No pasaran

Oko tisuću mladih se danas okupilo u Rijeci za spas planete. Poslane su snažne poruke Vladi

Bojana Guberac

Foto: Jan Mastrović

Foto: Jan Mastrović

Novac koji se da za jedan skupocjeni Audi se može puno bolje iskoristiti nego da se oni voze u njemu, recimo do Sabora, ako uopće idu u Sabor, i natrag. Naša vlast se jednostavno treba pobrinuti za našu budućnost, konkretizirao je srednjoškolac Tin Rubil



Riječkim učenicima trebao je samo mali vjetar u leđa da pokažu što mogu i znaju te da itekako koncizno, kategorično i kritički promišljaju kada se radi o njihovoj budućnosti i spasu planete, što je, osim na njihovim transparentima, jasno bilo i iz govora koje su uputili okupljenima i Vladi.


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA



Na Jadranskom trgu se danas okupilo oko 800 učenika na prosvjedu za klimu, a prema nekim navodima i tisuću. Spontani mirni prosvjed za klimu koji se održao prošlog petka, a u kojem je sudjelovalo dvadesetak srednjoškolaca i učenika urodio je plodom. Danas su prosvjedovali učenici gotovo svih riječkih srednjih škola uz podršku studenata.





Govor organizatora i organizatorica


Mladi prosvjednici su oko 12:00 sati krenuli s Jadranskog trga prema Jelačićevom trgu, zaustavivši se ispred gradske vijećnice da bi se održao jedan od govora te se s Jelačićevog vratilo na Jadranski trg.


Države moraju podržavati i provoditi održivi razvoj koji predstavlja ključni okvir za oblikovanje politika i strategija kontinuiranog gospodarskog i socijalnog napretka bez štete za okoliš i prirodne izvore bitne za ljudske djelatnosti u budućnosti, započela je obraćanje Ana Maria Štefanac citatom iz preglednog rada Bernarde Bijelić, doktorandice studija Zaštite mora i priobalja, pa nastavila: ˝Znanstvenici već desetljećima upozoravaju kako ljudske djelatnosti loše utječu na klimatske promjene, a nastavit će i u budućnosti. Zato nema više čekanja. Promjene treba uvesti odmah! Studenti i učenici, moramo svojom svjesnošću davati primjer drugima, svaki dan učiti, napredovati za dobrobit nas samih i zajednice. Trebaju nas svi – bake djedovi, životinje, naše buduće generacije i sva gladna djeca svijeta. Ja želim planet, a ne plastiku! Ja želim kisik, a ne ugljik. Ja želim more, a ne noćnu moru!˝



Srednjoškolac Tin Rubil se zahvalio okupljenima što su došli u tako velikom broju: ˝Okupili smo se ovdje svi iz istog razloga i s istim ciljem. Naravno, riječ je o klimatskim promjenama. Nažalost, još uvijek postoje oni koji ne vjeruju u to da čovjek sam uništava klimu i svoj okoliš, oni koji misle da su to sve izmišljotine i teorije zavjere. Smatram da se o tome trebalo razmišljati prije 20, 30, 50 godina, a ne sada. Sada je vrijeme da prijeđemo s riječi na djela. Klimatske promjene nisu laž i o tome ne trebamo više diskutirati. Drago mi je da smo mi mladi u tako velikom broju svjesni situacije. Nadam se da smo današnjim prosvjedom promijenili razmišljanja ljudi koji su se dvoumili oko dolaska, da smo sada svi zajedno hrabriji i spremni promijeniti svijet.˝



Srednjoškolka Maša Liverić se zahvalila 16-godišnjoj Šveđanki Greti Thunberg, koja je nominirana za Nobelovu nagradu za mir i koja je pokrenula svjetski pokret za klimu.


˝Spomenula bih ˝Pariški sporazum˝ koji ima za cilj ograničiti globalno zatopljenje te ˝Kyoto sporazum˝- međunarodni sporazum za klimu kojeg se nitko ne pridržava˝, istaknula je Liverić.



Nije floskula da na mladima svijet ostaje


Iva Davorija, predstavnica PaRitera, riječke Udruge za ljudska prava, kazala je da kao društvo imamo odgovornost jedni prema drugima i prema prirodi te da je ovo inicijativa upravo onih na kojima svijet ostaje što nije nikakva floskula.˝Iz aktivističke i feminističke pozicije moja je dužnost pružiti podršku mladim ljudima. Zato sam danas ovdje˝, rekla je Davorija.


Profesorica stručnih predmeta Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Dubravka Margitić bila je jedna od govornica na prosvjedu, a došla je, kaže, jer su joj mnogi njeni učenici danima govorili o prosvjedu. ˝Ovaj prosvjed je važan za sva živa bića, a ne samo za ljude˝, navela je.



Miletić o apatiji gimnazijalaca i važnosti prosvjeda


Vjeroučitelj Marin Miletić iz Prve sušačke hrvatske gimnazije ističe da mu je žao što se stvorila slika da su sušački gimnazijalci neupućeni u problem i nezainteresirani za spas planete.


Iako nam je Stefani Vidanović, maturantica škole gdje Miletić predaje, prije prosvjeda prošlog petka, u kojem nije sudjelovao niti jedan gimnazijalac, otkrila da se u školi o klimatskim promjenama ne razgovara, Miletić ne dijeli mišljenje, pa tako kaže da je ˝više profesora sušačke gimnazije bilo ´za´ da se prosvjed podrži˝; kojih točno profesora, nije znao odgovoriti.


Danas je sušačkih gimnazijalaca, prema navodima Miletića, u prosvjedu sudjelovalo šezdesetak, iako je ravnateljica odobrila da svi učenici smiju izostati s nastave kako bi prisustvovali prosvjedu.


Miletić prosvjed podržava jer smatra da sve što je dobro treba biti i podržano. ˝Trebamo čuvati jedini planet koji imamo. Nismo ni svjesni kako se ponašamo prema toj zemlji.˝


Mnogi pape su govorili o ekološkoj krizi. Sveti Ivan Pavao II. je rekao da je ekološka kriza zapravo kriza morala i zbiljski prezir prema čovjeku. Držim da bi se svaki čovjek koji vrednuje sebe  trebao brinuti i za svoje okruženje. To okruženje je naš planet. Neki kažu da ne možemo puno toga promijeniti, ali ja stvarno mislim da ako čovjek odluči sebe promijeniti i počne brinuti o ekologiji, onda je moguće potaknuti druge i učiniti promjenu.˝


Sa starijim razredima o gorućem problemu, kaže, puno razgovara: ˝Pokušavam ih osvijestiti, koliko je u mojoj dimenziji da je važno da se bore za svoje ideale, a definitivno je jedan od tih ideala očuvanje prirode i okoliša.˝


˝Podržavam učenike u naumu da svaki sljedeći petak izostaju s nastave radi prosvjeda ako su spremni platiti cijenu ideala. Ako su spremni odraditi ono što su izostali, onda je to pozitivna priča u kojoj ne vidim problem˝, zaključio je.


Poruka Vladi


˝Prije svega bih volio da se usredotoče na njihov, odnosno, naš okoliš, da se pobrinu za smanjenje emisija ispušnih plinova i reduciraju korištenje plastike, osobito jednokratne. Bitno je da prestanu misliti sami na sebe, naravno, čast izuzetcima; u smislu da se novac koji se da za jedan skupocjeni Audi može puno bolje iskoristiti nego da se oni voze u njemu, recimo do Sabora, ako uopće idu u Sabor, i natrag. Naša vlast se jednostavno treba pobrinuti za našu budućnost”, konkretizirao je srednjoškolac Tin Rubil.


˝Moja poruka Vladi je da donesu konkretne odluke o smanjenju plastičnih proizvoda, emisija CO2 i da počnu ulagati u obnovljive izvore energije˝, poručila je srednjoškolka Maša Liverić.



Studentica Ana Maria Štefanac poručila je vladajućim političarima i oporbi da prestanu s međustranačkim nadmetanjima i počnu se baviti provedbom zakona o očuvanju klime i okoliša. ˝O tome ovisi budućnost vaše djece. O tome ovisi naša budućnost. Mi ćemo biti zakinuti za blagodati koje nam je priroda pružila. Odgovore poput ˝mi činimo sve što je u našoj moći˝- ne toleriramo!˝


Neizvjesno je hoće li se prosvjed idućeg petka održati u Rijeci ili će se ciljati na masovni centralni prosvjed u Zagrebu, ali svakako će se nastaviti prosvjedovati te je u planu izrada zahtjeva koji će se predati Vladi Andreja Plenkovića.