Uznemirujući objed

Otkriveno što su djeca u školi Dolac pojela u maneštri: ‘Nije opasno, ali je gadljivo’

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija / Foto Marin Aničić

Ilustracija / Foto Marin Aničić

Za neprimjeren sadržaj obroka naknadno se ipak ispostavilo da su zapravo ličinke kuhinjskog moljca, a ne crvi. Nije štetan za zdravlje, ali izaziva gađenje



RIJEKA Polaznike produženog boravka Osnovne škole Dolac vrlo je neugodno u ponedjeljak iznenadio ručak koji im je serviran u školi, jer među ječmom i grahom ponuđeni su im i crvi. Za neprimjeren sadržaj obroka naknadno se ipak ispostavilo da su zapravo ličinke kuhinjskog moljca, a ne crvi.


No, s obzirom da nitko od školskih djelatnika prilikom podjele objeda nije ništa primjetio neželjeni sastojak u maneštri otkrili su sami učenici i to nakon što su dio ručka konzumirali, a odmah po otkrivanju nepripadajućih sastojaka ručak je prekinut te je škola pozvala Nastavni zavod za javno zdravstvo čiji su djelatnici izašli na teren i uzeli uzorak hrane na ispitivanje.


O krajnje uznemirujućem objedu obaviješten je i dobavljač, tvrtka Blato 1902. d.d., kojem je škola iskazala svoju zabrinutost i nezadovoljstvo, a kako su objavili iz škole u svom odgovoru dobavljač se obvezao izvršiti obeštećenje.




Činjenicu da je u objedu učenika OŠ Dolac nađen nepatogeni organizam potvrđuje voditelj Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdrvastvo PGŽ, Dobrica Rončević, koji kaže i da prve analize sporne hrane preuzete iz škole Dolac pokazuju da su u učeničkoj hrani zapravo bile ličinke kuhinjskog moljca.


– Riječ je o nepatogenom organizmu koji se može naći u sirovini za hranu suhog biljnog podrijetla, kao što su brašno, ječam, grah, a termički obrađena takva hrana nije štetna za ljudsko zdravlje, izaziva gađenje te se stoga smatra neprikladnom za posluživanje. Međutim, nije zdravstveno opasna, ne postoji mikrobiološka opasnost i ne sadrži patogene bakterije, pojašnjava Rončević.


Ujedno dodaje i da Nastavni zavod nije dobio nikakve prijave o dijagnosticiranim kliničkim stanjima kod učenika koji su konzumirali ručak pa se tvrdnje roditelja da su djeca kod kuće imala bolove te povraćala mogu povezati sa subjektivnim procjenama zbog gađenja, ali i psihoze koja oko neprimjerenog obroka nastala.


– U slučaju da smo imali sumnju da je posužena hrana opasna za zdravlje već bi poduzeli potrebne mjere, navodi Rončević.