DENTALNA MEDICINA

Od jeseni 12 budućih stomatologa studirat će na engleskom jeziku

Ingrid Šestan Kučić

Foto: arhiva NL

Foto: arhiva NL

Riječ je o šestogodišnjem studiju, a kandidati koji žele upisati studij dentalne medicine na engleskom jeziku moraju imati završeno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje te barem dvije godine odslušane fizike, kemije i biologije



RIJEKA Nakon studija medicine na engleskom jeziku Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci od iduće akademske godine kreće s provedbom i studija dentalne medicine na engleskom jeziku, a prvu generaciju studenata činit će njih 12. Iako je fakultet prvotno planirao upisati 20 studenata, povjerenstvo za akreditaciju Sveučilišta u Rijeci, kaže dekan prof. dr. Tomislav Rukavina, predvidjelo je 12 upisnih mjesta.


– Takva je odluka objašnjena nedostatnim kadrovskim potencijalima, a s obzirom da se radi o početku i prvoj generaciji studenata, takva odluka i nije loša. Dogodine planiramo povećati upisnu kvotu na 20 mjesta – kaže dekan.


Riječ je o šestogodišnjem studiju koji se naslanja na 45 godina dugu tradiciju riječkog studija dentalne medicine, a kandidati koji žele upisati studij dentalne medicine na engleskom jeziku moraju imati završeno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje te barem dvije godine odslušane fizike, kemije i biologije.




Vrednuje se i uspjeh kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje, a polagat će se i razredbeni ispiti iz fizike, biologije i kemije te test manualnih sposobnosti. U planu je i organizacija pripremnih tečajeva za kandidate, a riječ je o visoko intenzivnim tečajevima s konzultacijama koje će držati nastavnici Medicinskog fakulteta.


Nakon uspješno odrađenog šestogodišnjeg studija studenti će steći 360 ECTS bodova i zvanje doktora dentalne medicine, a studij je koncipiran na način da se studenti prve dvije godine upoznaju s temeljnim znanostima i svojom strukom, u trećoj godini studija dobivaju stručne predmete te započinju s pretkliničkim i kliničkim vježbama, dok je posljednja godina studija koncipirana na način da studenti stječu isključivo praktična znanja.


Pored obveznih predmeta tijekom cijelog studija omogućit će se i odabir velikog broja izbornih predmeta, ovisno o afinitetima studenata, a cjelokupna nastava provodit će se na Medicinskom fakultetu, dok će glavna nastavna baza biti Klinika za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka.


Koristit će se i brojne druge stručne baze s kojima surađuje Medicinski fakultet, a za razliku od studija dentalne medicine na engleskom jeziku, studij medicine na engleskom jeziku, koji će upisati treću generaciju studenata, imat će upisnu kvotu od 50 mjesta. Uz Medicinski fakultet kada su u pitanju studiji riječkog Sveučilišta studiranje na engleskom jeziku moguće je još samo na Ekonomskom fakultetu i to sveučilišnom studiju poslovna ekonomija, smjer međunarodno poslovanje.