Adaptacija

Ordinacije u Parku Nikole Hosta radit će do kraja svibnja

Barbara Čalušić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Planom razvoja Doma zdravlja, radovima će se dobiti prostori za dvije nove ordinacije, kao i prostor za dijagnostičke endoskopske i manje terapijske postupke poput bronhoskopije i cistoskopije – kaže doc. dr. Vladimir Mozetič



RIJEKA Do kraja svibnja trebali bi biti dovršeni radovi na preuređenju Centra za prevenciju kroničnih masovnih nezaraznih bolesti Doma zdravlja Primorsko-goranske županije u Parku Nikole Hosta koji je svoja vrata otvorio prije šest godina, a u kojem se godišnje napravi više od 20 tisuća pretraga. Kako kaže ravnatelj Doma zdravlja doc. dr. Vladimir Mozetič, u tijeku je druga faza adaptacije prostora Centra za prevenciju kroničnih masovnih nezaraznih bolesti, a ona uključuje građevinske i elektroinstalacijske radove na prvom i drugom katu zgrade.


– Prva faza adaptacije, koja je uključivala prizemlje gdje se nalazi radiološka dijagnostika, te dio preostalog prostora u zgradi, kao i susjednu zgradu Centra dentalne zdravstvene zaštite, provedena je 2012. godine. Planom razvoja Doma zdravlja, radovima na prvom dobit će se prostori za dvije nove ordinacije, kao i prostor za dijagnostičke endoskopske i manje terapijske postupke poput bronhoskopije i cistoskopije. Tijekom radova osiguran je kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite internista i oftalmologa u prostorima u ulici Ive Marinkovića 2 te ultrazvuka na postojećoj lokaciji – kaže doc. dr. Mozetič.


Novac iz proračuna


Kako dodaje, sredstva za adaptaciju planirana su u proračunu Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, koji se sastoji od ulaganja iz vlastitih sredstava te nabavke opreme iz decentraliziranih sredstava. Vrijednost adaptacije prostora je pola milijuna kuna, cijena nemedicinske opreme je 200 tisuća kuna, dok je za medicinsku opremu utrošeno 1,5 milijuna kuna decentraliziranih sredstava.




Iako je riječ o relativno nedavno adaptiranom prostoru, ravnatelj Doma zdravlja kao razlog ove adaptacije navodi plan i program razvoja izvanbolničkih specijalističkih djelatnosti u okviru Doma zdravlja Primorsko-goranske županije u kojem je planirano je fazno preuređenje prostora dinamikom proširenja i uvođenja pojedinih djelatnosti.


– Trenutno u dvije zgrade u Parku Nikole Hosta radi 35 zdravstvenih djelatnika, od kojih je 13 liječnika specijalista iz područja radiologije, interne medicine, uz subspecijaliste kardiologa, pulmologa i endokrinologa, oftalmologije, ortodoncije, protetike, oralne kirurgije te primarne dentalne zaštite. Prošle godine smo izvanbolničku specijalističku zdravstvenu zaštitu proširili ponovnim otvaranjem djelatnosti pulmologije, a nakon adaptacije prostora započet će i djelatnost urologije. U idućem razdoblju naša je namjera proširenje i na druge specijalističke djelatnosti kako bismo povećali dostupnost zdravstvene zaštite u izvanbolničkom segmentu.


Novonabavljena oprema i adaptirani prostori omogućit će dodatne dijagnostičke i terapijske postupke u području interne medicine, kardiologije, endokrinologije, pulmologije te urologije, uz nastavak dosadašnjih postupaka u oftalmologiji te radiologiji, gdje ubrajamo mamografiju, ultrazvuk, digitalnu radiografiju i denzitometrija – ističe doc. dr. Mozetič.


Detektiranje bolesti


S ekonomskog stajališta, kronične nezarazne bolesti iziskuju velika financijska ulaganja, a njihove posljedice uzrokuju vrlo skupe hospitalizacije i dugotrajne rehabilitacije te vrlo sofisticirano i skupo liječenje. S druge strane, preopterećenost zdravstvenog sustava i prekapacitiranost zdravstvenih radnika velikim brojem bolesnika onemogućava adekvatnu primarnu i sekundarnu prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti.


Upravo su to razlozi zbog kojih je prije šest godina otvoren Centar za prevenciju i dijagnostiku kroničnih masovnih nezaraznih bolesti koji provodi metodama sekundarne i tercijarne prevencije kao što su testovi probira, dijagnostika i liječenje. Na taj se način sprečava nastanak bolesti, bolest se detektira u ranoj fazi dok se posljedice još nisu razvile, a adekvatnim liječenjem i rehabilitacijom osigurava se kvaliteta života na optimalnoj razini.


Veći dio rada Centra odvijaja se na jednom mjestu, tako da građani uglavnom bez dugih listi čekanja u Parku Nikole Hosta mogu dobiti sve potrebno u dijagnostici i liječenju. Ovaj Centar rasterećuju liječnike i medicinske sestre u polikliničko-konzilijarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti, što je jedan od načina unaprijeđenja kvalitete pružanja zdravstvene zaštite građana.