Tradicija

PJEŠICE PREKO UČKE U Svetište Majke Božje Trsatske hodočastila velika skupina vjernika iz Istre

Mirjana Grce

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

U propovijedi je mons. Rajić posebno govorio o Mariji kao životnom uzoru vjernicima, a posebnost ovoga hodočašća iz Istre bili su oni koji su došli pješice, preko Učke, hodočasničkim putom zabilježenim još u prošlim stoljećima



RIJEKA – Veliko mnoštvo vjernika hodočastilo je i danas u Svetište Majke Božje Trsatske. Kako je bila prva subota mjeseca rujna, održano je i tradicionalno zajedničko godišnje hodočašće vjernika Porečke i pulske biskupije. Ove je godine hodočašće iz Istre predvodio mons. Petar Rajić, nuncij u Angoli u zajedništvu s mons. dr. Draženom Kutlešom, biskupom porečko-pulskim i svećenicima iz Istre. 


U Marijinom perivoju slavljeno je svečano euharistijsko slavlje i perivoj je bio potpuno ispunjen hodočasnicima iz Istre. Poslije mise i molitve Gospi Trsatskoj koju je izrekao mons. Rajić, vjernici su zajedno s biskupima i svojim svećenicima obišli oko glavnoga oltara u trsatskoj bazilici kako bi Majci Božjoj Trsatskoj – u susretu s njezinom slikom koju se stoljećima čuva na tome oltaru – uputili svoje molitve i zahvale.



U propovijedi je mons. Rajić posebno govorio o Mariji kao životnom uzoru vjernicima, a posebnost ovoga hodočašća iz Istre bili su oni koji su došli pješice, preko Učke, hodočasničkim putom zabilježenim još u prošlim stoljećima. Predvođeni križem i sa svojom hodočasničkom zastavom, na Trsat je tim putem došlo više od šezdeset hodočasnika iz svih krajeva Istre, a vodio ih je vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu.




– Krenuli smo u četvrtak u 13 sati, nakon zajedničke mise, a na Trsat smo stigli jutros. U četvrtak navečer smo došli do boljunskog polja i tamo smo spavali u crkvi. U petak ujutro smo krenuli oko 6 da bismo u Matulji navečer stigli na misu, i u Matuljima smo spavali u jednoj dvorani. U petak smo prošli i Učku dok je još bilo dobro vrijeme, iako nas je na vrhu malo prala kiša. Naravno, prošli smo i preko Poklona s kojega se vidi zvonik crkve Majke Božje Trsatske. Tamo smo se poklonili, kao i svi naši koji su u starini tim putem hodočastili na Trsat. Za sve nas bilo je ovo hodočašće jaka duhovna obnova, a bilo nas je svih uzrasta. Najmlađi hodočasnik među nama ima jedanaest godina, a najstariji osamdeset, doznali smo od jednoga od tih hodočasnika.