Značajan iskorak

Odlični turistički rezultati: Prije pet godina u Bakru nije bilo privatnog smještaja, a danas ugošćuje tisuće turista

Sanja Gašpert

BAKAR Uzimajući u obzir činjenicu da na području Grada Bakra unazad pet godina nije bio registriran niti jedan privatni smještaj, u Turističkoj zajednici Grada Bakra s ponosom ističu kako Bakar i njegova okolica – Hreljin, Praputnjak, Krasica, Škrljevo, Kukuljanovo i Zlobin polako, ali sigurno kreću u razvoj obiteljskog smještaja te, u usporedbi s počecima, bilježe izvrsne turističke rezultate.– Trenutno se na našem području nalazi sedamdeset apartmana s 310 ležaja te 25 kuća za odmor s ukupno 190 ležaja, odnosno sveukupno 500 ležaja u domaćinstvima. Treba naglasiti da se tu dobrim dijelom radi o vrlo kvalitetnom smještaju s dodatnim sadržajima, primjerice bazenima, pogledom na čitav Kvarner i odličnom prometnom povezanošću, kaže Tanja Vidas, zamjenica direktorice bakarske Turističke zajednice.

Male brojke, veliki pomak


Prema turističkim pokazateljima, u prvih osam mjeseci ove godine na bakarskom je području ostvareno 2.630 dolazaka gostiju, što je povećanje od 43 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj noćenja također bilježi porast od čak 52 posto u odnosu na prošlogodišnjih osam mjeseci, jer je ostvareno 16.985 noćenja, a prošle godine 11.167 noćenja. Statistika pokazuje da najveći broj gostiju dolazi iz Njemačke i Italije, a nakon njih slijede gosti iz Poljske, Austrije i Francuske.

Margaretino leto


Margaretino leto



– Ovdje se radi o malim brojkama, međutim za nas je to veliki pomak i porast koji se bilježi iz godine u godinu. Veseli nas porast u broju ležajeva, ali još i više kvaliteta ponuđenog smještaja. Iznajmljivači uviđaju da je ulaganje u kvalitetu i personalizirani pristup gostu itekako isplativa investicija, što je dokazala luksuzna Villa Biocrystal iz Hreljina, okitivši se nagradom Turistički cvijet za najbolji smještaj za wellness odmor, koja joj je dodijeljena u sklopu 4. nacionalnog Foruma obiteljskog smještaja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održanog u siječnju. Nadamo se da će ova nagrada potaknuti i sve druge iznajmljivače na kontinuirano podizanje kvalitete smještaja te posebice na neprestani trud oko gosta bez kojeg je nemoguće postići rezultate kakve priželjkujemo i stvoriti pozitivan dojam o destinaciji, kaže Vidas.


Povećanje turističke ponude


Osim razvoja obiteljskog smještaja, razvija se i sama turistička ponuda Grada Bakra. Obnovljeni su mnogi kulturno-povijesni spomenici, postavljena je turistička signalizacija, izdane su brojne turističke brošure. Uređene su biciklističke staze na području Grada Bakra s više od 160 km kružnih staza, koje su zatim povezane i u biciklističku transverzalu Riječkog prstena, a nedavno je otvorena i Edukativna staza Ponikve. Tu su i brojne manifestacije, od kojih je najpoznatije Margaretino leto, koje iz godine u godinu nudi tradicionalne sadržaje u novom ruhu.– Povećanje turističke ponude uvelike doprinosi porastu dolaska turista, posjetitelja i lokalnog stanovništva u grad Bakar. Kao i do sada, i dalje ćemo raditi na unapređenju turističke ponude našeg područja i kvaliteti usluge te poticanju registracije privatnog smještaja kako bi turistički rezultati bili sve bolji i bolji, kaže Vidas.