Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Komentar gradonačelnika

Optuženom pročelniku plaća i dalje ide. Obersnel: Tek pravomoćna presuda Bencu omogućava otkaz

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2018. u 17:23 2018-08-27T17:23:09+02:00

Sve ostalo bilo bi kršenje zakona koje nosi i odgovornost za eventualne posljedice zbog nepoštivanja zakonske procedure, rekao je Vojko Obersnel

RIJEKA  Gradonačelnika Vojka Obersnela pitali smo za komentar USKOK-ove optužnice protiv njegovog suspendiranog pročelnika Vladimira Benca.

– Odluke i postupke istražnih tijela ne mogu komentirati. Mogu tek reći da sam i osobno od DORH-a tražio da se utvrdi ima li u postupanju pročelnika Benca ikakvih nezakonitosti odnosno elemenata kaznenih djela. Dalje, pročelnika Benca sam suspendirao dok za to nadležna tijela ne utvrde njegovu odgovornost, a Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi trenutno mi ne dozvoljava ništa drugo, bez obzira na činjenicu da je podignuta optužnica.

Tek pravomoćna sudska presuda omogućava da dobije otkaz. Sve ostalo bilo bi kršenje zakona koje nosi i odgovornost za eventualne posljedice zbog nepoštivanja zakonske procedure. Naime, važno je razumjeti da svaka odluka mimo zakona otvara mogućnost za stvaranje dodatnih značajnih troškova koji bi morali biti podmireni iz proračuna Grada Rijeke.

A da je tako, dobro pokazuje primjer Hrvatskih autocesta koje su zbog otkaza članovima Uprave mimo zakonske procedure u konačnici morale istim tim otpuštenim članovima Uprave isplatiti sve zaostale plaće, i to s kamatama, navodi Obersnel.

On dodaje da je Benac udaljen iz službe sukladno članku 67. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojim je određeno da se službenika rješenjem može udaljiti iz službe (suspendirati) ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje taj postupak, mogao štetiti interesima službe. 

– Udaljenje iz službe traje do okončanja kaznenog postupka ili postupka zbog teške povrede službene dužnosti. Također, sukladno članku 69. zakona, za vrijeme udaljenja iz službe službeniku pripada naknada plaće u iznosu od 60 posto, a ako uzdržava obitelj, 80 posto plaće isplaćene u mjesecu koji je prethodio udaljenju iz službe.

Člankom 115. Zakona predviđeni su slučajevi prestanka službe po sili zakona, pa tako službeniku prestaje služba po sili zakona danom pravomoćnosti presude kada je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci, neovisno o kojem kaznenom djelu, ili kad je osuđen za kazneno djelo protiv života i tijela, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv Republike Hrvatske, protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv imovine, protiv sigurnosti pravnog prometa i poslovanja, protiv pravosuđa, protiv vjerodostojnosti isprava, protiv javnog reda ili protiv službene dužnosti.

Dakle, do pravomoćnosti presude, sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Vladimira Benca mogu tek suspendirati, što sam i učinio, zaključio je Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.