Intrigantna tema

Otvoren Riječki interdisciplinarni kongres, na temu slobode govora i govora mržnje

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Procijenili smo da je jako važno obrazovati i informirati ljude o ovoj temi. Posebna priča je govor mržnje na društvenim mrežama koja uzima sve više maha, pojasnio je predsjednik Studentskog zbora Marko Berberović



RIJEKA – Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Rijeci organizirao je sedmi po redu dvodnevni Riječki interdisciplinarni kongres na temu »Sloboda govora i govor mržnje«. Predsjednik Studentskog zbora Marko Berberović pojasnio je da je cilj kongresa informirati i obrazovati javnost o jako važnoj temi razlike između slobode govora i govora mržnje.


– Dok smo planirali temu, u javnosti su se provlačile jako ružne izjave političara, javnih osoba, a svjedočili smo i nasilju između građana. Procijenili smo da je jako važno obrazovati i informirati ljude o ovoj temi. Posebna priča je govor mržnje na društvenim mrežama koja uzima sve više maha.


Filozofski smo fakultet i moramo promišljati ovako važne teme i razvijati kritičku svijest jer ni moji kolege iz akademske zajednice, a ni šira javnost, nisu upoznati s opasnošću govora mržnje koji prelazi iz govora u čistu mržnju, pojasnio je Berberović.




Dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč-Konestra pohvalila je studente što su uspjeli ostvariti kontinuitet kada je riječ o održavanju Riječkog interdisciplinarnog kongresa, a posebno je istaknula hrabrost kada je riječ o izboru teme.


– Izabrana je intrigantna tema, čime su studenti pokazali da ne bježe od svakodnevice i da kritički propituju svijet koji ih okružuje. Raspon tema koje će se izlagati pokazuje interdisciplinarni pristup i hrabrost da se kroz različite rakurse propituje vrlo aktualna tema, poručila je dekanica Srdoč-Konestra.


Kongres je otvorila Julija Perhat izlaganjem »Govor mržnje i pejorativi«, a uslijedila su izlaganja Anete Vladimirov »Mržnja kao društvenost i manjinski imunitet«, Nataše Lah »Skrivena patnja žrtve u estatizaciji mržnje«, Domagoja Zovka »Satara-tira-satira iliti Satira u malo teorije i puno prakse« te Ranka Ostojića »Govor mržnje na društvenim mrežama«. Prvi dan Kongresa zaključen je predstavom »Sakrij se negdje daleko. Do smrti.« u kazališnoj produkciji umjetničke organizacije Arterarij.