Počinju upisi

Od veljače u vrtićima mala škola, prijave do 16. prosinca

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Prijave za upis podnosit će se u izabrani Centar predškolskog odgoja, od 12 do 16 sati ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom te utorkom od 12 do 18 sati



RIJEKA Dječji vrtić Rijeka 28. studenog započinje s prijavama za program predškole, a prijave će trajati sve do 16. prosinca, dok će provedba samog programa početi 1. veljače iduće godine. Riječ je o obaveznom programu za djecu koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja i obrazovanja, a nalaze se u godini prije polaska u osnovnu školu, odnosno rođena su do 31. ožujka 2011. godine. Prijave za upis podnosit će se na prijavnici u izabrani Centar predškolskog odgoja, u vremenu od 12 do 16 sati ponedjeljakom, srijedom, četvrtkom i petkom te utorkom od 12 do 18 sati.


Program predškole obvezan je program odgojno-obrazovnoga rada s djecom u godini dana prije polaska u osnovnu školu te se provodi u trajanju od 250 sati, a taj će se fond sati realizirati do 31. svibnja. U program se mogu uključiti sva djeca koja su do 1. rujna 2016. godine navršila pet i pol godina, odnosno djeca koja će do 31. ožujka navršiti šest godina, jer se radi o školskim obveznicima. Jedina su iznimka djeca pripadnici romske nacionalne manjine, odnosno djeca kojima hrvatski jezik nije materinski jezik te djeca s teškoćama u razvoju koja se mogu upisati u program predškole i dvije godine prije polaska u osnovnu školu.


Programom predškole se svakom djetetu u godini dana prije polaska u osnovnu školu želi osigurati optimalne uvjete za razvoj i unapređivanje vještina, navika i kompetencija te stjecanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji će mu pomoći u prilagodbi na nove izazove u školskom okruženju. Osnovna zadaća programa je razvijanje i unapređivanje tjelesnih, emocionalnih, socijalnih i spoznajnih potencijala djeteta te poticanje komunikacijskih vještina potrebnih za nove oblike učenja.




Specifični ciljevi su razvoj osnovnih vještina i sposobnosti kao što je vođenje brige o samome sebi te unapređivanje socijalnih vještina, učiti kako učiti, razvijanje predčitačkih, predmatematičkih i grafomotoričkih vještina, razvoj suradničkih odnosa u grupi djece te razvoj vještina dogovaranja i pridržavanja pravila. Pored svakodnevnih aktivnosti u vrtiću, programom su predviđeni i ostali sadržaji poput izleta, posjeta kazalištu i izložbama, kulturnim manifestacijama, posjet knjižnici, sportskim priredbama, terenima i slično. Nositelji programa su stručnjaci za rani i predškolski odgoj i obrazovanje – odgojitelji u suradnji sa članovima stručnih timova.