Borba za znanje

Otvoren Festival znanosti: Samo egzaktne znanstvene činjenice svijet mogu voditi naprijed

Ingrid Šestan Kučić

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija je otvorenje ove tradicionalne manifestacije iskoristila za slanje poruke o potrebi dodatnog financiranja znanosti, ali je upozorila i na sve opasniju pojavu pseudoznanosti



RIJEKA U društvu kakvo je naše važna je popularizacija znanosti i egzaktne činjenice, jer onda se neće moći dogoditi da ministar znanosti, obrazovanja i sporta kaže da u Hrvatskoj nema dovoljno educiranog kadra pa zato informatika u 21. stoljeću ne može biti u školama.


To možemo promijeniti tako da djecu od malih nogu učimo znanosti i onome što znanost pruža – kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel otvarajući petnaesti Festival znanosti.


Dodajući kako samo popularizacija znanosti i baratanje egzaktnim činjenicama svijet može voditi naprijed Obersnel je napomenuo da se isključivo znanstvenim činjenicama može voditi borba protiv ideja kao što je ne cijepljenje, kojih ima sve više.




I novoizabrana rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija je otvorenje ove tradicionalne manifestacije iskoristila za slanje poruke o potrebi dodatnog financiranja znanosti, ali je upozorila i na sve opasniju pojavu pseudoznanosti, dok je riječki Festival znanosti ocijenila kao manifestaciju koja je iz godine u godinu sve uspješnija te je postala brand Sveučilišta u Rijeci.


Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić napomenuo je pak da znanost mora biti temelj svakog društva upozorivši kako je danas na žalost znanost često borba između znanja i ne znanja.


Festival znanosti trajat će do 29. travnja, a središnja tema je »Vrijeme«.


Prema najavama predsjednice organizacijskog odbora Vedrane Mikulić Crnković ovogodišnji Festival podrazumijeva više od 150 događanja na 50 lokacija i uključenost više od 50 različitih institucija.


– Svake godine povećava se i broj vrtića koji se uključuje u Festival pa ih je tako ove godine 20. Novost ove godine je i što će se Festival održati i u Voloskom kao trodnevna manifestacija posvećena 160. godišnjici rođenja Andrije Mohorovičića, a treba izdvojiti i izložbu »Spektri« koja je posvećena svjetlosti.


Izložbu organizira Centar za promociju nauke iz Beograda, a bit će postavljena u bivšem skladištu Exportdrva, gdje će se održavati i predavanja Festivala, kazala je Mikulić Crnković.


Detljanije o programu saznajte na facebook stranici Festivala znanosti