Agonija brodorgradnje

PLENKOVIĆ U RIJECI: Uljanik i Treći maj su problem koji je sve, samo ne jednostavan

Damir Cupać

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Novinare je zanimalo što premijer misli o situaciji u brodogradilištima Uljaniku i 3. maju. "Ne brine ta tema samo stanovnike Rijeke i Pule za čiji su identitet oni izuzetno bitni. Mi razumijemo sve moguće aspekte, od političkih, ekonomskih financijskih, socijalnih, identitetskih i zato gledamo na koji način prići rješavanju problema koji je sve samo ne jednostavan", kazao je.



RIJEKA –  Premijer hrvatske vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković čestitao je riječkim HDZ-ovcima 29. obljetnicu osnutka stranke i poručio da vlada ulaže napore kako bi se riješilo pitanje 3. maja i Uljanika.


– Analiziramo sve do najsitnijeg detalja i svjesni smo svih dimenzija koje ta priča nosi, uključujući i onu simoboličku jer znamo da su ta dva brodogradilišta dio identiteta Rijeke i Pule. Kao što sam to već rekao dogodili su se krupni propusti, a rezultate je da nema para, a nema ni brodova. Ova je vlada u nekoliko mjeseci dala 3,1 milijardu kuna zbog Uljanika i na taj način smo potrošili sav onaj suficit proračuna jer smo morali isplatiti banke koje su dale kredite. uspjeli smo to napraviti bez i jedne krizne mjere jer smo bili dovoljno jaki da taj teret riješimo, poručio je riječkim i primorsko-goranskim HDZ-ovcima u prepunom HKD-u na Sušaku Plenković.


On je dodao da se sada postavlja pitanje može li se opet pokloniti povjerenje onima koji vode brodogradilište.




– Pružili smo ruku pomoći. Sve plaće koje su isplaćene prošle godine isplaćene su zahvaljujući vladi. HDZ-ovoj vladi. Želimo dobro svakom radniku i predstavnicima sindikata, a konačnu odluku ćemo dinijeti kada sagledamo je li restrukturiranje realno održivo. Tek kada budemo sigurni, povlačit ćemo daljnje poteze. I u drugim dijelovima Hrvatske postoje tvrtke koje nisu prošle tranziciju i u stečaju su. Ova vlada o svemu tome mora voditi brigu, izjavio je Plenković.



On je uvjeren da aktualna vlada ima kredibilitet i znanje što je pokazao primjer Agrokora. Plenković ne naglasio da je projekt LNG-terminala na Krku strateški projekt jer će omogućiti pozicioniranje Hrvatske na energetskoj karti Europe, ali i diversifikaciju opskrbe energentima. »To je koristan, siguran i isplativ projekt«, uvjeren je Plenković.


snimio Vedran Karuza


snimio Vedran Karuza



Plenković o Pupovcu


Premijer Plenković tijekom dana komentirao je i odnose u vladajućoj koaliciji, točnije sastanak koji je imao s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem. Sastanak je, rekao je, bio dobar, a Pupovac i SDSS ostaju dio parlamentarne većine.


– Razgovarali smo o svim aspektima suradnje i funkcioniranju parlamentarne većine. Jasno je da određene stvari koje se tiču provedbe operativnih programa manjinskih pitanja možemo i dalje dinamizirati, ja sam za to otvoren. Sve što na razini pojedinih resora može biti brže i učinkovitije ćemo napraviti, a oni su i dalje dio parlamentarne većine, komentirao je Plenković.



Osvrnuo se i na temu dviju kolona u Jasenovcu. “Zbog pijeteta žrtvama Jasenovca i prema vrlo jasnoj, nedvosmislenoj osudi naše vlade i mojoj osobnoj, ustaškog režima bilo bi dobro da svi zajedno odemo u Jasenovac jer je komemoracija cjelovita jedino ako su tamo predstavnici Srba, Židova, Roma, Hrvata i antifašističkih udruga. To smatram nastojanjem da se pokušamo odrediti prema svim zločinima totalitarnih režima bez imalo dilema. Ja ću ponovno doći u Jasenovac”, poručio je.


snimio Vedran Karuza


snimio Vedran Karuza



Premijer je rekao i kako nije imao vremena čitati izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o Oluji, no za njega su Oluja, Bljesak i Domovinski rat za modernu hrvatsku državu temelj, oslobodilačke operacije koje su omogućile reinteagraciju više od 4 godine okupiranih područja. “Hrvatska država cijeni žrtvu i pobjedu branitelja, ničija izjava nikada, ni danas, ni u budućnosti to se neće promijeniti”, istaknuo je.


Gledamo na koji način prići rješavanju problema Uljanika i 3. maja


Novinare je zanimalo što premijer misli o situaciji u brodogradilištima Uljaniku i 3. maju. “Ne brine ta tema samo stanovnike Rijeke i Pule za čiji su identitet oni izuzetno bitni. Mi razumijemo sve moguće aspekte, od političkih, ekonomskih financijskih, socijalnih, identitetskih i zato gledamo na koji način prići rješavanju problema koji je sve samo ne jednostavan”, kazao je.



Plenković je podsjetio i da su u posljednjih 27, 28 godina u brodogradnju različite hrvatske vlade i hrvatski porezni obveznici investirali, što subvencijama, što jamstvima, 35 milijardi kuna , a pozamašan dio toga išao je za Uljanik i 3. maj.


Po njegovim riječima, vlada je do početka ožujka platila državnih jamstava u iznosu 3,1 milijardu kuna, što smatra “enormnim novcima”. “Na žalost, tu je došlo do niza poslovnih propusta i pogrešnih odluka koji su nas doveli u ovu situaciju. Temi pokušavamo pristupiti racionalno, da štititimo ključni aspekt naše politike, a to je fiskalna konsolidacija koja je rezultirala podizanjem Hrvatske na investicijski kreditni rejting nakon više od 6,5 godina”, dodao je.


Kaže da sve buduće odluke moraju voditi računa o svim aspektima, pa se još razmatra je li restrukturiranje održivo, a ako nije naći će se druga rješenja.


Za poruku potpredsjednika vlade Predraga Štromara radnicima brodogradilišta da traže novi posao, Plenković je rekao kako misli da je “u tom intervjuu Štromar možda bio pod dojmom s radnog sastanka parlamentarne većine”, a konačna odluka nije donesena.


Plenković nije htio komentirati Povjerenstva za sukob interesa koje je otvorilo slučaj ministrice Gabrijele Žalac i ministra Zdravka Marića.


Za tri godine Rijeka dobiva moderni KBC


Predsjednik vlade Andrej Plenković tijekom svog posjeta Rijeci najavio je da će za tri godine taj grad dobiti novu i modernu zgradu KBC-a, u okviru projekta vrijednog 750 milijuna kuna.


snimio Vedran Karuza


snimio Vedran Karuza



“Vlada Republike Hrvatske je 2018. donijela dvije važne odluke, višegodišnje financiranje od 400 milijuna kuna i za drugu fazu 350 milijuna. Projekt vrijedan 750 milijuna kuna ovu će bolnicu, koja je tu od tridesetih godina prošlog stoljeća, supstituirati novom i modernom zgradom i omogućiti za više od 1500 pacijenata koji gravitiraju KBC-u Rijeka da imaju najmoderniju i dostupniju zdravstvenu uslugu”, rekao je Plenković prigodom svog posjeta Rijeci.


Izrazio je zadovoljstvo što se projekt odvija “u duhu partnerstava, suradnje, dijaloga vlade, županije i grada”.