Za kvalitetniju nastavu

PGŽ sufinancira energetsku obnovu škola, evo koje su sada na redu

Ingrid Šestan Kučić

Osnovna škola Kraljevica – uskoro počinje obnova zgrade u koju će se uložiti 3,5 milijuna kuna / Foto Sergej DRECHSLER

Osnovna škola Kraljevica – uskoro počinje obnova zgrade u koju će se uložiti 3,5 milijuna kuna / Foto Sergej DRECHSLER

Ukupna vrijednost radova iznosit će 33 milijuna kuna, od Fonda za energetsku učinkovitost dobiveno je bespovratnih 12 milijuna kuna, a Primorsko-goranska županija obvezala se osigurati preostalih 20 milijuna kuna



RIJEKA – Primorsko-goranska županija potpisala je ugovor s Fondom za energetsku učinkovitost za obnovu u ukupno osam školskih zgrada, a riječ je o školama u Lovranu, Kraljevici, Cresu, Čabru, Rabu, Novom Vinodolskom te Vrbovskom. Ukupna vrijednost radova iznosit će 33 milijuna kuna, a navodeći kako je od Fonda dobiveno bezpovratnih 12 milijuna kuna pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin ističe da se Županija obvezala osigurati preostalih 20 milijuna kuna.


– U planu je da ponovo apliciramo na Ministarstvo regionalnog razvoja za osiguranje sredstava, a manji dio sufinancirat će i jedinice lokalne samouprave u kojima će se vršiti energetska obnova školskih zgrada. Uskoro ćemo raspisati jedinstven natječaj za sve objekte, a planiramo da bi radovi mogli započeti na proljeće. Obaveza završetka svih predviđenih radova je 18 mjeseci od dana potpisa ugovora o sufinanciranju, najavljuje pročelnica.


Energetska obnova osam školskih zgrada, koje pohađa 1.876 učenika, omogućit će kvalitetnije uvjete za izvođenje nastave, a na popisu za obnovu je OŠ Viktora Cara Emina Lovran i to zgrada matične škole u čiju će se obnovu uložiti 5,3 milijuna kuna. S istim iznosom obnovit će se i OŠ Ivana Mažuranića Novi Vinodolski, dok će najveći investicijski zahvat, a riječ je o 6 milijuna kuna, biti energetska obnova zgrade matične škole OŠ Frane Petrića Cres. Na Rabu će se pak obnavaljati čak dvije školske zgrade, a riječ je o matičnoj zgradi OŠ Ivana Rabljanina te o zgradi Područne škole Barbat. U obnovu matične zgrade uložit će se 4,1 milijun kuna, a u Područnu školu Barbat nešto manje od 600 tisuća kuna.




Na popisu za energetsku obnovu je i matična zgrada OŠ Kraljevica u koju će se uložiti 3,5 milijuna kuna, kao i zgrada matične škole OŠ Petara Zrinskog Čabar za čiju se obnovu planira izdvojiti 3,8 milijuna kuna. S uloženih 3,1 milijuna kuna obnovit će se i zgrada matične škole OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, a na svim tim objektima, prema riječima pročelnice, planira se izvođenje radova na sanaciji krovova, kompletno uređenje fasada i zamjena vanjske stolarije te izmjena unutrašnje rasvjete energetski učinkovitijom.


– Uz te radove u OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko predviđena je i rekonstrukcija kotlovnice u kojoj će se kao pogonsko gorivo uvesti biomasa, odnosno peleti, zaključuje pročelnica.