Priopćenje Juraja Šoljića

‘PERCAN NAS JE DOVEO DO RUBA’ Predstavnik radnika traži kriznu upravu u Trećem maju

Hina

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Za drugu gradnju direktor Percan osnovao je novo društvo pod nazivom 3. maj 723 d.o.o. sa sjedištem u Puli, čiji je on direktor. Stoga mi je, kao članu NO 3. maja, uvid u poslove vezane za tu novogradnju onemogućen, naglasio je Šoljić.



RIJEKA – Predstavnik radnika u Nadzornom odboru (NO) Brodogradilišta 3. maj i predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić priopćenjem je još jednom iskazao zabrinutost i ukazao na alarmantno loše stanje u 3. maju, ističući da je neophodno u to brodogradilište što prije uvesti kriznu upravu.


Smatra da je 3. maj u takvu situaciju doveden tijekom posljednjih pet godina, a posebice u posljednje dvije godine pod vodstvom direktora Maksimilijana Percana.


Šoljić navodi da su u Percanovom mandatu donesene štetne poslovne odluke, ponajprije zbog potpisivanja i prolongiranja pozajmica u iznosu od 523 milijuna kuna, čime je ugrožena likvidnost 3. maja. Istaknuo je da predobrada čelika ne radi više od godine, jer je brodogradilište sustavno dovedeno u nelikvidnost, pa nema limova za gradnju broda. Nelikvidnost je, kaže, utjecala i na ostale proizvodne pogone i na kašnjenja koja su uzrokovala gubitke, a potom i dovela do nepovjerenja brodovlasnika prema 3. maju.




Šoljić ističe da uprava i direktor nisu osigurali potreban materijal i da radnici nemaju sa čime raditi, da brodogradilište nije moglo ispuniti ugovorene obveze te je došlo do raskida ugovora od strane brodovlasnika, a za to je, smatra, odgovorna isključivo uprava.


Šoljić je naveo da su u mandatu direktora Percana potpisani štetni dodaci za ugovorene brodove, kojima se brodogradilište dovelo u iznimno tešku financijsku situaciju.


“Dvije trećemajske gradnje su odvedene u Pulu na dovršetak, od čega je jedna isporučena uz velike gubitke i nakon ugovorenog datuma isporuke, a druga se još nalazi u Uljaniku, ali na njoj već godinu i pol dana nema nikakvih aktivnosti, pa je isporuka upitna. Za drugu gradnju direktor Percan osnovao je novo društvo pod nazivom 3. maj 723 d.o.o. sa sjedištem u Puli, čiji je on direktor. Stoga mi je, kao članu NO 3. maja, uvid u poslove vezane za tu novogradnju onemogućen”, naglasio je Šoljić.


U nastavku je naveo da će teret svih gubitaka po toj novogradnji pasti na 3. maj te da se postavlja i pitanje panel linije koju je 3. maj kupio bez znanja NO. Ona predstavlja ulaganje na tuđoj imovini, jer se nalazi u pogonu u Vodnjanu te ju ne može koristiti za rad na svojoj lokaciji, dodao je.


Šoljić naglašava da je kao član NO zatražio uvid u svu dokumentaciju u vezi s pozajmicama cesijama, investicijama, ugovore i podugovore, anekse i dodatke ugovora, ali da mu je direkto Percan, navodeći da se treba koncentrirati na budućnost, onemogućio uvid u zatražene dokumente.


Sve navedeno ukazuje da se 3. maju, osobito za vrijeme mandata direktora Percana, sustavno i planski nanosi šteta, iako je 3. maj dokazao da zna i može graditi najbolje brodove, ocijenio je .


Šoljić je naveo da je na sjednici vlade u Puli jasno rečeno da vlada želi brodogradnju i da želi pronaći rješenje, dodavši da ima dojam da će uprava Uljanika ipak i dalje raditi po svome.


Stoga ponavljam zahtjev da se odmah imenuje krizna uprava ili povjerenik vlade, koji će zaštititi 3. maj i radnike, budući se i dalje donose odluke koje su štetne za to riječko brodogradilište, zaključio je Šoljić.