Rebalans proračuna

Općinska blagajna u Jelenju veća za 2 milijuna kuna

Sanja Gašpert

Višak prihoda ostvaren donacijom PGŽ-a od 389 tisuća kuna za obnovu zdravstvene stanice u Dražicama, kao i 210 tisuća kuna za izgradnju novog dječjeg igrališta u Velim Dražicama



JELENJE Prvim ovogodišnjim rebalansom, usvojenim većinom glasova na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Jelenje, proračun Općine Jelenje povećan je za dva milijuna kuna. Prema riječima načelnika Općine Jelenje Roberta Marčelje, prvi rebalans je bio nužan zbog suficita, odnosno viškom prihoda koje je Općina Jelenje dobila donacijom Primorsko-goranske županije u iznosu od 389 tisuća kuna vezanih uz obnovu zdravstvene stanice u Dražicama, kao i donacija za izgradnju novog dječjeg igrališta u Velim Dražicama u iznosu od 210 tisuća kuna.


– Od Primorsko-goranske županije, s kojom smo uspostavili odličnu suradnju, očekujemo i veću ili manju financijsku pomoć u nizu drugih projekata. Jedan od kapitalnih projekata je i energetska obnova zdravstvene stanice. Kako u izvornom planu ta sredstva nisu bila planirana, treba ih planirati kako na prihodnoj, tako i na rashodnoj strani – kaže Marčelja, dodajući kako je proračun Općine Jelenje ovim rebalansom povećan za dva milijuna te je do kraja godine planirani prihod nešto veći od 17 milijuna kuna.


Druge značajne investicije vezane su uz izgradnju tri nove ceste u Dražicama, Jelenju i Podhumu – prilaz za reciklažno dvorište ukupne vrijednosti gotovo 475 tisuća kuna. Zbog postavljanja novih stupova javne rasvjete povećao se i iznos od 30 tisuća kuna. Kapitalni projekti uvršteni su u projekcije za iduću godinu. Najvažniji investicijski projekt u naredne tri godine je dogradnja školske zgrade u Dražicama, čija će se realizacija ostvariti u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, koja u sufinanciranju tog projekta sudjeluje sa 60 posto, a Općina Jelenje s 40 posto.




Općinski vijećnici većinom su glasova podržali i izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci, odnosno polugodišnji izvještaj. Prihodi i primici proračuna ostvareni su u visini od 6,4 milijuna kuna, što iznosi 40 posto plana, a rashodi i izdaci u istom razdoblju iznose 5,8 milijuna kuna, što je 37 posto plana. Iz navedenog proizlazi da je u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine Općina Jelenje ostvarila višak prihoda u iznosu 570.874 kuna, što s prenesenim viškom prihoda iz prethodne godine u iznosu od 1,9 milijuna kuna čini višak prihoda poslovanja raspoloživog u slijedećem razdoblju u iznosu od 2.479.300 kuna. U odnosu na ostvarenja u istom razdoblju prošle godine, prihodi i primici su porasli za 10 posto, a rashodi i izdaci za 28 posto.


– Ovdje želim ukazati na činjenicu da smo u prvom polugodištu prošle godine imali odluku o privremenom financiranju Općine Jelenje za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja, kao i na činjenicu da je Općinu Jelenje u tom razdoblju vodio povjerenik Vlade Republike Hrvatske s ograničenim ovlastima vezano za trošenje proračunskih sredstava. Zbog navedenih činjenica usporedba rashodnih stavki na većini pozicija za ova dva razdoblja je u stvari neusporediva, zaključuje Marčelja.