Špica uoči špice

Odlični rezultati vraćaju optimizam na Kvarner: Veliki skok njemačkih i austrijskih gostiju

Alenka Juričić Bukarica

Porduženi vikend donio je ljetnu živost / Snimio Vedran KARUZA

Porduženi vikend donio je ljetnu živost / Snimio Vedran KARUZA

Za produženi vikend na Lošinju je bilo 50 posto više njemačkih noćenja, a u Opatiji, u kojoj je boravilo 12 tisuća gostiju, zabilježeno je 41 posto više Austrijanaca nego lani. Najveći dio noćenja ostvaren je svakako u hotelskom smještaju, i to čak 65 posto, dok je ostatak noćenja ostvaren u privatnom smještaju



RIJEKA Kraj lipnja donio je očekivano pravu malu turističku špicu uoči špice. Naime, blagdan Tijelova nastavio se na produženi vikend za Hrvate, ali i Slovence koji su u utorak slavili Dan državnosti.


Osim toga do 21. lipnja su u Bavarskoj i Baden-Wüttembergu bile školske ferije, tako da je lipanj očekivano donio optimizam uoči ulaska u srpanj, odnosno dva udarna turistička mjeseca, te nakon kišovitog i minusima obilježenog svibnja.


Tako je, primjerice, za produženi blagdanski vikend u Opatiji boravilo 12 tisuća gostiju. To je 13 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Gosti su u ovom periodu ostvarili nešto više od 39.000 noćenja, a što je 5 posto više.




Najveći dio noćenja ostvaren je svakako u hotelskom smještaju, i to čak 65 posto, dok je ostatak noćenja ostvaren u privatnom smještaju. Iznajmljivači su tako tijekom produženog vikenda ipak nešto bolje popunili kapacitete u odnosu na početak mjeseca.


Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Austrije, zatim slijede gosti iz Njemačke, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Italije – rekla je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije te istaknula zanimljiv detalj, a to je da su tijekom produženog vikenda najveći porast gostiju ostvarili gosti iz Austrije kojih je bilo čak 41 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.


Popunjenosti tijekom produženog vikenda sigurno je pridonijela i opatijska top manifestacija RetrOpatija koja je započela u subotu, 22. lipnja i traje sve do predstojeće subote kada Opatiju očekuje veliki finale s nekoliko desetaka tisuća posjetitelja.Direktorica opatijskoga TZ-a dodala je kako je ustvari cijeli lipanj u Opatiji uz sunčano vrijeme donio i odlične turističke rezultate.


Tako se u lipnju do sada u Opatiji odmaralo 38 tisuća gostiju što je 4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a koji su ostvarili 114 tisuća noćenja. Riječ je o rastu broja noćenja od tri posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj.


Dok su Austrijanci bili najbrojniji proteklog produženog vikenda, ukupno smo tijekom ovog mjeseca, dosad imali najviše njemačkih noćenja. S time da je riječ o rastu od 34 posto u odnosu na lani.


Rast u noćenjima je vidljiv i kod austrijskog tržišta, i to za 7 posto, potom, primjerice, kod domaćih gostiju koji su ostvarili 5 posto više noćenja ovog mjeseca, a zanimljivo je i kako smo imali i 12 posto više britanskih noćenja – istaknula je Petričić.


Puni kampovi


Druga polovica lipnja, i na Lošinju je donijela nastavak vrlo dobrog turističkog posjeta koji se osjeti od početka mjeseca. Na sam Dan državnosti se tako na Lošinju odmaralo oko 15 tisuća gostiju. Krasno, toplo vrijeme je najveći broj gostiju namamilo u kampove.


Prema riječima Dalibora Cvitkovića, direktora Turističke zajednice grada Malog Lošinja, u kampovima je boravilo oko 4.800 turista odnosno čak 13 posto više. U hotelima su imali više od tri tisuće turista, pa su tako i hoteli bili u plusu od nekih 7 posto.


Privatni su iznajmljivači također imali 7 posto više gostiju nego lani u ovo vrijeme, i to ukupno njih oko 2.800. Produženi blagdanski vikend u susjednoj Sloveniji tako je na Lošinju donio i najviše gostiju iz »dežele«, čak preko 30 posto.


Isto tako je bilo i puno domaćih turista koji su držali preko 20 posto u ukupnom broju gostiju. A slijede gosti iz Njemačke s udjelom 13,5, Austrijanci s 11 te Talijani s 7,5 posto udjela.


U krug top 10 tržišta po noćenjima još ulaze Češka, Švicarska, Poljska, Mađarska i Francuska.



Gastro ponuda sigurno je jedan od aduta Kvarnera. Kako je iskoristiti za dobru zabavu i marketing pokazali su Cresani koji ovih dana kuhaju u RTL-ovoj emisiji Večera za 5.Zanimljivost je u tome što su s našim sugrađanima kuhali gosti, stranci koji su ovdje bili na godišnjem odmoru. Koliko čujem, ljudi dijele objave o tome na web-u, neki od onih koji su kuhali, su zajedno s domaćinima i gledali emisiju, sve u svemu stvorila se jedna dobra vibra – otkrila je direktorica creske TZ.


– Tijekom čitavog produženog blagdanskog vikenda imali smo, pak, 14 posto više gostiju nego lani, a ostvareno je blizu 71 tisuću noćenja što je porast od gotovo 9 posto. Promatrajući smještajne kapacitete najveći posjet zabilježili su kampovi sa 24.939 noćenja i porastom od 18,1 posto. Slijedi posjet u hotelima s ostvarenjem 15.044 noćenja i porastom od 7,4, privatni smještaj s 12.901 noćenja i porastom od 5,3 posto. U ovih se nekoliko dana osjetio veći broj dolazaka domaćih gostiju kojeg su potvrdile brojke, pa u dolascima imamo rast od 12,5 posto i 7,9 posto u noćenjima. I naša tradicionalna strana tržišta su zabilježila poraste, pa su tako gosti iz Njemačke ostvarili porast u noćenjima od čak 50 posto, rekao je direktor TZG-a Malog Lošinja te dodao kako su značajne poraste ostvarili i gosti iz – Francuske i Mađarske.


– U svakom slučaju vjerujemo u ostvarenje dobrih rezultata u nastavku turističke godine, za koji smo pripremili brojne programe i raznolika događanja, istaknuo je Cvitković.


Ljetna živost


Produženi vikend za nama donio je i pravu ljetnu živost i na Cres. Na ovom je otoku ovih dana boravilo preko 10 tisuća turista, gotovo 8 posto više nego lani u isto vrijeme. Dok su Lošinjani ugostili najviše turista iz Slovenije, na Cresu broj jedan uvjerljivo drže Nijemci i to s gotovo 37 posto udjela u broju dolazaka.


Slovenci su na drugom mjestu, a slijede gosti iz Austrije, Italije i tek onda domaći gosti.Nama je lipanj od početka u plusu, čemu su uz ostalo doprinijele i manifestacije. Krenuli smo s obilježavanjem Dana turizma u suradnji s gradom Đakovom i ovdašnjom ergelom, što je jako dobro odjeknulo.


Nastavili smo s novom manifestacijom Creski kaić koja je odlično prošla i koja ima jako velik potencijal rasta i napredovanja. Tako smo već do 9. lipnja imali oko 9 posto više noćenja nego lani. Proteklih dana primijetilo se da su restorani puni, na otoku je bilo živo, iza nas je i Ivanja koju se slavilo u nekim mjestima tako da se stalno nešto događa, a to gosti prepoznaju, rekla je Sanja Živanović, direktorica Turističke zajednice grada Cresa te podsjetila kako je ovo i vrijeme kada je janjetina najslađa te pozvala sve da guštaju u gastro ponudi otoka.



Njemački mediji »pročekirali« su kakva je situacija oko putovanja Nijemaca, a koji su u Hrvatskoj gosti broj jedan po broju dolazaka i noćenja. Jedna činjenica se provlači svugdje, a to je da su nekad njemački turisti bili poznati kao ranoranioci po pitanju bukinga, dok ovog ljeta sve ide »spontano«. Dakle, u zadnji čas. I njemačko udruženje agencija i touroperatora (Der Deutsche Reiseverband – DRV) javilo se s informacijama kako na Sredozemlju još ima slobodnih kapaciteta, no kako agencije preporučaju da se ne čeka predugo na rezervacije. Kratkoročne rezervacije u putničkim agencijama i na internetskim putničkim portalima u Njemačkoj, naime, znatno su se povećale posljednjih nekoliko tjedana što znači da Nijemci ne odustaju od zasluženog godišnjeg.



Crikvenička rivijera, omiljeno odredište domaćih gostiju, očekivano je proteklog vikenda vrvjela. Domaći gosti bili su najbrojniji, pokazuju podaci Turističke zajednice grada Crikvenice.


– To je bilo i očekivano, mi smo domaćim gostima omiljena destinacija i ukupno gledano na godišnjoj razini, nakon Nijemaca su nam to najbrojniji gosti. Što se tiče ovog blagdanskog vikenda, od 20. do 24. lipnja na Rivijeri je ostvareno oko 15 tisuća dolazaka i 62.248 noćenja turista, a što je 3,12 posto više dolazaka i 5,3 posto više noćenja – rekla je Marijana Biondić, direktorica TZG-a Crikvenice.


Na ovom je području u hotelskom smještaju boravilo oko 3.800 turista, te je ostvareno oko 12.100 noćenja. U objektima u domaćinstvu je bilo 7.240 dolazaka i 28.506 noćenja, a u kampovima 1.423 dolazaka i 5.645 noćenja.


– Hoteli i obiteljski smještaj su u porastu. Konkretno, hoteli su imali gotovo 11 posto više gostiju, a obiteljski smještaj oko 7 posto više. S druge strane, u kampovima se bilježi pad od 14 posto u noćenjima. Nešto manje noćenja je zabilježeno i u ostalom smještaju. Riječ je, naime, paviljonima Ad Turresa gdje se kraju privodi investicija u podizanje kvalitete. Dakle, dio smještaja nije bio u funkciji što se odrazilo i u brojkama, međutim, imamo najave kako će neki od njih od 1. srpnja ponovno otvoriti svoja vrata te se nadamo i odličnim rezultatima u sezoni – zaključila je Biondić.