Energo

Od sutra na snazi novi cjenik Energa: Centralno grijanje poskupljuje 8 posto

Marinko Glavan

Sezona grijanja u sustavu Energa jučer je počela / NL arhiva

Sezona grijanja u sustavu Energa jučer je počela / NL arhiva

U Energu ne očekuju pojavu visokih računa zbog toga što bi korisnici mogli ponovno početi "zatvarati" radijatore, s obzirom da će poskupljenje u prosjeku iznositi 15,80 kuna za stan od šezdeset kvadrata u višestambenoj zgradi. Ukoliko se nelogični računi i pojave, Energo će intervenirati u omjer raspodjele troškova stambene zgrade



RIJEKA  Sezona grijanja u sustavu Energovih toplana započela je jučer, a već od sutra, 1. studenog, na snagu stupa novi cjenik usluge centralnog grijanja, prema kojemu će isporučena toplinska energija biti skuplja za osam posto.


Prema novom cjeniku Energo će korisnicima kilovatsat (kWh) isporučene toplinske energije naplaćivati po cijeni od 0,3795 kuna plus PDV, umjesto dosadašnjih 0,35 kuna.


Cijena instalirane snage, takozvanog fiksnog dijela računa za centralno grijanje, neće se mijenjati i ostaje 18,5 kuna po kilovatu instalirane snage, čemu također valja pridodati PDV. Iz Energa ovo poskupljenje opravdavaju rastom cijene prirodnog plina, koji je od 1. travnja na riječkom području poskupio za prosječnih 6,24 posto, ovisno o kategorijama korisnika.




– Zbog hladnijeg i kišnog vremena koje se predviđa za iduće razdoblje, u objektima priključenima na Energov distributivni sustav postupno će se pokrenuti grijanje, a riječke će toplane prijeći na zimski način rada. Podsjećamo da u zimskom načinu rada toplinski sustavi Gornja Vežica, Vojak, Škurinje, Kozala, Zamet i Podmurvice rade u 24-satnom režimu. Zgrade na navedenim sustavima mogu samostalno odabrati vrijeme dnevnog i noćnog grijanja (npr. od 5 do 24 sata, od 6 do 23.30 ili bilo koja druga željena kombinacija) te neovisno o grijanju režim grijanja tople vode (npr. topla voda tijekom 24 sata, početak grijanja tople vode u 5 itd.). Zgrade koje još ne žele započeti s grijanjem mogu samostalno donijeti odluku da njihove podstanice ostanu isključene, neovisno o službenom početku sezone, te da se pokrenu kada se sustanari zgrade za to odluče, stoji u priopćenju koje potpisuje direktor Energa Sanjin Kirigin.


Riječke toplane prelaze na zimski način rada / NL arhiva


Riječke toplane prelaze na zimski način rada / NL arhiva



Razdjelnici i kvadratura


Prema izračunu iz samog Energa, poskupljenje toplinske energije rezultirat će prosječnim povećanjem ukupnog mjesečnog računa za centralno grijanje u iznosu od 15,80 kuna, za stan od šezdeset kvadratnih metara u višestambenoj zgradi.


Stvarni iznos povećanja računa, međutim, uvelike će ovisiti o cijelom nizu faktora, od veličine grijanog prostora, navika konkretnog korisnika, kao i načinu obračuna i raspodjele troškova u pojedinim višestambenim zgradama.


Dio korisnika ponovno strahuje od pojave nelogično visokih računa u onim zgradama koje imaju model obračuna i raspodjele u kojemu se veći dio udjela u potrošenoj toplinskoj energiji obračunava prema očitanju s razdjelnika, a manji prema kvadraturi, položaju stana te broju i površini toplovodnih cijevi koje prolaze kroz stanove.


Pojednostavljeno rečeno, oni koji koriste radijatore strahuju da će na njih ponovo pasti prevelik udio u potrošnji putem cijevi i uslijed gubitaka topline u cijeloj zgradi.


Iz Energa, pak, na naš upit o mogućoj pojavi visokih računa zbog toga što bi korisnici mogli ponovno početi “zatvarati” radijatore, odgovaraju kako ne očekuju da će se to događati, s obzirom da će poskupljenje u prosjeku iznositi već spomenutih 15,80 kuna. Ukoliko se nelogični računi i pojave, objašnjavaju, Energo će intervenirati u omjer raspodjele troškova stambene zgrade, na što ima pravo prema Pravilniku o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju.



S novom cijenom toplinske energije, od ove godine započinje i novi način određivanja početka sezone centralnog grijanja. Od sada će ona započinjati najkasnije 10. studenog i to bez obzira hoće li do tog datuma biti ispunjen formalni uvjet iz dosadašnje prakse da temperatura zraka u Rijeci tri večeri zaredom padne na 12 stupnjeva Celzijevih ili niže. Novost od ove jeseni je i mogućnost ranijeg uključivanja koju je Energo ponudio korisnicima u višestambenim zgradama. Neovisno o vanjskoj temperaturi, ovlašteni predstavnici stanara sada mogu, uz prikupljenu suglasnost većine suvlasnika, od Energa zatražiti uključivanje grijanja za cijelu zgradu. Pojedinačni zahtjevi stanara pri tom se, kako je rekao voditelj sektora toplinarstva u Energu Vatroslav Jukić, neće razmatrati, već zahtjeve mogu predavati isključivo ovlašteni predstavnici zgrada.



Nerealni odnosi


– Kako ne bi došlo do pojave nerealno visokih zaduženja u kWh, a samim time i visokih novčanih zaduženja za pojedine krajnje kupce, Energo će temeljem zakonskih prava koje ima kao kupac toplinske energije, korigirati odnos udjela u potrošnji energije prema površini i udjela u potrošnji energije prema razdjelnicima. Do nerealnih i neodrživih odnosa udjela prema površini i udjela prema razdjelnicima koji su definirani suvlasničkim odlukama, dolazi jer se ne uzima u obzir objektivno stanje stvari na stambenim zgradama. U nekoliko smo navrata pojašnjavali da je model 10/90, 20/80 pa i 30/70 (u korist raspodjele prema udjelu utrošenih impulsa očitanih na razdjelnicima troškova toplinske energije) neodrživ, jer je utjecaj zagrijavanja kroz vertikalne cijevi, prolazak energije kroz vanjsku ovojnicu te prijenos energije od stanova koji se aktivno griju uglavnom veći od topline predane kroz radijatore, odnosno otprilike 50 posto, poručuju iz Energa.