima niz indikacija te široku primjenu. Osim što je digitalan, prednosti novog uređaja osim bolje vizualizacije su i manja doza zračenja, osim standardne mamografije, rade se i nestandardne projekcije, a novost je i stolica za pacijentice s invaliditetom dok se stereotaksija sada može napraviti i u ležećem položaju.


Lakša pretraga


– Sada direktno na digitalnom monitoru, bez razvijanja filma, odmah vidimo gdje je lezija i jednim pritiskom gumba na ekranu je označavamo, a uređaj se sam namjesti na određeno mjesto i izračuna dubinu gdje se lezija nalazi u dojci. Time se bitno skraćuje vrijeme stereotaksije, a pacijentica puno lakše podnosi pretragu. Novost u našem radu bit će vakuum asistirana biopsija, dijagnostički postupak koji se radi ambulantno.


Svrha mu je otkriti lezije koje se ne mogu evaluirati ultrazvukom, a moramo ih patohistološki evaluirati zbog čega dobivamo uzorak tkiva pomoću mamografskog uređaja. To se uglavnom, u 90 posto slučajeva, odnosi na mikrokalcifikate. To su sitni »kamenčići« u dojci koji mogu biti tipično beningni i tipično maligni, no vakuum biopsija služi za intermedijarne slučajeve kada je vrlo teško procijeniti stupanj malignosti i kada nam je potrebna patohistološka verifikacija.



Bazična mamografija kod žena mlađih od 40 godina u pravilu se radi kod pacijentica koje primijete promjenu na grudima ili jednostavno, ako nakon 35. godine žele obaviti tu pretragu. Savjet radiologa mladim ženama bez tegoba jest: najprije obaviti ultrazvučnu pretragu te u 40-oj inicijalnu mamografiju.


– Nakon toga preporuča se mamografski pregled svake dvije godine jer su to žene generativne dobi. Od 50. do 69. godine mamografski pregled preporuča se svake godine jer je u toj dobnoj skupini rak dojke najčešći. Nakon 70. godine ponovo se preporučaju dvogodišnje kontrole. S druge strane, nema jasnog stava u kojoj dobi napraviti prvi ultrazvuk, no on je u prvom redu namijenjen mladim ženama, no utrazvuk se obavezno radi u slučajevima kada pacijentica ima izrazito gustu strukturu dojke što vidimo iz mamografskog nalaza.


U takvim slučajevima osjetljivost mamografije je manja. Kada žena nešto primijeti, najvažnije je da se javi svom liječniku koji će je najčešće uputiti grudnom kirurgu na polikliniku, a koji nam onda upućuje pacijenticu na daljnju obradu. Suradnja našeg odjela s grudnim kirurzima je vrlo kvalitetna te obrada pacijentice brza i koordinirana. Moram spomenuti da imamo multidisciplinarni tim za dojku koji jako dobro funkcionira što utječe na kvalitetnu obradu pacijentica, poručuje dr. Petra Valković Zujić.



Princip je isti kao za stereotaksiju: sa širokom iglom, uz prethodnu lokalnu anesteziju, uzima se uzorak tkiva gdje se nalaze kalcifikati. Ako je nalaz pozitivan, postavi se titanski maker i pacijentica ide dalje na preoperativnu obradu i kirurški zahvat. Ako je nalaz negativan, pacijentica se naručuje dalje za redovnu kontrolu. U ovom trenutku čekamo igle za vakuum biopsiju i krećemo s obradom 13 pacijentica kojima ta pretraga treba, tumači dr. Valković Zujić.


Klinički zavod za radiologiju KBC-a Rijeka među prvima je u državi koji su uspostavili sustav kontrole i kvalitete zračenja radioloških uređaja što je, kako kaže dr. Valković Zujić, još važnije od same činjenice da riječka bolnica napokon ima novi mamograf. Radiolozi usko surađuju s medicinskim fizičarima riječke bolnice predvođenim doc. dr. Slavenom Jurkovićem, pročelnikom Centra za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja.


– Imamo jasne postupnike kako kontroliramo uređaj. Dakle, osim vrhunskog očitavanja nalaza, naši pacijenti se pregledavaju na kvalitetnim uređajima. Sustavno, na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj, polugodišnjoj i godišnjoj razini provode se testovi osiguranja kvalitete (QA/QC) koji se temelje na europskim smjernicama, ističe dr. Valković Zujić.