Zavod za hitnu medicinsku pomoć

Orkanska bura otežava transport pacijenata: ‘Snalazimo se kako znamo i umijemo’

Slavica Mrkić Modrić

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Snalazimo se kako znamo i umijemo, svi pacijenti su zbrinuti, a i meteorološka prognoza nam ide na ruku, kaže Biserka Grbčić Mikuličić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć PGŽ-a



RIJEKA Unatoč velikim količinama snijega i leda u Gorskom kotaru, ipak su Gorani, bar što se tiče ozljeda i lomova, bolje prošli od stanovnika Rijeke i riječkog prstena. Orkanska bura nosi sve pred sobom, pa i ljude, što je rezultiralo većim brojem padova i ozljeda.


No, dok su djelatnici Hitne u mogućnosti pružiti hitnu pomoć, sve je puno lakše. Koliko ekstremni vremenski uvjeti otežavaju rad jedinicama Hitne na terenu upitali smo dr. Biserku Grbčić Mikuličić, zamjenicu ravnatelja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Primorsko-goranske županije.


Slobodni koridor


– Našim je ekipama zbog orkanske bure uvelike otežan rad na otocima, tj. transport pacijenata. Imali smo nekoliko pacijenata s odgodom prijevoza do KBC-a, a dva pacijenta smo u suradnji s Lučkom kapetanijom s Raba prevezli brodicom do Luna gdje su ih čekala kola Hitne pomoći iz Novalje da bi ih preko Paga prevezli u zadarsku bolnicu. To je bio jedini slobodni koridor. I na Krčkom mostu bura nam stvara problem, no tu imamo uhodanu suradnju s vatrogasnom postrojbom u Omišlju i njihovim »teretnim vozilom«. Srećom, trajekt vozi na relaciji Valbiska – Merag. Snalazimo se kako znamo i umijemo, svi pacijenti su zbrinuti, a i meteorološka prognoza nam ide na ruku, kazala je dr. Grbčić Mikuličić, te još jednom naglasila neka pripadnici starije populacije, djeca i kronični bolesnici ne izlaze iz kuće ukoliko ne moraju, što zbog ekstremno niskih temperatura, što zbog orkanskog vjetra, a u Gorskom kotaru još i snijega i leda.


Napuci o ponašanju




I iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stižu naputci o ponašanju na ovim ekstremnim minusima u kojima se našla cijela Lijepa Naša.


Preporuke su: ne izlaziti rano ujutro i noću zbog velikih hladnoća koje mogu dovesti do smrzotina nezaštićenih dijelova tijela, a ako baš moramo, onda se treba pametno odjenuti – vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu, a ispod njega najbolje je odjenuti odjeću od vune, polipropilena i svile jer zadržavaju više topline od pamuka. Obavezno staviti kapu, šal i rukavice. Što se tiče obuće, preporuka je da bude komotna i topla, bez visokih ili potpuno ravnih peta. Ukoliko se javi drhtavica, odmah se maknuti u zatvoreni i zagrijani prostor, stoji u preporuci HZJZ-a.


Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu prouzročiti umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama. Treba piti puno tekućine, posebice tople napitke, izbjegavati alkohol i kofein.


Građanima se preporučuje i da budu u kontaktu sa starijim članovima obitelji. »Starije su osobe sklone otjecanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza se imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona«, navode iz HZJZ-a.