Analiza

Odluka o stečaju sad je puno lakša? Mogu li uhićenja u Puli opravdati Vladinu odluku o Uljaniku

Jagoda Marić

Naši sugovornici iz Vlade i parlamentarne većine tvrde kako se to tako može činiti samo na prvu loptu, te da uhićenja, pa ni težina sumnji koje se spominju, neće, uvjerena je većina sugovornika, pomoći premijeru Andreju Plenkoviću da odluka o Uljaniku, kakva god ona bila, izgleda išta bolje



ZAGREB Uhićenja nekadašnjih čelnika Uljanika, ne može se to ne primijetiti, poklopila su se vremenski s rokom u kojem Vlada mora donijeti odluku o budućnosti te kompanije, odnosno hoće li je poslati u stečaj, što će državu koštati 557 milijuna eura ili će u Uljanik pored tog iznosa uliti još oko pola milijarde eura i time mu osigurati još nekoliko godina preživljavanja.


Zato nije dugo trebalo ni oporbenim političarima, ni odvjetnicima uhićenih da optuže Vladu da je prigodno, baš zbog te odluke, organizirala policijsku akciju.


Stalno odgađanje 


U Vladi, svi s kojima smo jučer razgovarali, očekivano, odbacuju takve optužbe, a odvjetnici uhićenih posegnuli su za onim što njihove kolege i inače čine u takvim situacijama, posebice kad su razvikani slučajevi u pitanju, odmah optužuju vlast da je iz političkih razloga organizirala uhićenja. Ipak, doista je nevjerojatno da su baš dva dana prije odluke Trgovačkog suda o stečaju »3. maja«, koja se može izbjeći samo odlukom Vlade o restrukturiranju, u DORH-u i policiji zaključili da su dovoljno odmakli u istrazi da mogu organizirati uhićenja.




Vladi sasvim sigurno odgovara spominjanje više od milijardu kuna štete koja je nanesena brodogradilištu i državnom proračunu, o čemu je znakovito i to prvi, u izjavi za Hinu, progovorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je obično oprezan kad je riječ o o pojedinačnim istragama.


Javnosti izvan Istre i Rijeke imena uhićenih malo znače, a jučerašnjom akcijom nude im se na pladnju na svim portalima, u svim televizijskim emisijama i još se svaki put spominje milijardu kuna štete. Odluka o stečaju Uljanika, s takvom podlogom, sada bi Vladi, čini se trebala biti puno lakša. No, naši sugovornici iz Vlade i parlamentarne većine tvrde kako se to tako može činiti samo na prvu loptu. Istrage i uhićenje svakako će utjecati na političke obračune oko toga tko je više kriv za stanje u Uljaniku, regionalni IDS ili HDZ koji ima vlast na nacionalnoj razini. Sama uhićenja, pa ni težina sumnji koje se spominju, neće, uvjerena je većina naših sugovornika, pomoći premijeru Andreju Plenkoviću da odluka o Uljaniku, kakva god ona bila, izgleda išta bolje. I dosad su se spominjale stotine i milijarde nenamjenski potrošenih proračunskih kuna, ali to premijeru nije olakšalo odluku, inače je ne bi toliko odgađao.


– Izgleda kao dobra priprema za odluku da se nakon takvog nemara i nepravilnosti u Uljaniku više ne može pomoći i da tvrtka mora u stečaj. Ali neće to puno pomoći ni premijeru, ni Vladi. Oni koji su za stečaj, zastupaju takvu odluku nevezano za to što bi istraga mogla pokazati. Oni koji misle da Uljanik i »3. maj« vrijedi spašavati, koliko god to još koštalo, mislit će tako i dalje. Ova uhićenja, posebice neće promijeniti njihovo mišljenje, samo će biti dodatni argument da se te tvrtke isplati spašavati, ako će se u njima ubuduće poslovati po pravilima, procjenjuje jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.


Sve predugo traje 


Slično misli naš sugovornik, čelnik jedne stranke iz vladajuće koalicije, koji kaže da je Vladi sigurno cilj poslati poruku da nije ona uništila domaću brodogradnju i da nije kriva za stečaj, nego oni koji su upravljali škverovima. Ne vjeruje da bi itko u Vladi radi toga pokrenuo policijske akcije, jer nepravilnosti u Uljaniku, ako ih je bilo, ne mogu biti argument za bilo kakvu Vladinu odluku.


– Premijer jest neodlučan, i sve ovo predugo traje, ali nije toliko očajan, kaže naš sugovornik. No, smatra da će se oko uhićenja sada razviti rasprava tko je više kriv za propast Uljanika, IDS ili HDZ, te da bi u tom slučaju Vladi, pred europske izbore, mogla odgovarati uhićenja. Tomu u prilog ide i izjava IDS-ovog Borisa Miletića za N1 o tome da nijedan uhićeni direktor nije član te stranke, te da je sva odgovornost za budućnost Uljanika na Vladi, odnosno HDZ-u. Oni su, smatra Miletić, trebali kontrolirati i kako se troši novac u Uljaniku, dok su uhićenja smo naknadna reakcija.


S druge strane, u HDZ-u žele da se sve odluke vezane uz poslovanje Uljanika svedu zemljopisno u granice Istre, a vremenski u mandat Vlade Zorana Milanovića, čime bi se poslala poruka da oni za propast nisu ništa krivi. No, odluku kako dalje moraju donijeti baš oni, odnosno Andrej Plenković i to neće promijeniti još stotine uhićenih u Puli.