Sramotno zapušteno

Ostali smo bez važne riječke baštine: Uklanjaju se dijelovi lansirne rampe za torpeda

Marinko Glavan

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Lučka uprava Rijeka ovim zahvatom uklanja dijelove na drvenoj građi zbog nedavnog urušavanja, 'otklanjaju svaku mogućnost direktne fizičke ugroze'



RIJEKA – Tri mjeseca nakon što se urušio dio krovne konstrukcije jednog od najvažnijih, ali nažalost i najzapuštenijih spomenika riječke industrijske baštine – lansirne rampe za torpeda na Mlaki, jučer su započeli radovi na uklanjanju potencijalno opasnih dijelova ove sramotno zapuštene građevine.


Iz Lučke uprave Rijeka koja formalno upravlja objektom, potvrđeno je da se radovi izvode u koordinaciji s Konzervatorskim odjelom u Rijeci na prostoru lansirne rampe Torpedo.


Urušilo se u lipnju


– Radovi su dio primarne sanacije lansirnog objekta. Lučka uprava Rijeka ovim zahvatom uklanja dijelove na drvenoj građi zbog nedavnog urušavanja. Zahvat na sanaciji izvodi se specijaliziranom opremom vodeći računa o sigurnosti i zaštiti kopnenog i morskog neposrednog lokaliteta koji se nalazi na pomorskom dobru.




Lučka uprava Rijeka ovim postupcima otklanja svaku mogućnost direktne fizičke ugroze iako treba napomenuti da neovlaštenim osobama spomenutom zaštićenom objektu prilaz nije dopušten, stoji u kratkom odgovoru Lučke uprave Rijeka na naš upit o vrsti radova, njihovoj svrsi i troškovima.



Podsjećamo, dio krovne konstrukcije urušio se u lipnju ove godine, nakon više desetljeća nebrige svih koji bi trebali voditi brigu o lansirnoj rampi, počevši od Ministarstva kulture koje ju je proglasilo zaštićenim kulturnim dobrom, ali bez plana i sredstava za njenu sanaciju, preko Lučke uprave (kojoj doduše ni nije posao da vodi brigu o zaštićenim kulturnim dobrima) do Grada Rijeke koji formalno nije vlasnik objekta, ali jednako tako nije ni iskazao ozbiljniji interes za ulaganje u ovaj objekt koji nije samo jedan od najvažnijih riječkih spomenika industrijske baštine, nego i povijesti grada općenito.



Lansirna je rampa, nažalost, zaštićena tek na papiru, dok u praksi svjedočimo sve gorem propadanju, do te mjere da joj prijeti opasnost od kompletnog urušavanja, već i predstavlja potencijalnu opasnost za svakoga tko joj se približi.


Nikad nije sanirano


Lansirnoj je rampi još prije sedam godina prijetila opasnost od urušavanja, što je u lipnju ove godine potvrdio dr. sc. Davor Grandić, predstojnik Zavoda za nosive konstrukcije i tehničku mehaniku Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji je još 2012. godine, sa suradnicima, izradio Elaborat postojećeg stanja konstrukcije lansirne rampe, kao i idejni projekt sanacije i obnove konstrukcije ovog iznimno važnog dijela industrijske baštine i povijesti Rijeke.



Iako su elaborat i idejni projekt izrađeni, nikad se nije pristupilo ozbiljnijoj sanaciji ove iznimno važne građevine, a kamoli da se otišlo i korak dalje pa se osmislila i njena buduća namjena, kao i osiguralo sredstva za to.